25 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 31, 2015 12:20 PM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2387

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Texte care nu dau greș pe site-urile de întâlniri
Vineri, Iulie 31, 2015 12:10 PM

Cine obișnuiește să intre pe site-uri de întâlniri ar trebui să lase deoparte vechiul 'Oare ne cunoaștem de undeva?' și să facă apel la umor și simplitate dacă vrea să intre în contact cu persoana dorită. Lalibre.be a inventariat șase texte care, în astfel de situații, merg drept la țintă.

Raețchi (PNL) îi cere lui Dragnea să susțină adoptarea votului prin corespondență în sesiune extraordinară
Vineri, Iulie 31, 2015 12:08 PM

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi îi cere președintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, să susțină din calitatea sa de șef al majorității parlamentare dezbaterea și adoptarea votului prin corespondență în sesiune extraordinară.

GAMING: Angry Birds 2
Vineri, Iulie 31, 2015 12:04 PM

La 30 iulie 2015, a fost lansat pe plan internațional jocul Angry Birds 2, destinat utilizatorilor de iOS și Android. Titlul a fost dezvoltat de finlandezii de la Rovio Entertainment. Este cel de-al doisprezecelea episod din franciza Angry Birds și continuarea directă a primului joc omonim.

Rugby: Returul Cupei Regelui începe cu meciurile Știința Baia Mare - Steaua și Timișoara Saracens - Dinamo
Vineri, Iulie 31, 2015 12:03 PM

Returul Cupei Regelui la rugby debutează sâmbătă cu meciurile Timișoara Saracens RCM-UVT - CS Dinamo (Grupa A) și CSM Știința Baia Mare - CSA Steaua București (Grupa B).

A șasea ediție a proiectului "Cu bastonul prin București" începe sâmbătă
Vineri, Iulie 31, 2015 12:01 PM

Cea de a șasea ediție a proiectului "Cu bastonul prin București", un inedit program de descoperire a istoriei Capitalei, începe sâmbătă dimineața, informează site-ul Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
31 Jul, 10:59 despre limbrici
lemn tanase a comentat pentru articolul Fotbalistul Cristi Tănase s-a îndrăgostit de fata unui candidat buzoian la primărie:
ea , o parasuta el , un analfabet ce poate iesi din relatia lor in afara de curvasarie . ma gandesc ce primar ar fi fost tatal panaramei.
31 Jul, 10:21 olimpia
popescu a comentat pentru articolul Misiune ușoară pentru Olimpia:
bai scriitorilor, promovarile se realizeaza pe teren, cu echipa buna si antrenori pe masura nu pe hartie in functie de seria in care a picat..vi se pare ca indepliniti acele conditii? eu zic ca nu..
31 Jul, 09:36 g
DAN a comentat pentru articolul Consilierul județean Dorin Bădulescu: „Compania de Apă a majorat tarifele ilegal“:
Din APA traiesc si PRIMARU ,si TESCARU !
Google PageRank Checker