Tineri din Cipru, Cehia, Estonia, Italia, Lituania, Macedonia, Slovenia și România participă zilele acestea, până pe 17 mai, la proiectul  „BEWARE ! BLUE WHALES ARE EVERYWHERE!”, derulat de Asociația Hair Redivivus Buzău, la Casa cu Tei din Monteoru. Este un proiect la care participă tineri din opt țări şi opt lideri de grup – în total 35 de participanţi,  dintre care zece cu oportunităţi reduse şi doi cu dizabilităţi – și are drept scop creșterea securității utilizării rețelelor sociale, creșterea responsabilității  și rolului lor în combaterea și eliminarea hărțuirii electronice și a efectelor acesteia.

„Proiectul  are loc  în contextul înmulțirii cazurilor de hărțuire electronică în Europa la toate intervalele de vârstă”, se arată în motivarea proiectului. Acești tineri s-au întâlnit cu ofițerii de poliție Emilia Mihăilescu și Adela Stroe, din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, pentru a discuta despre tot ceea ce ține de cyberbullying, adică de ceea ce înseamnă hărţuirea online, care poate duce  inclusiv la schimbări comportamentale involuntare ce urmează agresiunii. Oamenii legii au detaliat subiectul şi au identificat, prin dialog cu cei prezenți, principalii factori care afectează securitatea utilizatorilor rețelelor sociale pe internet și riscurile la care sunt expuși utilizatorii  care nu îşi selectează persoanele care solicită accept şi dau liber în lista de prieteni unor necunoscuți numai de dragul de a avea cât mai mulți membri în listă.

Oamenii legii au discutat cu tinerii din afara ţării şi despre diferenţele de cultură care influenţează comportamentul pe internet, diferenţele legislative şi le-a explicat cum se duc campaniile de informare în rândul tinerilor din România pentru a se evita situaţiile cyberbullying, pentru ca cei aflaţi în astfel de situaţii să ştie cui să se adreseze şi cum să procedeze. Prin această activitate se doreşte creşterea conştientizării tinerilor asupra efectelor nedorite fizice,mentale şi sociale ale acţiunilor de discriminare, instigare la ură şi agresiune electronică din reţelele sociale, având în vedere că acest fenomen se petrece într-un mediu care nu ţine cont de spaţii geografice.

Ofiţerii de poliţie au prezentat şi au discutat pe marginea unor filmuleţe prezentate împreună cu Tolea Poștovei, în calitate de gazdă şi organizator al evenimentului, despre motivele frecvente pentru care tinerii sunt hărţuiţi: hobbyurile şi preocupările de zi cu zi, situaţia materială a familiei din care provin, rezultatele de la şcoală şi orientarea sexuală.

De asemenea, în acest context, omenii legii au adus în discuţie în discuţie problema  traficului de persoane şi metodele de racolare folosite de infractori, recrutarea pe care o fac pe internet.