27 de ani
de presa libera
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:29 PM

Actualitate

La patru luni de la apariţia facilităţii / Doar şapte buzoieni au cerut prima pentru angajare la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de domiciliu

de Andreea STROE
Actualitate  |
15.11.2017, 00:00
67

   Foarte puţini şomeri cunosc faptul că ar putea beneficia de o primă de relocare dacă şi-ar găsi un job şi s-ar angaja la o distanţă de casă mai mare sau egală cu 50 km. De asemenea, destul de puţini şomeri au cunoştinţă despre faptul că prima de relocare se acordă numai la cererea lor şi nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare la noul loc de muncă.

   Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de acestea, în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora, nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună. Prima de relocare reprezintă 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire, adică pentru plata chiriei şi a utilităţilor la noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar aceasta nu poate depăşi suma de 900 de lei. Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă indică faptul că, după patru luni de la introducerea acestei măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă numită ,,prima de relocare“, pentru susţinerea şomerilor care-şi caută loc de muncă şi în alte judeţe ale ţării ori în acelaşi judeţ, dar la distanţe mai mari de 50 de km faţă de domiciliu, numai 110 şomeri au primit de la stat o asemenea primă. Nici la Buzău lucrurile nu sunt mai altfel decât la nivelul întregii ţări. După primele patru luni de la introducerea acestei facilităţi, doar şapte şomeri au solicitat şi beneficiază de ea.

Care sunt beneficiarii primei de relocare

   Potrivit O.U.G. nr. 6/2017, care completează şi modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, a fost introdusă prima de relocare pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă şi se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună. Beneficiază de prima de relocare persoanele care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

   „Este o măsură de care pot beneficia absolvenţii de învă­ţământ superior, în special, care au domiciliu în judeţul Buzău şi pleacă în alte localităţi mult mai dezvoltate economic, pentru a lucra. De asemenea, angajatorii din mediul rural, le pot face flotant angajaţilor din Buzău, şi pot obţine decontarea chiriei“, spune directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. De asemenea, directorul agenţiei judeţene spune că, anul viitor vor fi cu siguranţă mai multe astfel de cereri, pentru că această sumă care se acordă în cuantum de maxim 75% din valorea chiriei din contractul de închiriere, dar nu trebuie să depăşească 900 lei pe lună, poate acoperi şi utilităţile, adică  plata energiei electrice, termice, apă, canal şi gaz.

  Persoanele care beneficiază de prima de relocare au dreptul la menţinerea acesteia şi în cazul în care, în perioada de 36 de luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la angajatorul la care s-au încadrat în muncă şi se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleaşi condiţii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Liga I: CS Universitatea Craiova - Juventus București 3-1, la primul meci oficial pe noul ''Oblemenco''
Sambata, Noiembrie 18, 2017 21:05 PM

CS Universitatea Craiova a învins-o pe Juventus București cu scorul de 3-1 (2-0), vineri seara, în etapa a 18-a a Ligii I de fotbal, la primul meci oficial disputat pe noul stadion ''Ion Oblemenco''.

Asociația ANCE Europe lansează proiectul 'Arhitectura României Mari'
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:41 PM

Asociația ANCE Europe lansează proiectul "Arhitectura României Mari", cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.

Republica Moldova: Duminică are loc referendumul pentru destituirea primarului municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:16 PM

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chișinău sunt așteptate, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă.

Sosirea lui Hariri la Paris contribuie la reducerea tensiunilor în Orientul Mijlociu, afirmă președinția franceză
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:11 PM

Sosirea premierului libanez demisionar Saad Hariri la Paris contribuie la "reducerea tensiunilor" în Orientul Mijlociu, unde Franța continuă să acționeze în această direcție, a afirmat sâmbătă președinția franceză, relatează AFP.

UPDATE Rugby: România - Samoa 17-13, în meci test la București (GALERIE FOTO)
Sambata, Noiembrie 18, 2017 20:01 PM

Naționala de rugby a României a învins Samoa cu scorul de 17-13 (3-10), într-un meci test disputat sâmbătă seara pe Stadionul național ''Arcul de Triumf'' din Capitală.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
17 Nov, 12:47 Când voi avea drum prin Unguriu, opresc la primărie să strâng mâna unui român căruia îi pasă de români!
Pixelu fan Tirizică a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Devin fan „genunche” dacă legiferează și manualul unic. Momentan sunt fan Tirizică, singurul primar buzoian care a avut curajul să părăsească mizeria ADI „Buzău 2008”.
17 Nov, 10:18 tare in sfarsit
un oarecare a comentat pentru articolul Prefectura Buzău, șah la Academia Română și Judecătoria Pătârlagele:
Avem in sfarsit un prefect, o comisie judeteana si un judecator de la tribunal care arata ca se pot impotrivi unei sentinte definitive de punere in posesie a unei institutii pe 4500 ha teren padure.Macar daca nu putem sa probam competenta sa ne afisam cu varf si indesat indaratnicia.Acea sentinta o va aplica CEDO, iar pe cei cu adevarat vinovati ii va dura in basca pentru ca plateste contribuabilul roman
17 Nov, 09:59 nedumerire
kneji myamoto a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
este bine domnule primar ca vrei desfiintarea anfp care intr-adevar este parazitara,dar trebuie instituit un organism independent pentru selectarea unor viitori functionari publici din care primari destoinici ca dumneata sa-si aleaga personalul cu care sa lucreze, personal selectat printr-un concurs riguros in baza unei grile ca la judecatori si cu supraveghere ca la bacalaureat.Abia atunci vei avea de unde sa alegi.Daca primul criteriu este încrederea in persoana cu care lucrezi vei avea o mare dezamagire.Mie imi scapa criteriile pentru care l-ai ales pe dl Pistol secretar al primariei, dar te asigur ca vei avea cat de curând o mare deziluzie cu privire la competenta profesionala si moralitatea acestei persoane
Google PageRank Checker