26 de ani
de presa libera
Vineri, Octombrie 28, 2016 13:07 PM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2576

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Dragnea: Eu vreau un premier român, care să conducă țara lui
Vineri, Octombrie 28, 2016 13:05 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că își dorește pentru România "un premier român", iar discuția despre eventuale persoane ce pot fi nominalizate pentru a deține această funcție poate fi purtată abia după aflarea rezultatelor alegerilor din 11 decembrie.

Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu respinge apelul lui Dodon de a semna un angajament public împotriva "partidelor oligarhice"
Vineri, Octombrie 28, 2016 12:55 PM

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale de duminică din Republica Moldova, Maia Sandu, a respins, vineri, într-o conferință de presă, apelul făcut de contracandidatul său, reprezentantul Partidului Socialiștilor, prorusul Igor Dodon, de a semna un angajament că viitorul șef al statului nu va coopera cu "partidele oligarhice" care au fost în ultimii ani la guvernare și mai ales cu Vlad Plahotniuc.

UPDATE DNA: Foștii ofițeri ISU Antonina Radu și George Matei, trimiși în judecată în dosarul Colectiv
Vineri, Octombrie 28, 2016 12:40 PM

Procurorii militari din DNA au dispus trimiterea în judecată, în dosarul Colectiv, a Antoninei Radu și a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofițeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București - Ilfov.

Ziua mondială a judo-ului
Vineri, Octombrie 28, 2016 12:40 PM

Începând cu anul 2010, Ziua mondială a judo-ului se sărbătorește, în fiecare an, la 28 octombrie. Inițiativă a Federației Internaționale de Judo, această zi are rolul de a promova amintita disciplină, care, mai mult decât un simplu sport de contact, este un sistem de educație bazat pe valori bine definite, precum onoare și respect.

Italia: Replicile cutremurelor de miercuri ar putea dura câteva săptămâni și chiar luni
Vineri, Octombrie 28, 2016 12:39 PM

Pământul a continuat să se zguduie în centrul Italiei, mai mult de o sută de replici fiind înregistrate în noaptea de joi spre vineri, după ce sute de persoane sinistrate au fost nevoite să se cazeze temporar pe coasta Mării Adriatice.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Oct, 12:52 Reparatii CFR
Legalitate a comentat pentru articolul Gara Buzău intră în reparații de amploare la peroane și treceri pietonale:
Atentie, sunt lucrari ce trebuiesc realizate pe baza unui proiect și a unei Autorizații de Construire!
28 Oct, 12:25 crangul buzaului
john a comentat pentru articolul Toma: „Crângul nu este brandul Romsilva, nu este brandul României, este brandul Buzăului“:
Da, ati rezolvat toate problemele municipiului !!! A ramas doar cea privind padurea Crangului, care, oricum este in domeniul public si de ea au beneficiat permanent buzoienii.Rezolvaţi problemele grave ale urbei, lăsati himerele!!!
28 Oct, 11:35 Venetici...
Unu' a comentat pentru articolul Atanasiu: „După alegeri, Partidul Național Liberal va putea forma un guvern condus de Dacian Cioloș“:
Ce-i dă dreptul acestui Ceafă-Groasă să vorbească despre Buzău și în numele buzoienilor? E doar un venetic, un fripturist care se tot milogește pe la județe să îl pună în capul mesei. Necazul este că nu-i singurul. Habar n-au buzoienii câți dintre cei puși în cap de listă, la toate partidele, sunt venetici care n-au nicio treabă, dar absolut nicio treabă cu Buzăul. Informați-vă, oameni buni, înainte de a le da votul vostru!...
Google PageRank Checker