Elevii şcolii Gimnaziale Costeşti încep noul an şcolar cu un laborator digital complet echipat, cu materiale digitale educaţionale pentru Matematică şi Informatică şi cu profesori instruiţi pentru a utiliza metode digitale interactive la clasă. Acest lucru a fost posibil după ce şcoala din Costeşti a devenit una dintre câştigătoarele concursului de selecţie pentru includerea în programul Di­gitaliada al Fundaţiei Ora­nge.

Şcoala Gimnazială Costeşti face parte din cele zece şcoli selectate, dintr-un total de 139 de şcoli înscrise în concursul de anul acesta. Laboratorul digital al Şcolii Gimnaziale Costeşti a fost dotat cu 26 de tablete, pentru ca fiecare elev să poată lucra individual în timpul orei, cu laptop pentru profesor şi videoproiector pentru clasă. Împreună cu echipamentele, se primesc un pachet complet de aplicaţii adaptate curriculei, materiale digitale şi planuri de lecţii pentru a susţine învăţarea matematicii şi TIC-ului, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Profesorii au participat în prealabil la sesiuni de formare, pentru a fi pregătiţi să utilizeze metodele digitale la clasă.

„Le putem oferi lecţii mai atractive”    

„Ne dorim ca prin intrarea în proiectul Digita­liada să readucem elevilor noştri interesul pentru studiul disciplinei matematică, să le arătăm că prin alte metode decât cele folosite până acum le putem oferi lecţii mai atractive în conformitate cu nevoile şi aşteptările lor, iar acest lucru să ducă, implicit, la creşterea performanţelor şcolare şi câştigarea încrederii comunităţii în serviciile oferite de şcoală”, a declarat directorul şcolii din Costeşti, Mihaiela Sava.

Digitaliada se află la a treia ediţie şi este un program de educaţie digitală care îşi propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătăţirea performanţei şcolare a elevilor. La nivel rural, se încurajează învăţarea prin metode digitale interactive a matematicii şi TIC pentru elevii claselor V-VIII. La nivel naţional, Fundaţia Orange susţine educaţia digitală prin dezvoltarea platformei online www.digitaliada.ro şi prin concursul de materiale digitale #Digitaliada. Platforma este un hub online de conţinut ­edu­caţional, ce poate fi accesat şi folosit de oricine este interesat, elevi sau profesori din toată ţara.

Rezultate la şcoala din Pârscov  

„Îi felicităm pentru câştigarea concursului de selecţie şi pentru că vor fi printre primele şcoli din România care predau matematică şi TIC după metode digitale interactive. În judeţul Buzău avem deja rezultate foarte bune în şcoala din Pârscov. La nivel naţional avem în prezent 4.500 de elevi care se bucură de beneficiile proiectului Digitaliada în care Fundaţia Orange a investit 1,3 milioane de euro”, a declarat Amalia Fodor, director Fundaţia Orange.

Prin acest proiect, la nivel naţional, 4.500 de elevi din mediul rural învaţă în laboratoarele digitale dotate cu 1.150 tablete, 41 de laptopuri, 38 de videoproiectoare şi ecrane de proiecţie. Peste 130 de directori, profesori de Matematică şi Informatică din cele 40 de şcoli incluse în program până în prezent au beneficiat de un program de pregătire şi au acces la aplicaţiile educative instalate pe tablete, la proiecte didactice adaptate şi la ghiduri de predare digitală.