26 de ani
de presa libera
Duminica, Mai 01, 2016 03:23 AM
paste1

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2505

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

UPDATE Siria: Kerry cere restabilirea încetării focului în toată țara
Duminica, Mai 01, 2016 02:37 AM

John Kerry a cerut restabilirea încetării focului pe întreg teritoriul în Siria, mai ales la Alep bombardat de regim, a anunțat sâmbătă seară Departamentul de Stat, cu câteva ore înainte de plecarea la Geneva a secretarului de stat american pentru discuții de urgență asupra conflictului, informează AFP și Reuters.

Siria: Perspectiva soluției politice în pericol (opoziție)
Duminica, Mai 01, 2016 01:57 AM

Șeful principalului grup de opoziție sirian a estimat sâmbătă, după noi raiduri asupra regiunii Alep, că șansele pentru o soluție politică în Siria sunt în pericol dacă comunitatea internațională nu face presiuni asupra regimului de la Damasc.

Asalt al forțelor irakiene pentru recucerirea unei localități de la SI
Duminica, Mai 01, 2016 01:11 AM

Forțele irakiene au lansat sâmbătă asaltul pentru recucerirea de la gruparea Statul Islamic (SI) a unei localități din nordul Irakului de unde jihadiștii au lansat în martie un atac chimic asupra orașului vecin Taza, au anunțat autoritățile kurde, informează AFP.

În jur de 20 de sirieni readmiși în Turcia în virtutea acordului cu UE (premier turc)
Duminica, Mai 01, 2016 00:52 AM

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a declarat sâmbătă că în jur de 20 de sirieni au fost readmiși în Turcia în virtutea unui acord cu UE asupra migrației desemnat să ajute la oprirea fluxului migratoriu spre Europa prin Marea Egee, relatează Reuters.

Curling: Echipele României, locul 8 la Europenele de la Ljubljana
Sambata, Aprilie 30, 2016 23:39 PM

Echipele României au ocupat locul 8 la Campionatele Europene de curling 2016, Grupa C (al treilea eșalon valoric), de la Ljubljana (Slovenia), după ultimele meciuri, susținute sâmbătă.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
30 Apr, 09:12 Gheraseni
Horia a comentat pentru articolul Primarul din Gherăseni, suspendat din funcție. Alături de el, încă doi aleși locali din Cernătești:
Cele mai fericite sarbatori Sava trebuia sa plece de mult la Dna cu el
29 Apr, 21:38 ALO ALO
UN OM NEUTRU a comentat pentru articolul Caracatiţa de la Direcţia Economică a Primăriei Buzău naşte pui vii/Cum au dispărut banii încasaţi pe amenzi şi impozite la Primăria Topliceni:
Nu stiu ce este in capul unor candidati la primaria comunei topliceni. Sau inscris peste 6 candidati care mai de care cu 8 clase si foarte rar cu liceul terminat . Nu au condus niciodata un grup de oameni nu a luat nici odata o decizie pro sau contra pentru a influenta in bine sau rau viata celor de sub ei,dar totusi ei vor sa fie in fruntea comunei. Dl candidati pe raza comunei sunt NNNNNN persoane culte, calculate , inteligente, profesori, medici , ingineri , costructori , dar si oameni de rind cu caracter cu personalitate care nu fac politica dar traiesc in comunitate.CUM SA DISCUTI CU ACESTIA SI SA EI DECIZII CIND TU CANDIDAT ABIA AI TERMINAT 8 CLASE SAU LICEUL LA SERAL ORI O FACULTATE LA PRIVAT CIND TOATA VIATA TA AI CONDUS TRACTOARE SAU BULDOZERE ORI AI FACUT INJECTII LA GAINI . DE ACEEA DOMNILOR TIMP DE 12 ANI NU IA DUS CAPU LLA O IDEE BUNA DE IMPLEMENTAT PENTRU COMUNITATE. SI AICI MA REFER LA TOTI CEI CE CARE TRECUT PE LA PRIMARIE CA PRIMARI SAU VICEPRIMARI.DESTEPTAREA OAMENI BUNI ACUM ANALIZATI CU CINE VOTATI SI CUI II DATI CREDIT DACA VA GINDITI LA VIITOR SI LA SCHIMBARI IN BINE PE RAZA COMUNEI. PRIMARII CARE AU FOST SAU CREZUT STAPINII VOSTRII SI CA VOI SUNTETI IN SLUJBA LOR SI NU INVERS. DORITI ACEASII SITUTIE VOTATII TOT PE CEI CARE AU FOST. LUPUL ISI SCHIMBA PARUL DAR NARAVUL BA .DVS DECIDETI.
29 Apr, 20:43 DESTEPTAREA
UN FOST PSD a comentat pentru articolul Caracatiţa de la Direcţia Economică a Primăriei Buzău naşte pui vii/Cum au dispărut banii încasaţi pe amenzi şi impozite la Primăria Topliceni:
DL Dobre ati inceput sa dati BERE SI MICI la barul lui Oancea Titi , ca sa va voteze cei fara de capatai. Acestia sunt votantii care tiau mai ramas si pe care ii poti pacalii cu minciunele si promisiunile tale .Noi stiam ca Oancea Titi era PSD ist infocat si este chiar consilier al psd, dar acum vedem ca te sustine chiar daca esti de la Alde. HALAL POLITICA HALAL OAMENI , CIOLANUL ESTE LA PUTERE, SI INTERESUL DE GRUP CA DE OBICEI DIN 1990 PINA IN PREZENT.OAMENI VOTATI IN CONTINUARE PE ACEST INDIVID CARE VA MINTIT SI NU A FACUT IN COMUNA NIMIC, NIMIC PENTRU OAMENI CI NUMAI PENTRU EL TIMP DE 12 ANI. DACA IN 12 ANI NU A FACUT NIMIC CE POATE SA FACA IN 4 ANI. NU VEDETI CA PROFITA DE NAIVITATEA DUMNEAVOASTRA CA ESTE NESIMTIT SI VA CERSESTE MEREU VOTUL. DE DOUA ORI A PIERDUT DAR INSISTA IN CONTINUARE POATE POATE.
Google PageRank Checker