• Roşioru: ,,Când scade salariul directorului Companiei de Apă şi când se ieftineşte apa?”

Va avea noul director general al Companiei de Apă acelaşi salariu ne­simţit precum Ionel Tescaru şi când se va ieftini apa livrată buzoienilor de către operatorul judeţean de apă şi canalizare au fost întrebările care i-au frământat pe doi dintre reprezentanţii opoziţiei din Consiliul Local, Iiberalul Ion Barbu şi multilateralul într-ale orientării politice Silviu Roşioru, ales pe listele partidului Social Românesc, la şedinţa de vineri a deliberativului municipal. Întrebări care, cel puţin ultimului, nu i-au dat insomnii în cei şase ani şi jumătare de când este consilier local şi la conducerea Companiei s-a aflat Tescaru.

Cu amendamentul că pare incredibil că cei doi, cu vechime în Consiliul Local, habar nu au care este diferenţa între administratorii unei companii şi conducerea executivă a acesteia, Barbu şi Roşioru nu au ratat ocazia să o chestioneze pe această temă pe Simona Săvulescu, directorul general interimar al Companiei de Apă, pornind de la două puncte ale ordinei de zi referitoare la acordarea unui mandat primarului Constantin Toma legat de votul pe care acesta îl va da în adunările ge­nerale ordinară, respectiv extraordinară, a acţiona­rilor operatorului judeţean de apă şi canalizare. Aceasta pornind de la un punct de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei de Apă, care va avea loc pe 28 noiembrie, referitoare la aprobarea unui act adiţional la contractul de mandat al administratorilor privind stabilirea componentei remuneraţiei variabile şi a indicatorilor de performanţă aferenţi.

,,În ceea ce priveşte indemnizaţia stabilită pentru administratori, trebuie să precizez că este vorba despre membrii Consiliului de Administraţie şi nu de conducerea executivă. Iar temeiul pentru stabilirea acelui nivel al indemnizaţiei membrilor Consiliului de Administraţie este Hotă­rârea de Guvern 722/2016, care stabileşte că această indemnizaţie este de până la maxim şase salarii medii brute pe ramură, iar in­demnizaţia pe care noi am propus-o este de un salariu mediu pe ramură. Criteriile de performanţă pentru Consiliul de Administraţie au fost stabilite de autoritatea tutelară, adică de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău 2008>, şi este etapa firească aceasta, de a propune, în vederea aprobării, aceşti indicatori. Faţă de vechii indicatori, au apărut doi indicatori noi, cei de productivitate şi cel privind calitatea serviciului şi a produselor”, a răspuns Simona Săvulescu unei întrebări a consilierului PNL Ion Barbu.

A fost rândul lui Roşioru să întrebe, de această dată direct, dacă noul director va avea acelaşi salariu precum Ionel Tescaru. ,,Ţin să repet ceea ce domnul primar deja a precizat, mandatul meu este un mandat provizoriu, pentru o perioadă de patru luni. Referitor la salariu directorului gene­ral provizoriu, dacă la acesta vă referiţi, având în vedere că acesta a preluat în întregime, că aşa sunt prevederile legale, contractul fostului director general, automat că directorul general provizoriu a preluat şi salariul anterior. Referitor la celălalt director al Companiei, domnul director economic Dragomir Văsâi, şi dânsul are un contract de mandat încheiat cu Consiliul de Administraţie; nu pot lua măsuri cu privire la diminuarea sau creşterea salariului unui director”, a mai spus noul director general interimar al Companiei de Apă, Simona Săvulescu.

,,Deci până acum s-a minţit că se va înjumătăţi, a fost doar o propagandă”, a remarcat Roşioru, semn că lui Tescaru nu i-au murit lăudătorii, ci s-au transformat în bocitori. ,,Nu este legal să se facă altfel, ci parcurgând o anumită procedură”, i-a replicat Săvulescu.

Preţul apei nu scade mai devreme de jumătatea anului viitor

Ca să nu rămână dator celor care i-au înmânat lista cu probleme pe care trebuia să le abordeze în şedinţa Consiliului Local, Roşioru a întrebat şi care ar fi momentul în care se va ieftini apa.

,,Eu nu vă pot preciza acest moment. Pot doar să vă spun că am început şi voi implementa acest program de acţiuni împreună cu domnul director economic; deja am început să îl proiectăm pentru anul 2019. Eu am, aşa cum vă spuneam, un mandat de patru luni, şi în măsura în care îmi depun candidatura şi voi fi selectată pentru un mandat de patru ani, voi putea duce şi dincolo de cele patru luni, la îndeplinire acele măsuri. Cert este că deja acest program a început, dar pentru anul 2019 am stabilit un program de reducere de costuri şi de creştere de venituri astfel încât să fim în situaţia ca la mijlocul anului viitor să propunem o reducere de tarife”, a spus Simona Săvulescu.

Ideea acesteia a fost reluată şi de primarul Constantin Toma pe parcursul declaraţiilor de presă pe care le-a făcut după şedinţa Consiliului Local: ,,Este o perioadă de aşteptare; după 13 ani de tescariadă nu poţi lua rapid decizii legale. Pentru că o decizie economică nu se poate lua atât de ra­pid ca o decizie politică. Ai terminat cu Tescaru şi de a doua zi… Am primit şi chestii de genul acesta de la postaci, că am promis şi că de mâine trebuie neapărat să reduc preţurile. Se vor reduce preţurile, se va face analiză pe fiecare tip de cost şi se vor lua măsurile necesare. Dar toate aceste reduceri şi toată această organigramă va fi aprobată de autoritatea tutelară, care se numeşte Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău 2008>. În ceea ce priveşte Consi­liul de Administraţie şi Adunarea Generală, unde suntem şi noi acţionari cu 75,86 la sută, sunt aproape convins că vom primi aprobările necesare. Vom vedea ce se va întâmpla la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Buzău 2008>. Sper să fi înţeles şi ei că trebuie neapărat făcute schimbările necesare astfel încât această societate să răspundă solicitărilor cetăţenilor din Buzău, orăşeni şi din judeţ, astfel încât să prosperăm şi cu această societate, să avem apă de calitate mai bună, şi un preţ al apei care să ne coboare măcar cu vreo zece locuri în clasamentul acela în care suntem permanent în topul celui mai mare preţ al apei din România”, a spus primarul Constantin Toma.

5 COMENTARII

  1. Max ,mai sunt destule progenituri printre care si SOTIA VICELUI APOSTU , mafia hulita de primar este din protipendada PSD -ista

  2. 2(doi)ani de discuții despre tescariu sau cum îi spune, mai trec 2(doi)până se ia vreo măsură concretă(micșorare de tarife, etc) așa că răbdare, răbdare…

  3. Cam asa se-ntimpla cu mostenirile,mai tudorache draga,da’ nu-i nimic poate vine si cu ceva proiecte
    ca despre asta- i vorba la tescaru,altfel poate se mai face ceva curatenie ca ,nu stiu daca stii da’ toate loazele
    sunt angajate la compania de apa incepind cu progenitura unuia pe nume neagu mare persedinte de consiliu

  4. Bocitor, nebocitor panla urma sa intelegem ca salariul doamnei protejate este acelasi ca al lui Tescaru domnule primar?

Comments are closed.