27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 19, 2017 18:07 PM
opinia-balcescu

Opinii

La vânătoare de balene albastre

de Călin BOSTAN
Opinii  |
06.04.2017, 00:00
1996

   Două gaițe, mai ceva ca personajele din piesa de teatru cu același nume a lui Alexandru Kirițescu, și-au ales un ,,interval oral” și au luat la picior Capitala, la vânătoare de balene albastre. Și pentru ca spectacolul de circ să fie (aproape) complet, l-au luat cu ele pe un solist care și-a luat ca nume de scenă exact organul care îi lipsește. S-a simțit lipsa celor doi clovni din culisele emisiunii “Românii au talent”  și a lui Victor Ponta, pe post de maimuțică.

   Este vorba, bineînțeles, despre ministrul de Interne, Carmen Dan, și de primarul genaral al Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, protagonistele celei mai grețoase campanii împotriva unui fenomen care, în România, este practic inexistent, și care, se va continua în acest ritm are toate șansele să înceapă să-și găsească adepți și pe plaiurile mioritice, pe principiul fructului oprit.

   Într-o primă fază, te gândești că doamna specia­listă în “intervale orale”, a cărei moment de maximă glorie a fost atunci când a indicat, în cel mai pur stil stali­nist, numele unor jurnaliști pe care i-a catalogat drept instigatori ai fenomenului #rezist, și-a găsit, în sfârșit, locul în societatea românească. La fel ca și partenera sa într-ale balenei albastre, credincioasă și adeptă a familiei tradiționale, care nu ezită însă nicio clipă să mintă de îngheață apele, așa cum a fost spălată pe creier în trustul Varanului.

   Nici pe departe, este vorba despre o perversitate fără seamăn, o manipulare care se adresează unui important segment de viitori alegători, și, cum spuneam, o acțiune fără finalitate, decât, eventual, în celălalt sens. Pentru că ar fi fost mult mai normal ca energiile dedicate acestor acțiuni să fie canalizate către conștientizarea multelor pericole care îi pândesc pe tineri și pe copii pe Internet. Sau către programe reale care să conducă la identificarea celor din aceleași categorii, cu predispoziție către automutilare sau suicid.

   Căci nu este nevoie de balena albastră pentru a cădea victimă unor nenorociți cunoscuți on-line sau pentru a-ți pune capăt zilelor. De aceea, unei asemenea campanii marca Dan-Firea nu i se poate răspunde decât printr-una similară, împortiva ciumei roșii.

Comentarii

griji (06 Apr, 09:43)
cetățean

Bravo, dle Balan! Sunteti un om curajos...putin au mai rămas! Am observat că dacă nu esti psdist te marginalizează atât de mult încât te întrebi dacă este asa..te blochează psihic cu tupeul si comentariile utopice psdiste.Nu avem nevoie de balenă albastră pt suicid...o fac oameni zi de zi din cauza condițiilor grele pe care politicienii nu le vad.Ei sunt balena rosie.Sa ia masuri împotriva lor

Raspunde
Fiecare cu balena lui (06 Apr, 13:12)
Pixelu stângaci

    Am trăit s-o aud și p-asta! Ar putea figura în capul listei ce-ar defini culmea ipocriziei. Dreptacii se tânguie că sunt marginalizați și hăituiți de pesediști asimilați automat cu ciuma roșie. Una peste alta; politicianul cu studii universitare absolvent al Institutului Pușkin din Moscova este tocmai actualul președinte interimar al dreptacilor, botoșăneanca Raluca Țurcan.
    Articolul este în principiu corect, cu obiecțiunea că cele două amazoane doar profită de pe urma mediatizării excesive. Nu există ziar, serios sau tabloid, care să nu aibă cel puțin un articol despre această cretinătate. O problemă serioasă totuși există și ea se referă la controlul parental al accesului minorilor la saituri care nu au nicio legătură cu vârsta lor. Am încremenit în momentul în care am surprins două fetițe de clasa a doua care vizionau și comentau pornete pe un smartfon. Pur și simplu m-am blocat. N-am știut cum să reacționez, cum nu știu nici acum dacă aș mai întâlni situații asemănătoare.

Raspunde

Stiri Agerpres

Ministrul Muncii: Varianta finală a Legii pensiilor va fi prezentată în Coaliție pe 1 octombrie 2017
Marti, Septembrie 19, 2017 17:56 PM

Legea pensiilor va avea variantă finală la data de 1 octombrie, iar ulterior documentul va urma circuitul de avizare, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Ministrul Fifor - întâlnire în SUA cu adjunctul consilierului pe securitate al lui Trump: România rămâne un partener de încredere
Marti, Septembrie 19, 2017 17:48 PM

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit, marți, cu ocazia unei vizite pe care o efectuează în SUA, cu adjunctul consilierului pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, Ricky Waddell, context în care l-a asigurat pe oficialul american că România rămâne un partener de încredere în continuarea eforturilor internaționale de menținere a stabilității și în dezvoltarea Parteneriatului Strategic.

