25 de ani
de presa libera
Sambata, Iulie 04, 2015 14:43 PM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2378

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Relația Rusia-SUA, cheia stabilității în lume, îi transmite Putin lui Obama de Ziua Independenței
Sambata, Iulie 04, 2015 14:03 PM

Președintele rus Vladimir Putin i-a adresat sâmbătă omologului său american Barack Obama, cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii, un mesaj în care subliniază că relațiile dintre țările lor sunt cheia stabilității în lume, și cheamă la dialog bazat pe 'egalitate și respect reciproc', transmite AFP.

FILME ȘI ARTIȘTI DE OSCAR: Matthew McConaughey, distins cu premiul Oscar pentru rol principal, în 2014
Sambata, Iulie 04, 2015 13:46 PM

Actorul Matthew McConaughey a fost distins în 2014 cu premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare masculină în rol principal, în producția ''Dallas Buyers Club''.

Ponta: Adversarii independenței noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor Codului fiscal
Sambata, Iulie 04, 2015 13:40 PM

Premierul Victor Ponta susține că noul Cod fiscal a fost adoptat prin consens politic, dar în acest moment toți adversarii dezvoltării, prosperității și independenței economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din respectivul Cod.

Schaeuble: Doar grecii pot decide dacă vor păstra sau nu moneda euro
Sambata, Iulie 04, 2015 13:37 PM

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, consideră că doar grecii pot decide dacă vor continua cu moneda euro sau, cel puțin temporar, fără ea, însă Grecia rămâne membră a uniunii monetare, transmite Reuters, citând un interviu apărut în ediția de sâmbătă a cotidianului Bild.

Cod galben de furtună pentru București și județul Ilfov, până la 14,00
Sambata, Iulie 04, 2015 13:21 PM

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă după-amiază o atenționare nowcasting Cod galben de furtună pentru municipiul București și nordul și estul județului Ilfov, valabilă până la ora 14,00.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
03 Jul, 22:58 concurs
mihai a comentat pentru articolul Geta Burducea și Ionela Voicu, o nouă rundă la sediul Ministerului Educației?:
am citit parerile voastre eu cred ca se va face dreptate si dna de la cislau va fi acolo unde merita la isj.
03 Jul, 22:44 Concurs
Claudiu a comentat pentru articolul Geta Burducea și Ionela Voicu, o nouă rundă la sediul Ministerului Educației?:
De obicei nu ma bag in certurile altora , dar cand vad oameni ca acest " observator " nu pot sa-i transmit ca- i un mare Prost , cu P mare ... Mult succes înca o data Dnei Voicu , si îmi cer scuze ca a trebuit sa intervin cu un astfel de mesaj dar oameni destia " intelectuali" , " destepti" ca " dl " observator trebuiesc tratati cu partea" dorsala".
03 Jul, 22:31 g
DAN a comentat pentru articolul A împărțit cu Scutaru șpaga de la Bîgiu / Prim-vicepreședintele liberal Dan Motreanu, mită de la Buzău pentru campania PNL din 2008:
Mai Bigiule, cand ii denunti si pe primarii carora le-ai"INLESNIT" lucrari de modernizari drumuri judetene ? Ma refer la lucrarile alea de "MODERNIZARE" ca la NAENI,unde tu si primarul de acolo ati excavat asfaltul, si l-ati inlocuit cu balast. Tu ti-ai luat banii, si sper sa-ti iei si pedeapsa, iar oamenii de acolo s-au ales cu" PRAFUL". Praful sa se aleaga de tine, si de primarul de acolo , ca ne-am intors in timp cu zeci de ani !
Google PageRank Checker