26 de ani
de presa libera
Luni, Iulie 25, 2016 07:19 AM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2531

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Theresa May, luni, în Irlanda de Nord pentru discuții despre Irlanda de Nord și despre frontiere
Luni, Iulie 25, 2016 07:14 AM

Primul ministru britanic Theresa May se va deplasa luni la Belfast pentru a încerca să-i asigure pe nord-irlandezii neliniștiți de o posibilă revenire la frontiere și controale vamale cu Republica Irlanda, ca urmare a votului din 23 iunie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană a Regatului Unit, relatează AFP.

Autoritățile germane califică explozia de la Ansbach drept atentat
Luni, Iulie 25, 2016 06:30 AM

Autoritățile germane au calificat luni dimineață drept "atentat" explozia survenită duminică seara în centrul orașului Ansbach, din sudul țării, fără a exclude o motivație islamistă, relatează AFP.

AGERPRES A TRANSMIS... - 25 IULIE
Luni, Iulie 25, 2016 06:00 AM

LIVE UPDATE Explozia din apropiere de Nürnberg, provocată de cel puțin un dispozitiv exploziv | Bărbatul care a provocat explozia, un refugiat sirian de 27 de ani, a decedat (FOTO/VIDEO)
Luni, Iulie 25, 2016 02:24 AM

O explozie a avut loc în centrul orașului Ansbach, în jurul orei 22.00 (20.00 GMT), în fața unui restaurant, nu departe de locul unde trebuia să se țină un festival de muzică în aer liber, la care urmau să asiste 2.500 de persoane. Evenimentul a fost întrerupt și, potrivit presei locale, se poate ca festivalul să fi fost ținta reală a exploziei.

Germania: Poliția confirmă că o persoană a fost ucisă în explozia din apropiere de Nürnberg
Luni, Iulie 25, 2016 02:11 AM

O persoană a fost ucisă și alte 10 rănite în explozia produsă duminică noapte la Ansbach, în apropiere de orașul Nürnberg din sudul Germaniei, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, informează Reuters.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jul, 00:05 mafia
viorica a comentat pentru articolul Cum explică reprezentantul muncipiului în AGA Companiei de Apă legalitatea hotărârii „taxate“ de Instituția Prefectului:
Tescarule demisia ca ne ai saracit cu cel mai mare pret la apa din europa.Esti un impostor.Te ia DNA
24 Jul, 22:52 Replica unui profesor
Mirela a comentat pentru articolul Toți buzoienii de 10, admiși la același liceu. La polul opus, ultimul admis din județ a avut media 2,28:
Un cadru didactic care se respecta isi face meseria chiar si cu cei care cer atentie speciala si implicare maxima din partea cadrului insa ce putem face daca Dumnezeu nu a fost prea darnic cand a impartit inteligenta unora. Va rog sa va ganditi si la materialul cu care lucram. Putem noi gandi activitati extraordinare dar daca ei nu pot si nu vor atunci noi ce putere mai avem? Imi cer drepturile salariale pr ceea ce fac si fac bine chiar si cu cei despre care tocmai am zis. Nu sunt toti copii de Hasdeu ... si aici as incepe o alta discutie dar nu e cazul...
24 Jul, 22:44 fotbal
atac a comentat pentru articolul Este pe cale să apară „clona“ Gloriei Buzău:
Pai bine ca orasul e perfect. ....alo oooo echipele tb sa fie private
Google PageRank Checker