Trump la ONU: Armata americană va deveni mai puternică decât oricând
Marti, Septembrie 19, 2017 17:47 PM

Președintele american Donald Trump a declarat marți, într-un discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, că armata Statelor Unite 'va deveni în curând mai puternică decât oricând', dorind să adreseze astfel un avertisment inamicilor SUA, relatează AFP și Reuters.

Fostul șef al Tarom afirmă că a primit "sugestii" pentru a vinde Tarom la o companie arabă
Marti, Septembrie 19, 2017 17:43 PM

Eugen Davidoiu, fostul director general al Tarom, susține că în primele săptămâni după preluarea funcției au fost discuții cu anumite persoane, printre care și un consilier al unui premier, în cadrul cărora s-ar fi "sugerat" că Tarom ar trebui să meargă la o companie arabă.

Controversatul panou publicitar din Croația pe care Melania Trump a cerut să fie dat jos
Marti, Septembrie 19, 2017 17:40 PM

"Închipuiți-vă cât de departe puteți ajunge cu un pic de engleză" este panoul publicitar pe care prima doamnă a SUA, Melania Trump, a cerut să fie dat jos, relatează online ziarul spaniol ABC.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Sep, 11:34 Hotiile acoperite ale lui corcodel
Posea Gh a comentat pentru articolul Dosarul în care Lungu de la Nehoiu a fost condamnat la 10 de închisoare va fi rejudecat:
Multe din lucrurile care i s-au intamplat lui Lungu se datoreaza si mediatizarii excesive a presei care se pare nu l-a placut deloc.In schimb presa a protejat pe cel mai mare hot care a existat vreodata pe Valea Buzaului Alexandru Corcodel.Acesta avea o adevarata institutie in a fura bani publici.Multe dintre hotiile de acolo au fost acoperite de functionarii primariei care tac acum sub linistea unor salarii bababne facute de actualul primar pe care il manipuleaza.Este bine de stiut edilii de astazi stiu de frica functionarilor din primarie.Pe Lungu l-au tradat toti,el a fost mai mult prost decat hot.L-au tradat oamenii din primarie santajati de corcodel,l-au tradat salariuatii de la firma care voiau sa scape de el sa se poata desfasura ei in liniste.I-au indepartat oamenii situatie la care a lucrat si Gavriloiu fgratele lui de cruce care acum nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase.`In primarie se stie s-au furat bani cu sacosa inainte de campanie sub semnaturi fictive.Furturile sunt acoperite de functionari si nu inteleg pana unde tine complicitatea lui Milea.De ce se complace?Furturi de teren,dosarele blocate de procuratura Patarlagele{oare de ce?)Dosarele blocate si acoperite ale fiului primarului care a furat scoala si a fost repus in functie de catre inspectorat.Pe cine reprezinta el acolo.la Lungu ca sa revenim la caz,un rol important l-au jucat expertizele specialistilor.Acestia la unison au sustinut ca nu din cauza defrisarii lui lungu s-a deplasat terenul.Este recunoscut de specialisti ca fiind o zona cu probleme iar din satelit s-a putut urmarii deplasarea terenului in timp.Au stiut si ISU,si Prefectura,si primaria ,dar nu a veau interes sa piarda capital mde imagine asa ca au gasit tapul ispasitor.Opinia te rog apleaca-te asupa zonei cu profesionalism si vei descoperii multe.Un ziar ca dvs care are de aparat blazonul poate si trebuie sa faca asta.De ce nu vorbiti de furturile lui Corcodel cu Scutaru,despre improprietariri ilegale.Multe ,multe ,multe.De ce nu vorbiti despre cancerul de la liceul din Nehoiu unde fiul lui Corcodel face lucruri grotesti,ilegale si inumane.?
18 Sep, 21:41 un alt cetatean
BOARCAS IONELA a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
coruptie si nepasare....asta e Romania de ieri de azi si de maine
18 Sep, 12:47 Guvern cu slugi si spioni
Observatorul din spatele frontului a comentat pentru articolul Generalul Lucian Foca, numit consilier al premierului Tudose, la două săptămâni de la trecerea în rezervă:
Acestui "guvern" al tradarii si jafului national,a primit "intariri" prin adcooptarea acestui slugoi tradator,PLF.De specialisti in dezinformari,manipulari,infiltrari,culegatori de informatii avea nevoie acest guvern pe care il asteapta o toamna foarte "fierbinte".Pentru ca in Romania,oamenii care isi cer drepturile si o democratie autentica au devenit dusmanii poporului.
Google PageRank Checker