27 de ani
de presa libera
Marti, Mai 30, 2017 01:44 AM
dragaica

Opinii

La vânătoare de balene albastre

de Călin BOSTAN
Opinii  |
06.04.2017, 00:00
1450

   Două gaițe, mai ceva ca personajele din piesa de teatru cu același nume a lui Alexandru Kirițescu, și-au ales un ,,interval oral” și au luat la picior Capitala, la vânătoare de balene albastre. Și pentru ca spectacolul de circ să fie (aproape) complet, l-au luat cu ele pe un solist care și-a luat ca nume de scenă exact organul care îi lipsește. S-a simțit lipsa celor doi clovni din culisele emisiunii “Românii au talent”  și a lui Victor Ponta, pe post de maimuțică.

   Este vorba, bineînțeles, despre ministrul de Interne, Carmen Dan, și de primarul genaral al Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, protagonistele celei mai grețoase campanii împotriva unui fenomen care, în România, este practic inexistent, și care, se va continua în acest ritm are toate șansele să înceapă să-și găsească adepți și pe plaiurile mioritice, pe principiul fructului oprit.

   Într-o primă fază, te gândești că doamna specia­listă în “intervale orale”, a cărei moment de maximă glorie a fost atunci când a indicat, în cel mai pur stil stali­nist, numele unor jurnaliști pe care i-a catalogat drept instigatori ai fenomenului #rezist, și-a găsit, în sfârșit, locul în societatea românească. La fel ca și partenera sa într-ale balenei albastre, credincioasă și adeptă a familiei tradiționale, care nu ezită însă nicio clipă să mintă de îngheață apele, așa cum a fost spălată pe creier în trustul Varanului.

   Nici pe departe, este vorba despre o perversitate fără seamăn, o manipulare care se adresează unui important segment de viitori alegători, și, cum spuneam, o acțiune fără finalitate, decât, eventual, în celălalt sens. Pentru că ar fi fost mult mai normal ca energiile dedicate acestor acțiuni să fie canalizate către conștientizarea multelor pericole care îi pândesc pe tineri și pe copii pe Internet. Sau către programe reale care să conducă la identificarea celor din aceleași categorii, cu predispoziție către automutilare sau suicid.

   Căci nu este nevoie de balena albastră pentru a cădea victimă unor nenorociți cunoscuți on-line sau pentru a-ți pune capăt zilelor. De aceea, unei asemenea campanii marca Dan-Firea nu i se poate răspunde decât printr-una similară, împortiva ciumei roșii.

Comentarii

griji (06 Apr, 09:43)
cetățean

Bravo, dle Balan! Sunteti un om curajos...putin au mai rămas! Am observat că dacă nu esti psdist te marginalizează atât de mult încât te întrebi dacă este asa..te blochează psihic cu tupeul si comentariile utopice psdiste.Nu avem nevoie de balenă albastră pt suicid...o fac oameni zi de zi din cauza condițiilor grele pe care politicienii nu le vad.Ei sunt balena rosie.Sa ia masuri împotriva lor

Raspunde
Fiecare cu balena lui (06 Apr, 13:12)
Pixelu stângaci

    Am trăit s-o aud și p-asta! Ar putea figura în capul listei ce-ar defini culmea ipocriziei. Dreptacii se tânguie că sunt marginalizați și hăituiți de pesediști asimilați automat cu ciuma roșie. Una peste alta; politicianul cu studii universitare absolvent al Institutului Pușkin din Moscova este tocmai actualul președinte interimar al dreptacilor, botoșăneanca Raluca Țurcan.
    Articolul este în principiu corect, cu obiecțiunea că cele două amazoane doar profită de pe urma mediatizării excesive. Nu există ziar, serios sau tabloid, care să nu aibă cel puțin un articol despre această cretinătate. O problemă serioasă totuși există și ea se referă la controlul parental al accesului minorilor la saituri care nu au nicio legătură cu vârsta lor. Am încremenit în momentul în care am surprins două fetițe de clasa a doua care vizionau și comentau pornete pe un smartfon. Pur și simplu m-am blocat. N-am știut cum să reacționez, cum nu știu nici acum dacă aș mai întâlni situații asemănătoare.

Raspunde

Stiri Agerpres

Ministrul Muncii: Nu primarii sunt cei care stabilesc salariile, ci Consiliile Locale cu reprezentanții sindicatelor
Marti, Mai 30, 2017 01:11 AM

Salariile vor fi stabilite de Consiliile Locale și de cele Județene cu reprezentații sindicatelor și nu de primari sau de președinții de consilii, a precizat, luni, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, după dezbaterile pe proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Venezuela: Opoziția dorește să mărească presiunea străzii
Marti, Mai 30, 2017 00:52 AM

Opozanții președintelui venezuelan, Nicolas Maduro, au defilat cu miile luni cu ambiția de a accentua presiunea asupra șefului statului și a proiectului său de revizuire a Constituției, transmite AFP.

