25 de ani
de presa libera
Miercuri, Februarie 10, 2016 23:57 PM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2469

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Firea: Poziția lui Ponta în cazul Isar a venit în urma unor solicitări ale presei
Miercuri, Februarie 10, 2016 23:25 PM

Poziția lui Victor Ponta în cazul Lucian Isar a venit în urma unor solicitări ale presei, a declarat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea.

Dragnea: Cred că, la anul, Dacian Cioloș va fi într-o instituție internațională, în Europa sau în SUA
Miercuri, Februarie 10, 2016 23:12 PM

Premierul Dacian Cioloș va fi, la anul, într-o instituție internațională din Europa sau din Statele Unite, apreciază președintele PSD, Liviu Dragnea.

Polonia se va alătura luptei împotriva Statului Islamic în schimbul ajutorului NATO în Europa de Est
Miercuri, Februarie 10, 2016 23:00 PM

Polonia se va alătura luptei împotriva Statului Islamic, a declarat miercuri ministrul polonez al apărării, deși el a semnalat că amploarea implicării țării sale va depinde de răspunsul NATO la agresivitatea reînnoită a Rusiei asupra flancului estic al alianței, relatează Reuters.

Dragnea: Nu este Legea defăimării, s-a tot promovat această denumire pentru a se spune că e o lege negativă
Miercuri, Februarie 10, 2016 22:27 PM

Proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup a fost denumit "legea defăimării" pentru "a se încerca să se spună că este o lege negativă", a declarat, miercuri, președintele PSD, Liviu Dragnea.

Antonescu spune că, dacă ar fi președintele PNL, nu ar face nicio alianță: Uneori nu e nicio rușine să fi izolat
Miercuri, Februarie 10, 2016 22:23 PM

Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri seară că, dacă ar fi acum liderul liberalilor, nu ar face nicio alianță, motivând că ''uneori nu e nicio rușine să fi izolat într-un anumit peisaj politic, într-un anumit moment".

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
10 Feb, 18:49 pentru "unu neutru":Parerea unui traitor pe meleaguri buzoiene
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul EXCLUSIV/Schimbări importante la conducerea mai multor licee din Buzău:
Nefiind cadru didactic,dar fiind traitor pe meleaguri buzoine, as putea spune fara nici o retinere ca toate acestea se intampla si din cauza ca...... "si-a bagat dracu coada" . Iar "dracu" ,asa cum usor se poate banui este....."politicul".Iar "politicul", la Buzau din cate vedem este format din tot felul de infractori ..."cu dosare",inepti si retardati (nu dau nume ca sa nu fiu acuzat de defaimare!).Si nu trebuie uitat ca "pestele de la cap se impute",ceea ce s-a dovedit absolut adevarat la ISJ Buzau. Ca profesorii,invatatorii,educatorii,suplinitorii nostrii au devenit "gropari" este o problema ce tine de obrazul,educatia,responsabilitate,integritate si moralitate,etc.Asa ca,ar trebui sa li se faca putina educatie acestor stimabili si abia dupa aceea sa li se permita sa educe pe altii.
10 Feb, 15:58 Vilă Albatros
Ionescu Silvia a comentat pentru articolul Buzăul de ieri, Buzăul de astăzi:
Este foarte bine ca s-a reabilitat vilă și parcul. Pentru noi buzoienii este o mândrie.
10 Feb, 14:15 La puscarie!
DNA a comentat pentru articolul Cum a picat într-o singură zi blatul electoral dintre „Titel“, Boşcodeală şi Ciolacu:
La puscarie cu ei, cu Boscodeala in frunte! Nimic nu a facut pentru orasul asta, o strada nu e asfaltata cap-coada asa cum trebuie cu trotuare si borduri. Numai tunuri a dat pentru el si apropiatii lui. Hotie mai mare ca-n Buzau nu am vazut...
Google PageRank Checker