26 de ani
de presa libera
Marti, Mai 31, 2016 05:00 AM
Toma

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2512

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Un soldat nepalez a câștigat maratonul de pe Muntele Everest
Marti, Mai 31, 2016 04:33 AM

Un soldat nepalez a câștigat maratonul din Muntele Everest, o competiție care se desfășoară anual pentru a marca prima ascensiune a celui mai înalt munte din lume în 1953, relatează DPA.

Un caiacist polonez de 70 de ani a plecat din New York spre Portugalia, în a treia sa traversare a Atlanticului
Marti, Mai 31, 2016 04:29 AM

Un caiacist polonez a plecat duminică din New York în a treia sa traversare a Atlanticului, fără îndoială cea mai îndrăzneață, cu intenția de a ajunge la Lisabona cu ocazia împlinirii a 70 de ani, în 9 septembrie. Renumit în țara sa, Aleksander Doba a ajuns o personalitate mondială în 2015, când a primit premiul pentru aventurierul anului, acordat de cititorii site-ului National Geographic, relatează luni AFP.

Irak: Forțele kurde au eliberat nouă sate (comunicat)
Marti, Mai 31, 2016 03:43 AM

Forțele kurde au încheiat luni o operațiune împotriva grupării Statul Islamic (SI) în nordul Irakului după ce a cucerit nouă sate din mâinile jihadiștilor, potrivit unui comunicat, relatează AFP.

Coreea de Nord: Semne de pregătire a lansării de rachete, anunță Seulul
Marti, Mai 31, 2016 03:24 AM

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a afirmat luni că a detectat elemente care lasă să se presupună că Nordul se pregătește să efectueze o lansare de rachetă, în timp ce Japonia și-a pus armata în stare de alertă, potrivit presei locale, scrie AFP.

Un militar israelian a fost înjunghiat la Tel Aviv de un palestinian
Marti, Mai 31, 2016 02:31 AM

Un israelian în vârstă de 19 ani a fost rănit ușor luni în centrul orașului Tel Aviv cu lovituri de cuțit de către un palestinian care a fost arestat, a anunțat poliția locală, citată de AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
30 May, 22:31 mafia
lorenzo a comentat pentru articolul Ion Viorel & Co, suspendări și amenzi-record în dosarul „blaturi pentru pariuri“. „Vioară“ acuză „blatul PSD-FRF“:
simplu si fara prea multa vorba......Buzaul a ajuns un fel de Napoli al Romaniei......mafie ,coruptie in primarie,politicieni corupti,doctori corupti,fotbalisti impreuna cu tot staful implicat im mafia pariurilor.....si cate si mai cate......stiu ca nu o sa pulbicati comentariul,dar daca faceti un clasament in romani dupa revolutie ,veti vedea ca Buzaul ocupa primul loc........
30 May, 20:41 pamfil
vasile a comentat pentru articolul Cum s-au scurs banii râmnicenilor în conturile unor firme de casă ale primarului Viorel Holban, inclusiv printr-un off-shore maltez:
Cand au castigat primul mandat,Holban si Carjan erau la PNL.Acum sunt lideri ai PSD-ului judetean.Va mai întrebati de ce rezista in functii?
30 May, 20:31 cum s-au scurs banii ramnicelilor
popescu vasile a comentat pentru articolul Cum s-au scurs banii râmnicenilor în conturile unor firme de casă ale primarului Viorel Holban, inclusiv printr-un off-shore maltez:
sunt sigur ca acest comentariu nu il ve- ti posta !sunteti sluga lui basescu si disccipolilor lui !dupa 18 ani traiti in epoca ginioiu -ghinioi - pentru ramniceni ,municipiul este aproape european ! scoli ,parcuri pentru copii ,strazi ,educatie europeana pentru tineri ,sport si mult bun simt !
Google PageRank Checker