Actualitate

Legea care iartă / Sporurile ilegale acordate angajaților a două primării nu vor mai fi recuperate

Bugetarii de la țară sunt stresați, muncesc mult și în condiții periculoase, motiv pentru care au primit sporuri pe măsură la salariu. Cel puțin asta reiese din documentele ve­rificate anul trecut de auditorii Camerei de Conturi Buzău, documente asumate de primarii a trei comune buzoiene. Cea mai mare parte din bani însă nu vor fi returnați de angajații care i-au încasat.

Trei primării s-au trezit cu găuri importante în buget după ce au fost aprobate mai multe bonusuri financiare pentru angajați. Problemele au ieșit la iveală după ce reprezentanții Camerei de Conturi au verificat, în 2018, documentele contabile de la zeci de entități, din județ.

Potrivit raportului de audit întocmit de Camera de Conturi Buzău, în urma verificărilor efectuate anul trecut, în perioada martie 2017-decembrie 2017, Primăria Padina a achitat nelegal suma de 68.000 lei, reprezentând contravaloare spor de dispozitiv – un spor în valoare de 25% din salariul de bază, instituit în 2009 pentru funcționarii care trebuie să fie la dispoziția autorității locale 24 de ore din 24 – și spor pentru condiții periculoase, acordat lunar salariaților proprii. 55.000 lei reprezintă suma brută achitată necuvenit și 13.000 lei contribuțiile angajatorului la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale afe­rente drepturilor nelegale. Acordarea acestor drepturi de natură salarială intră sub incidența Legii nr.78/2017, fiind exonerate de la recuperare. Adică angajații nu vor mai returna banii încasați.

Altă primărie, aceleași sporuri ilegale

Situația pare trasă la indigo și la Primăria Siriu. Potrivit raportului de audit al Camerei de Conturi Buzău, în perioada martie 2017-iunie 2017, s-a achitat nelegal suma de 56.000 lei, reprezentând contravaloare indemnizație de dispozitiv lunară acordată salariaților proprii. Din această sumă, 46.000 lei reprezintă suma brută achitată necuvenit și 10.000 lei contribuțiile angajatorului la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale afe­rente drepturilor nelegale. Acordarea drepturilor de natură salarială intră sub incidența Legii nr.78/2017, fiind exonerate la plată.

Prime de 8 martie, Paște și Crăciun la Tisău

În plus, în Primăria Tisău este altă poveste. Acolo a fost achitată nelegal suma de 12.000 lei angajaților primăriei, cu titlu de prime acordate cu ocazia zilei de 8 martie, sărbătorilor de Paște și a celor de iarnă, deși legislația în vigoare interzicea acordarea acestora. Banii ar trebui recuperați de la cei care i-au încasat fără drept.

Legea care șterge ilegalitatea

Legea nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială s-a publicat în Monitorul Oficial în 28 martie 2018.

Conform art. 1, respectiva lege se aplică perso­nalului ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice aplicabile anterior intrării în vigoare a acestei legi.

Art. 2 stabilește faptul că se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială încasate în temeiul unor acte administrative sau clauze ale contractelor/acordurilor colective de muncă în vigoare la data plății acestor drepturi, sume consi­derate a fi încasate nelegal și pe care personalul prevăzut la art. 1 trebuie să le restituie drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituții cu atribuții de control a unor prejudicii.

De asemenea, sumele recuperate până la data intrării în vigoare a res­pectivei legi, ca urmare a deciziilor prevăzute anterior, nu se restituie.

Se mai arată faptul că se exonerează de la plată și impozitul pe venit, contribuțiile sociale și obligațiile fiscale accesorii drepturilor de natură sala­rială prevăzute la mai sus, consecință a constatării Curții de Conturi sau a altor structuri/instituții cu atribuții de control a unor prejudicii, atât pentru salariați, cât și pentru angajatorii acestora.

Potrivit art. 3, la data intrării în vigoare a res­pectivei legi încetează plata de către personalul prevăzut la art. 1 a sumelor reprezentând venituri de natură salarială, pentru care Curtea de Conturi sau alte structuri/instituții cu atribuții de control au constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii, precum și orice formă de recuperare a acestora.

De asemenea, ordonatorii principali de credite au obligația de a recalcula salariul de bază și celelalte elemente ale sistemului de salarizare de care beneficiază personalul prevăzut la art. 1 aferente lunii în care intră în vigoare prezenta lege, prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate a fi acordate în mod necuvenit de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituții cu atribuții de control.

Un comentariu

  1. Jaf din banul public se face si la primaria Berca. Aici toti angajatii primesc spor de 15 la suta pentru conditii periculoase inca din 2016. In plus vro 6 angajati in frunte cu primarii primesc spor pentru proiecte europene, intre 10 si 25 la suta. Secretara nici macar nu stie cum se deschide un calculator si primeste spor.Toate acordate ilegal. Poate curtea de conturi care acum se afla in control la Berca se va sesiza.Mai ales ca toate drepturile salariale sunt afisate pe saitu primariei.Apropo nu mai scrie Ioana Cimpeanu ca primarul se afla la al n-spelea proiect cu fonduri europene ca pe cele dinainte le-a implementat de mult dar nu se vad!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker