25 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 02, 2015 16:21 PM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2367

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Camera Deputaților: A început "Ora prim-ministrului"; Ponta prezintă starea economiei românești
Marti, Iunie 02, 2015 16:19 PM

În plenul Camerei Deputaților a început "Ora prim-ministrului". Premierul Victor Ponta prezintă starea economiei românești.

Adrian Ungur, învins de argentinianul Zeballos la Furth (challenger)
Marti, Iunie 02, 2015 16:15 PM

Tenismanul român Adrian Ungur a fost învins de argentinianul Horacio Zeballos, cu 6-4, 6-0, marți, în optimile de finală ale turneului challenger de la Furth (Germania), dotat cu premii totale de 42.500 euro.

Viktor Orban renunță la ideea reintroducerii pedepsei cu moartea
Marti, Iunie 02, 2015 16:06 PM

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că abandonează inițiativa reintroducerii pedepsei cu moartea, declarație ce survine la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că implementarea unei asemenea idei ar putea implica excluderea Ungariei din Uniunea Europeană, transmite agenția EFE.

CNAS: Sistemul cardului de sănătate este funcțional; nu au existat blocaje
Marti, Iunie 02, 2015 16:01 PM

Sistemul cardului național de sănătate este funcțional și nu au existat blocaje, a informat marți Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Vicepreședintele CJ Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, trimis în judecată de DNA
Marti, Iunie 02, 2015 15:57 PM

Procurorii DNA Timișoara l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ionesie Ghiorghioni, vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
02 Jun, 13:30 C
DAN a comentat pentru articolul Boșcodeală:„Dacă se rezolvă problemele din Justiție, nu-mi va sta nimeni în față“:
BOSCODEALA este cel mai mare HOT,pe care l-a cunoscut Buzaul vreodata. L-a intrecut cu mult pe Tili Raicovici !!!
02 Jun, 13:08 Rromii fac legea în buzau
Rromii fac legea peste tot a comentat pentru articolul EXCLUSIV / Tentativă de omor pe Bulevardul Unirii, în văzul a zeci de trecători:
Rromii fac legea la buzau!
02 Jun, 11:18 Punere la punct
Don Pedrino a comentat pentru articolul Din istoria Teatrului „George Ciprian“/Diana Lupescu, o actriță mai frumoasă decât talentul și mai talentată decât frumusețea!:
Ma Secuiule, ce treaba are situatia de acum cu cea din tineretile actorilor? Da, amandoi erau buni actori inca de la inceputul carierei lor, chiar inainte de a se fi casatorit. Ma rog, cine esti tu, ca sa te pronunti daca un regizor este sau nu e bun, daca un director de teatru are sau nu are voie sa lucreze in aceeasi institutie cu sotia sa? Nu pricepi ca si Mircea Diaconu si Diana Lupescu sunt in acel teatru ca profesionisti de valoare, nu ca venetici numiti pe criterii politice? Ce-ar fi ca in cultura sa lasi mataluta politca pe dinafara si sa-l pui sa vorbeasca pe omul cultivat din dumitale, daca ai si o astfel de latura, nu pe cel politizat?
Google PageRank Checker