27 de ani
de presa libera
Miercuri, Iulie 26, 2017 05:41 AM

Dialog cu cititorii

Lehamitea românilor sau mirajul anilor bisecți (partea a doua)

de
Dialog cu cititorii  |
25.01.2012, 00:00
2195

Acum patru ani, în mai 2008, am fost singurul candidat independent pentru funcția de primar al municipiului Rm. Sărat.[...] 

 

Acum patru ani, în mai 2008, am fost singurul candidat independent pentru funcția de primar al municipiului Rm. Sărat. Înainte de a mă hotărîsă candidez, am atras atenția, în câteva articole publicate la vremea respectivă într-un ziar local, asupra faptului că votul politic reprezintă un real pericol. Consideram, încă din acea vreme, că votul politic este un vot care va aduce la putere un clan sau altul, diferit doar prin culoarea politică, dar cu același gând, de a jecmăni ceea ce mai rămăsese de jecmănit. Din lehamite pentru clasa politică, am candidat ca independent, astfel încât cetățenii să aibă și o alternativă non-politică. În februarie 2008, scriam, într-un articol despre „Mirajul anilor bisecți”, următoarele:

„Arlechinii politici ies acum la rampă, făcând tot felul de promisiuni populiste și împroșcând cu noroi contracandidații la ciolan. Știm acum că acești bieți arlechini sunt manipulați de la centru de liderii partidelor din care provin, strict în scopul de a obține voturi pentru următoarea etapă a alegerilor, și anume cele parlamentare. Cu aceleași lozinci expirate, deja încep campaniile electorale sinonime acum cu bâlciuri politice , cu o zarvă presărată de promisiuni deșarte; pe scurt, un spectacol ieftin, dar regizat cu cheltuieli nejustificat de mari. De asemenea, știm că în cele din urmă noi, cetățenii de rând, suntem cei care suportăm aceste cheltuieli făcute în van.

 Pe parcursul anilor care au trecut de la schimbarea regimului communist, am început să ne lămurim cu toții că niciun partid politic, indiferent de culoarea în care e împopoțonat, nu a făcut nimic pentru oraș. Toți au venit, au promis, au <cules> voturi și apoi și-au văzut de problemele lor, care nu aveau nimic în comun cu cele ale comunității. Dimpotrivă, de la an la an parcă a fost tot mai rău: industria a fost distrusă, investitori alungați, oameni dezamăgiți luând drumul pribegiei în Italia , Spania sau cine știe unde. Dureros este faptul că de fiecare dată când aceștia se reîntorc acasă, regăsesc aceleași culori cenușii, aceeași lipsă de orizont și de  speranță. Cu aceeași lipsă de orizont și speranță sunt întâmpinați și tinerii absolvenți, care aici nu au nicio perspectivă.

Sunt convins că acum, după cei aproape douăzeci de ani de speranță deșartă, oamenii s-au lămurit de „lătratul” politicienilor din anii bisecți. Oamenii știu acum foarte bine că valoarea se măsoară în fapte, nu în vorbe! Nu știu cine mai e atât de naiv încât să creadă într-un vot politic!

 ACUM AVEM NEVOIE DE O NOUĂ VIZIUNE ! E clar pentru oricine că la alegerile din 2008 cetățenii trebuie să câștige ! Nu partide politice cu platforme și proiecte care niciodată nu vor fi puse în practică! Știm sigur acest lucru, pentru că timpul ni l-a demonstrat”.

Din păcate, în 2008 oamenii au dat și atunci gir clasei politice, adâncind jaful și debandada națională, clanul politic aflat la putere îngroșându-și rădăcinile spre a putea suge și puțina „sevă” care mai rămăsese de la ceilalți. Acum oamenii protestează, ies în stradă scoși de lehamitea pentru clasa politică, aceeași lehamite care m-a determinat ca acum patru ani să candidez. Într-un alt articol, din ianuarie 2008, publicat în același ziar local, îl dădeam exemplu pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, asociindu-i sintagma „omul sfințește locul”, iar la câțiva ani acesta a fost propus în funcția de premier al României dar, din păcate pentru poporul român, a rămas doar la stadiul de propunere.  Acum patru ani nu m-a sprijinit nimeni, clasa politică reprezentată prin ceilalți candidați m-a ignorat, neinvitându-mă la un dialog alături de ei, dar mai grav a fost că și presa m-a ignorant total. Acum oamenii ies în stradă împotriva clasei politice, indiferent de culorile acesteia. Ies scoși de lehamite, aceeași lehamite pe care eu o aveam din 2008. Clasa politică aflată la putere încă încearcă să-i ignore, dar deja e prea târziu și lehamitea poporului e prea mare. Acum e momentul să scăpam de căpușele și îmbuibații claselor politice! Acum e momentul ca poporul român să-și recapete demnitatea!

 

Frățilă Genovel-Florentin


http://fratilagenovel.blogspot.com/

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Ziua Arhivelor Militare
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:51 AM

Ziua Arhivelor Militare este marcată în fiecare an, la 26 iulie.

ZILE NAȚIONALE: Republica Maldive
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:47 AM

Ziua națională a Republicii Maldive este aniversată pe 26 iulie, fiind marcată proclamarea independenței statului, în 1965. În urma unui referendum, Maldive s-a proclamat republică la 11 noiembrie 1968.

ZILE NAȚIONALE: Republica Liberia
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:40 AM

Republica Liberia sărbătorește Ziua națională la 26 iulie, dată la care, în anul 1847, și-a proclamat independența.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:30 AM

"Cine se teme de sărăcie nu e demn de bogăție." - Voltaire, Lettres/Scrisori ("Cugetări franceze'', Colecția Cogito, Ed. Albatros, București, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 iulie
Miercuri, Iulie 26, 2017 03:15 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jul, 22:57 men
psd a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Daaa..asa este , pnl.Sa sperăm că director este cel care tine cu colegii, cu scoala, se luptă să aibă rezultate bune la evaluările nationale, concursuri scolare, nu stă si barfeste ( ca nu stie sa discute despre altceva)! Si desigur vestimentaria trebuie sa fie decentă,fără fuste mini, colanti si cine stie mai ce! Asa nu! Cât despre proba scrisă contestă...dacă tu director nu reușești sa iei scrisul , esti de toata jena.Asta se poate verifica! Bravo celorlalți ca ati avut curajul să participat.Asa se întâmplă în țările civilizate, se dau concursuri, care nu sunt rasuflate, pe pila mamei, matusii sau vecinului.La cati mai multi participanti peste patru ani!
25 Jul, 17:50 COMENTARII
EU a comentat pentru articolul Directorul adjunct de la „Neniţescu“ a demisionat la două săptămâni de la numire:
DACA VERTICAL ITI ASUMAI DAR...
25 Jul, 17:37 COMENTARIU
EU a comentat pentru articolul Trei tineri, dați pe mâna DIICOT pentru consum de droguri în internatul Liceului Nenițescu:
NU NICULE DRAGOI ESTI NIMENI
Google PageRank Checker