25 de ani
de presa libera
Marti, Octombrie 13, 2015 10:10 AM

Actualitate

Legiştii au făcut lumină:„Fomilă de Pleşcoi”, ucis de lăcomie şi de neglijenţa organizatorilor

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
08.10.2013, 21:00
2423

Asfixie mecanică, prin obturarea căilor respiratorii cu bol alimentar este verdictul medicilor legişti în cazul bărbatului mort sâmbătă la Berca, la Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, în urma efectuării necropsiei. Astfel că nu mai încape îndoială că, din dorinţa de a câştiga concursul „Fomilă de Pleşcoi” şi-a îndesat  în gură pâinea şi cârnaţii până nu a mai putut să respire.

Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost ridicat luni la prânz de la SML, iar între timp se continuă ancheta în acest caz.

Bărbatul de 60 de ani din comuna Berca a murit sâmbătă după ce participase şi câştigase  concursul de înfulecat cârnaţi. 

Incidentul a avut loc la „Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, organizat la o pensiune din comuna Berca. Acesta locuia chiar în localitate. La Festival venise însoţit de familie şi, de câteva zile, vorbea numai despre concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“, la care era decis să participe şi pe care l-ar fi şi câştigat, de altfel. Nu a putut însă să se bucure de reuşită. Imediat ce a luat microfonul să spună câteva vorbe, omului i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pământ.

Organizatorii au încercat să-i acorde primul ajutor până la venirea medicului de la Centrul de Permanenţă de la Berca, care a încercat şi el să-l resusciteze pe bărbat, eliberându-i căile respiratorii obturate de bucăţile de carne pe care bărbatul n-a apucat să le înghită, însă eforturile au fost zadarnice. Nici echipajul de pe ambulanţa venită de la Buzău către Berca nu au mai putut face altceva decât să constate decesul bărbatului. 

Probabil că, dacă o echipă medicală ar fi fost prezentă la locul desfăşurării evenimentului, pentru a supraveghea îndeaproape derularea concursului de înfulecat cârnaţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat.

Deşi s-a vehiculat şi posibilitatea ca omul să fi suferit un infarct, medicii legişti au confirmat că a fost vorba despre asfixie mecanică. Soţia lui l-a sfătuit până în ultimul moment să nu participe la concursul cu pricina, însă bărbatul nu i-a dat ascultare.

A fost demarată o anchetă sub aspectul comiterii infrac­ţiunii de ucidere din culpă, urmând a se stabili dacă poate fi tras cineva la răspundere pentru moartea bărbatului. 

La concursul tradiţional „Fomilă de Pleşcoi“ este desemnat câştigător cel care mănâncă cel mai repede un anumit număr de cârnaţi. 

Asta făcuse şi bărbatul care sâmbătă şi-a găsit sfârşitul după ce reuşise să termine primul porţia stabilită de organizatori.

Aflat la cea de a VI-a ediţie, festivalul a fost organizat de pensiunea „Casa Matei“, în colaborare cu ANTREC Buzău, Consiliul Judeţean şi Primăria Berca. Ediţia din acest an a fost însă umbrită de nenorocirea care s-a întâmplat sâmbătă. În Legea privind reforma sănătăţii se spune că autorităţile locale pot aproba desfăşurarea unor manifestări, cum a fost Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, doar dacă organizatorul are asigurată asistenţa medicală de urgenţă.

Medicii de la Ambulanţă spun că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă i s-ar fi aplicat imediat metoda specifică de prim ajutor în caz de înec, şi anume procedura Heimlich. Dacă organizatorii concursului vor fi găsiţi vinovaţi de moartea bărbatului, sancţiunile pot ajunge până la câţiva ani de închisoare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Afacerile din serviciile pentru întreprinderi au crescut cu 9,2% în august 2015, față de august 2014
Marti, Octombrie 13, 2015 10:06 AM

Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut, în august, cu 9,2% comparativ cu luna august a anului trecut, atât pe serie brută cât și pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate marți.

Italia va interzice fumatul în vehiculele în care călătoresc minori și femei gravide
Marti, Octombrie 13, 2015 09:59 AM

Guvernul Italiei a aprobat luni un decret legislativ care va interzice fumatul în vehiculele în care călătoresc minori și femei gravide, alături de alte măsuri menite să combată sau să descurajeze consumul de tutun, relatează AFP.

