Cu o istorie de sute de ani în spate, cafeaua este una dintre cele mai răspândite licori aromate, pe care o sorb cu nesaţ atât bogaţii, cât şi oamenii de rând de peste tot din lume. Se prepară în nenumărate feluri, cu lapte, cu frişcă sau cu rom. Fiecare ţară are specialitatea ei de cafea, România mândrindu-se cu renumita „marghilomană“, care a intrat în vocabularul uzual după Primul Război Mondial.

   Legenda spune că această cafea cu rom ar fi fost inventată, mai mult din întâmplare, chiar la Buzău, de către celebrul Alexandru Marghiloman, unul dintre cei mai bogaţi români de la jumătatea secolului al XIX-lea, deţinător al mai multor portofolii de ministru.

Vânătoarea cu parfum de cafea sau petrecerea fără apă

   Se spune că Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider conservator şi unul dintre cei mai mari moşieri ai ţării, era un mare băutor de cafea. La locuinţa sa de la Buzău, Vila Albatros, au poposit în vizită chiar şi Regina Maria. Conform legendei, într-o zi, când se afla la vânătoare, a cerut să i se facă o cafea. Nefiind pregătit cu toate cele trebuincioase unei cafele, valetul a improvizat, punând, în loc de apă, coniac. Astfel s-a născut „marghilomana“.

   O altă variantă a poveştii vorbeşte chiar de o petrecere mare pe care Marghiloman a organizat-o la Vila Albatros. În timp ce se bucura de prezenţa unor invitaţi importanţi, instalaţia de apă a locuinţei (sau boilerul) s-ar fi defectat, iar angajaţii ministrului ar fi improvizat, înlocuind apa cu rom.

   Indiferent care este adevărul exact, cert este că după Primul Război Mondial, la Capşa, rafinaţii aristocraţi cereau „un marghiloman“, „două marghilomanuri“ sau „o marghilomană“. Tot în acele vremuri, la Hanul lui Manuc, în „Sala Domnească“, unde aveau loc baluri mascate şi serate mondene, la care se serveau platouri cu peşte sau cu felii de friptură rece de mistreţ, însoţite de vin alb sec şi vin negru, cafeaua Marghiloman era la mare cinste.

Cum se prepară astăzi „marghilomana“

   Specialiştii spun că „marghilomana“ este, de fapt, o cafea turcească, fiartă cu rom sau coniac. Era servită în ceşti foarte mici, fără toartă, cunoscute sub numele de „filigeană“. Cafeaua se fierbea în ibrice aşezate pe nisip încălzit cu cărbuni. În filigeană, boierul Marghiloman adăuga un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin.

   Astăzi, există mai multe feluri de a prepara această cafea, nelipsit din toate fiind romul sau coniacul. La foc mic, se pun la fiert într-un ibric 100 ml de coniac şi două linguriţe de zahăr. Când amestecul dă în clocot se adaugă şi trei linguriţe de cafea. Se trage ibricul, se acoperă şi, după circa 2-3 minute, când cafeaua cade la fund, licoarea rezultată se pune într-o ceaşcă. Un alt mod de preparare constă într-o ceaşcă cu apă, care se pune la fiert, tot în ibric, cu o linguriţă de zahăr. Când apa dă în clocot, se adaugă romul şi cafeaua. Se serveşte fierbinte, cu un… trabuc.

Ministrul care îşi trimitea cămăşile la spălat în Londra

   Alexandru Marghiloman a fost una dintre marile personalităţi publice din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Era printre cei mai bogaţi români din acea perioadă însă, după moarte, „s-a ales praful” de averea impresionantă. O legendă spune că pierderea averii de către urmaşii politicianului a fost urmarea unui blestem.

   Alexandru Marghiloman fost deputat între 1884-1914, apoi senator, în perioada 1914-1922. A fost ministru al Justiţiei în trei mandate, ministru al Lucrărilor Publice în perioadele 12 noiembrie 1888-26 martie 1889 şi 5 noiembrie 1889-16 noiembrie 1889, ministrul Agriculturii, Industriei, Domeniilor şi Comerţului, ministru de Externe, ministru de Interne, apoi ministrul Finanţelor şi la sfârşit, ministrul Agriculturii şi Domeniilor.  

   A fost preşedintele Consiliului de Miniştri între 5 martie 1918 şi 24 octombrie 1918, mandat în timpul căruia a decis semnarea armistiţiului cu Puterile Centrale, gest care i-a adus titulatura de ”trădător”.

   Reputaţia ministrului buzoian  a rămas în mentalitatea colectivă, care a reţinut un Marghiloman atât de bogat, încât îşi trimitea lenjeria pentru a-i fi spălată la Londra. În ochii contemporanilor, s-a remarcat printr-o pasiune care l-a făcut celebru: creşterea cailor de curse. În acest sens, marele proprietar buzoian a realizat padocuri, terenuri de antrenament şi un impresionant hipodrom aflat la marginea oraşului Buzău, nu departe de reşedinţa sa, vila Albatros.  Cel care a fost supranumit admirativ Lordul Valah s-a numărat, de altfel, şi printre întemeietorii şi conducătorii Jockey-Clubului Român şi al Hipodromului Bucureşti.

 

DISTRIBUIȚI