25 de ani
de presa libera
Joi, Septembrie 03, 2015 09:45 AM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2407

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Mandat de arestare pe numele președintelui Guatemalei, acuzat de corupție
Joi, Septembrie 03, 2015 09:39 AM

Justiția din Guatemala a emis miercuri un mandat de arestare pe numele președintelui Otto Pérez, acuzat de corupție și privat de imunitate, cu numai câteva zile înainte de alegerile generale din această țară, relatează AFP.

O ambarcațiune cu circa 100 de persoane la bord s-a răsturnat în largul Malaeziei
Joi, Septembrie 03, 2015 09:34 AM

O ambarcațiune având la bord circa 100 de persoane s-a răsturnat în largul coastelor de vest ale Malaeziei în apropiere de Strâmtoarea Malacca, au anunțat joi autoritățile maritime malaeziene, citate de Reuters.

A murit actorul american Dean Jones, actorul principal al seriei "Herbie"
Joi, Septembrie 03, 2015 09:29 AM

Actorul american Dean Jones, interpretul principal din 'Herbie', serie de cinci filme, un film TV și un serial produse de studiourile Disney, a murit marți, la Los Angeles, la 84 de ani. Avea boala Parkinson, a anunțat atașatul său de presă, Richard Hoffman, preluat joi de AFP.

Tenis: Rezultate din turul 2 al turneului US Open
Joi, Septembrie 03, 2015 09:16 AM

Rezultate înregistrate miercuri în ziua a 3-a a turneului de tenis US Open, găzduit de arena Flushing Meadows de la New York, ultimul Grand Slam al anului:

Dincolo de Cercul Arctic, Obama a făcut apel pentru o acțiune 'rapidă' în lupta împotriva încălzirii climatice
Joi, Septembrie 03, 2015 09:01 AM

Președintele SUA, Barack Obama, a făcut apel pentru o acțiunea 'rapidă' în lupta împotriva încălzirii globale, într-un discurs rostit la Kotzebue (Alaska), localitate aflată la cincizeci de kilometri nord de Cercul Arctic, informează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
03 Sep, 09:18 mocanu jr
liviubb a comentat pentru articolul Mocanu jr. lovește din nou. Epistola nr. 3:
Fara cuvinte .E clar a simtit ca Ciolacu are mai multe sanse la alegerile din partid si acum s-a gandit ca ar fi bine sa-L PUPE... ca sa- i faca loc pe liste.Oameni de mare calitate hai cu ei in Parlament ca sa nu ne incurce pe strada.
03 Sep, 08:54 g
DAN a comentat pentru articolul Hârtia igienică a demis primarul și trimite prefectul în instanță:
Probabil ca vararul, pardon primarul s-a gandit la felul lui de a fi, si ca vor veni odata si vremuri tulburi ,care pot crea greturi si "indigestie". Despre realizarile din cele doua mandate nu se poate vorbi intrucat ele lipsesc, el distrugand cu voie sau din prostie, ceea ce altii au creat in decurs de zeci de ani. A promovat turismul la el in curtea casei , asfaltand strada de la primarie pana la casa lui. In rest PRAF si DEZNADEJDE.
03 Sep, 07:55 ORAȘUL NOSTRU CEL DE TOATE ZILELE
Ion a comentat pentru articolul Republica Buzău sau cum facem concurență serioasă Caracalului:
Este lăudabilă ideea de a pune cititorii la treabă. Sigur vor avea ce spune despre orașul minunilor. Cred că la final ar trebui făcut un top al celor mai interesante și premiate. Dacă nu vor fi resursele necesare vom găsi o soluție astfel încât efortul să merite și să-i atragă să fie mai atenți cu urbea. Personal voi face o mică documentare si sigur voi participa la această inițiativă.
Google PageRank Checker