25 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 26, 2015 05:15 AM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2435

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 noiembrie
Joi, Noiembrie 26, 2015 05:00 AM

Este a 330-a zi a anului 2015.

Obama semnează legea care interzice închiderea Guantanamo, dar nu renunță la idee
Joi, Noiembrie 26, 2015 04:43 AM

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a semnat miercuri, așa cum și-a luat angajamentul, marea lege privind apărarea pe 2016 care reînnoiește printre altele interdicția de a închide închisoarea Guantanamo, chiar dacă intenționează în continuare să pună capăt acestui capitol al istoriei americane, scrie AFP.

Chicago: Polițistul acuzat de uciderea unui tânăr de culoare a fost reclamat de 20 de ori
Joi, Noiembrie 26, 2015 03:03 AM

Polițistul alb inculpat în Statele Unite pentru uciderea unui tânăr de culoare pe care l-a ciuruit de gloanțe la Chicago a făcut obiectul a 20 de reclamații, toate clasate fără urmare, potrivit unei baze de date independente care strânge informații publice, transmite AFP.

Albania: Arestarea unui cetățean sirian aflat în posesia unui pașaport turcesc fals
Joi, Noiembrie 26, 2015 01:43 AM

Un cetățean sirian a fost arestat miercuri pe aeroportul din Tirana în posesia unui fals pașaport turcesc cu viză pentru Marea Britanie, aparent falsă, precum și a unor documente falsificate, a anunțat Ministerul albanez de Interne, citat de AFP.

Europa trebuie să păstreze Schengen în viață, afirmă Haga în perspectiva președinției UE
Joi, Noiembrie 26, 2015 01:04 AM

Europa trebuie să acționeze pentru a păstra în viață visul spațiului Schengen, a afirmat miercuri ministrul olandez de externe, Bert Koenders, înainte ca Haga să își asume președinția UE în primul semestru din 2016, potrivit AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Nov, 22:20 MA LASATI?
LILIANA a comentat pentru articolul Geta Burducea a picat a treia oară examenul la Ministerul Educației!:
A DOST DEPUNCTATA TOT DE INCOMPETENTA. NU A STIUT SA FOLOSEASCA CALCULATORUL.DAR EI CRED CA SI ACELE INTREBARI AU FOST GRESITE.NU ATI DORI, DOMNULE ANGHEL SA-I LUATI LOCUL? CHIAR INSPECTOR CU DELEGATIE. SINCER VA SPUN, NOI, CADRELE DIDACTICE, NE-AM BUCURA.SUNTEM DISPUSI SA NE CONDUCA SI FEMEIA DE SERVICIU A ISJ-ULUI. ASTA A FACUT DE RAS INVATAMANTUL. CARE O MAI PRIMITI SA VA INSPECTEZE, LA CLASA ?VA INJOSITI. SI..., VA ANUNT, NU FAC POLITICA.
25 Nov, 22:12 pentru Gigel Tractor
LILIANA a comentat pentru articolul Geta Burducea a picat a treia oară examenul la Ministerul Educației!:
GIGEL TRACTOR, ORI AI AVUT-O PE BURDUCEA INVATATOARE? NU PREA TE-A INVATAT SA SCRII CORECT.
25 Nov, 22:05 rusineeeee!!!!!!!!!
gica a comentat pentru articolul Geta Burducea a picat a treia oară examenul la Ministerul Educației!:
Du-te acsa tuto.... . Gentuta mai poti duce? . Sa-ti fie rusine esti o ciubucara, nesatulooo!!!!!!
Google PageRank Checker