Este unul dintre elevii buzoieni cu rezultate remarcabile la nivel naţio­nal şi internaţional. După un parcurs de excepţie în marile universităţi din Regatul Unit al Marii Britanii, Laura Nicoară a fost acceptată acum, cu bursă, la una din Top 10 universităţi din lume, în ­Ame­rica, pentru a-şi lua doctoratul în Filozofie.

Laura Nicoară este absolventa Colegiului Hasdeu, reuşind să facă performanţă încă din anii de liceu: în clasa a XII-a a obţinut nota 10 la Olimpiada Naţională de Latină, singura notă maximă din ultimii 20 de ani. A fost admisă la Universitatea din Glasgow, Scoţia, una dintre cele mai mari baze universitare de cercetare din Marea Britanie, pe care a absolvit-o în 2015 cu titlurile de „şef de promoţie” şi „cea mai bună studentă”. A fost curtată de cele mai mari universităţi din lume şi a ales Universitatea Cambridge pentru un master în filozofie.

Reporter: Anul trecut îmi spuneai că vrei să faci doctoratul pentru a te specializa în vederea unei cariere universitare. Ce s-a întâmplat de atunci?

Laura Nicoară: Acum sunt în Los Angeles, deoarece am început de curând, în august, un doctorat în Filosofie la University of Southern California. După ce mi-am luat licenţa la University of Glasgow, am mai făcut două mastere, unul la Cambridge, celălalt la Central European University în Budapesta. După ce am terminat cel de-al doilea master am luat o pauză de un an de la studii pentru a mă concentra pe aplicaţiile pentru doctorat, timp în care am lucrat. University of Southern California este evaluată ca fiind în Top 10 cele mai bune universităţi din lume pentru a face un doctorat în Filosofie, aşa că e destul de greu să intri aici. Am trimis aplicaţia în ianuarie anul acesta şi în aprilie am aflat că am obţinut un loc cu bursă completă. Mi-a plăcut foarte mult universitatea în sine, am dorit să studiez cu anumiţi profesori, nu am ţinut neapărat să ajung în America, dar aşa s-a întâmplat până la urmă.

„Sper să le ofer americanilor o impresie plăcută despre România şi despre români”

Rep.: Te-ai gândit să rămâi în America?

L.N.: Sigur! Pe viitor, după ce termin doctoratul, sper să rămân în Filosofie ca profesor/cercetător. Cel mai mult mi-ar plăcea să mă întorc în Europa pentru a preda, dar nu se ştie niciodată cu joburile. Am colegi care au terminat de curând şi au ajuns în Asia, deoarece acolo se caută din ce în ce mai mult profesori formaţi în Vest, pe când piaţa locurilor de muncă din America şi chiar din Europa e suprasaturată.

Rep.: Ai spus că înainte de a începe doctoratul ai lucrat. Despre ce job este vorba?

L.N.: Cât timp am făcut pauza de la studii, am lucrat în Budapesta ca agent suport şi traducător pentru o companie care realizează transferuri de bani la nivel internaţional.

Rep.: Cum este văzută România din America?

L.N.: Când le spun colegilor ca sunt româncă, nu prea au reacţii, nici po­zitive, nici negative. Câţiva au vizitat locuri din România în vacanţe şi mi-au spus că le-au plăcut, alţii au au­zit de comunism şi Ceau­şescu dar nu prea multe alte lucruri. Sper ca eu o să le ofer o impresie plăcută despre România şi despre români.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Felicitari domnisoarei! Pacat mare ca nici unul dintre acesti copii minune nu revine in tara, nu mai zic de oras, pentru a-si pune in practica experienta si cunostintele dobandite in alte tari!

Comments are closed.