Tenis de masă: Victorii pe linie pentru români, în preliminarii, la Mondialele din Germania
Marti, Mai 30, 2017 00:38 AM

Jucătorii români au obținut victorii în fazele preliminare, luni, în prima zi a Campionatelor Mondiale individuale de tenis de masă de la Dusseldorf (Germania).

Vasilescu: Bugetarii nu trebuie să fie speriați; ne vom încadra în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei până în 2020
Marti, Mai 30, 2017 00:29 AM

Bugetarii nu trebuie să fie speriați, pentru că ne vom încadra în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei până în 2020 sau de 43 de miliarde de lei până în 2022, a declarat, luni, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, după dezbaterile pe proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Alba Carolina, înconjurată de 100 de ori cu bicicleta de "omul cu cel mai bun job din lume"
Marti, Mai 30, 2017 00:04 AM

Britanicul Ben Southall, ajuns celebru în 2009 după ce a câștigat concursul pentru ocuparea ''celui mai bun job din lume'', organizat de Oficiul de Turism din Queensland (Australia), a înconjurat luni cu bicicleta de 100 de ori fortificația medievală din Alba Iulia, mai exact a făcut 100 de tururi ale Șanțurilor Cetății Alba Carolina, străbătând în total 270 de kilometri.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
29 May, 18:07 Profesori în stradă
Flory a comentat pentru articolul Profesorii buzoieni ies luni în stradă:
Cred că ar fi mai bine să mai muncească la clasă, că au niște salarii uriașe pt munca pe care o prestează. Unora dacă le ei manualul din față întră în panică și nu mai știu să predea!
29 May, 16:03 În memoriam Alexandru Oproescu
Ludmila Ungureanu a comentat pentru articolul In memoriam Alexandru Oproescu:
Suntem profund îndurerați la vestea de trecere la cele veșnice a celui care a fost Alexandru Oproescu , Om al cărții, un mare intelectual, scriitor, specialist de înaltă ținută profesională în biblioteconomie, fost director al Bibliotecii Județene ,,V.Voiculescu”, inițiatorul și fondatorul Biliotecii ,,Basarabia” din orașul Soroca. Merită cu prisosință gratitudinea noastră pentru realizarea proiectului - Biblioteca ,,Basarabia” , a fost și a rămas până la urmă cu sufletul alături de noi , cu idei îndrumătoare și cu un mare interes față de evaluarea bibliotecii, fiind ca o făclie în drumul pe care l-am parcurs împreună. A plecat la cer, lăsându-ne fără unul dintre cei mai iubiți și competenți îndrumători pe care i-am avut, apreciem și prețuim contribuția valoroasă a Domnului Alexandru Oproescu în susținerea activității Bibliotecii ,,Basarabia”, filială a Biliotecii Județene ,,V.Voiculescu” din Buzău și îi vom păstra mereu vie amintirea. Sincere condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Colectivul bibliotecii ,,Basarabia”: Ludmila Ungureanu, Eleonora Sochirca, Silvia Dabija.
29 May, 15:36 Am mai spus-o dar se potrivește și aici!
Pixelu și analogia a comentat pentru articolul Insolvență sub semnul întrebării la producătorul de sticlă Gerom, după o privatizare lăsată cu condamnarea unui acționar al societății:
Este ca şi cum s-ar fi furat de la o fermă de stat o turmă de oi, să zicem! Se fac anchete peste anchete şi se condamnă vinovaţii: doi ciobani români care au furat, puşi de cineva, oile pe timp de noapte, cum altfel, de-a rămas ţarcul gol! Dar culmea, că oile, în loc să fie găsite la ei, sunt bine merçi la nişte păstori străini, care au pus deja alţi ciobani, tot români, care să le mulgă mai departe, de data asta doar în folosul lor! Curat murdar, cum ar spune nenea ăla, dar doar curat, spune justiţia română, care n-are treabă cu noii proprietari, nici cu recuperarea oilor, ci cu hoţii noştri, cărora nici nu mai are ce le confisca, deoarece bruma de bani pe care-i luaseră au băut-o într-o seară, dar şi-o iau cu suspendare! Ai lor, în schimb, sunt bine merçi! Dacă mai dispare o oaie, tot statul român le-o plăteşte, căci ei sunt asiguraţi! Justiţie românească, sau prostie omenească?!
Google PageRank Checker