Grindeanu (MSI): Ezit să spun că proiectul Ro-Net se va finaliza până la sfârșitul anului
Marti, Octombrie 13, 2015 09:57 AM

Un număr de 8.000 de avize trebuie obținute pentru derularea proiectului Ro-Net în cele 783 de localități din mediul rural și, din acest motiv, ezit să spun că, până la sfârșitul anului, vom duce internetul de bandă largă /broadband/ în toate aceste locuri, a declarat, marți, în cadrul International Digital Forum, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională.

Lanțul trofic marin este amenințat de încălzirea globală
Marti, Octombrie 13, 2015 09:55 AM

Emisiile de dioxid de carbon amenință să ducă la colapsul speciilor marine, precum și a lanțului trofic, susțin cercetătorii australieni care au publicat luni un studiu în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citat de agenția France Presse.

Justin Bieber, din ce în ce mai apropiat de Kourtney Kardashian
Marti, Octombrie 13, 2015 09:53 AM

Justin Bieber se pare că este aproape de o nouă cucerire, de această dată ținta făcând parte din "clanul" Kardashian - Kourtney, sora mai mare a celebrei Kim Kardashian, conform starpulse.com.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
12 Oct, 20:05 Sudentul anului de pe Alte Continente
Cristina a comentat pentru articolul Buzoianca Viorica Conțu, desemnată „Studentul Anului pe Alte Continente” după o cercetare privind cauzele bolii Parkinson:
Nu inteleg rolul directorului Hasdeului in pregatirea elevei Viorica Raluca Contu.
12 Oct, 15:46 "Hematiile PSD-iste" si "leucemia politica infractional-penala"
Viespea buzoiana a comentat pentru articolul Scrisoare către conducerea penală a PSD:
Peroratia "filozofica" a acestui "bibic politic",asemanatoare delirurilor verbale ale apologetilor comunismului poate fi "inteleasa" si "judecata" doar de tampitii cu "creer rosu" din cadrul acestui partid.Se pare insa ca cele 500.000 de "hematii" din PSD sunt pe cale sa se pricopseasca cu o "leucemie politica infractional-penala" datorita DNA-ului.Fara sa vrea insa,acest "bibic politic"spune ceva care este totusi adevarat: intre :unitatea unui partid politic" cum este PSD (si nu numai!) si "unitatea de idei si deziderate a majoritatii cetatenilor" este diferenta dintre jigodiile si secaturile comuniste si securiste si oamenii cinstiti,corecti si demni din societatea romaneasca.Parafrazand un cunoscut proverb,am putea spune:gura prostului,adevar graieste!
12 Oct, 10:14 DE CE ESTE PSD-UL ROSU?
Ion a comentat pentru articolul Scrisoare către conducerea penală a PSD:
Această întrebare îi frământă pe liderii PSD de mai mulți ani. De aceea am încercat să-i ajut și să găsesc răspunsuri la această chestiune: 1. În primul rând, în acest partid se clamează democrația, ca principiu fundamental; în realitate, iată că nu este așa, cel puțin așa spune un ales PSD; 2. Apoi, modul de organizare al acestui partid, este o copie (se poarta copiuțele la greu în această organizație) a fostului partid interzis, tot de ei, formal, renăscut sub o serie de sigle, poate i se pierde urma; 3. Modul de alegere a liderilor, pe listă cu candidat unic; eu dacă eram în locul lui Dragnea nu aș fi fost de acord să mă concurez cu umbra mea; 4. Ca un făcut, ieri a fost ales și liderul bielorușilor, cu aceleași procentaje; evenimentele acestea au urmat, absolut întâmplător, după ”Marea sărbătoare a nord-coreenilor”; 5. Îmbrobodirea electoratului, după o pauperizare continuă și agresivă, făcându-i dependenți de bunăvoința partidului, continuă cu promisiuni permanente; nu le mai enumăr că vă plictisesc; Aș putea să continui dar mai las și alți cititori să-și spună părerea. Prin urmare, avem deja un partid mascat care, din păcate, numai cu mascații mai poți să-i oprești.
Google PageRank Checker