Actualitate

La mulți ani, Valeriu Nicolescu!

Ziua de 26 august este o zi de sărbătoare nu doar pentru prietenul și colaboratorul nostru statornic, istoricul VALERIU NICOLESCU, ci și pentru noi, cei de la OPINIA, care, ca în fiecare an, ne unim glasurile ca să-i trimitem urările noastre de sănătate, viață frumoasă alături de cei apropiați sufletului său, și încă multe și interesante „istorii buzoiene”.

Valeriu Nicolescu este de patru ani rezident în Croația alături de fiul său, Eduard, și de frumoasa familie a acestuia, dar multe dintre gândurile sale și chiar o parte a sufletului său sunt tot la Buzău, orașul în care s-a format ca licean, unde a revenit după absolvirea facultății și pe care, până în august 2019, nu l-a părăsit decât pentru scurte perioade de timp, atunci când călătorea să vadă alte țări și civilizații, să le cunoască istoria nu numai din cărți, ci chiar de la fața locului.

Că distanța geografică nu l-a îndepărtat de meleagurile natale pe împătimitul istoric Valeriu Nicolescu – personalitate de anvergură și harnic cercetător în colecții de documente de arhivă, în periodice și în alte lucrări de referință, care crede că Buzăul trebuie adus în prim-planul vieții spirituale românești – stau mărturie numeroasele articole despre istoria și personalitățile acestor plaiuri, pe care, datorită mijloacelor moderne de comunicare, le publică în presa locală, dar și unele volume de referință care poartă și semnătura sa în calitate de coautor.

Oficial, conform documentelor de stare civilă, s-a născut în ziua de 27 august 1942, dar el aniversează întotdeauna cu o zi mai devreme, pe 26, căci așa i-a spus mama sa încă de când era mic. S-a bucurat de o copilărie frumoasă, într-o familie cu stare materială bună, ocrotit de Vasile și Eracleia, părinții săi, de bunicii paterni Ghiță și Joița Nicolescu, și de alți membri ai familiei. A urmat cursurile primare în satul natal, Văcăreasca, din comuna Glodeanu Cârlig, pe cele gimnaziale în satul vecin, Casota, secția reală a Liceului „B.P. Hasdeu” din Buzău, apoi Facultatea de Istorie, secția Arhivistică, din cadrul Universității București. Timp de 13 ani a fost arhivist la Filiala Buzău a Arhivelor Naționale, apoi muzeograf la Muzeul Județean, unde a ocupat și funcțiile de director adjunct și director.

Ca arhivist, a asigurat preluarea, prelucrarea și valorificarea științifică a unor importante fonduri arhivistice, materializate în articole și comunicări pe teme de istorie locală ce au apărut în publicațiile acelor ani. Preocupări asemănătoare a avut și ca muzeograf: îmbogățirea, prelucrarea științifică, cercetare și valorificarea colecțiilor muzeale prin articole, studii, expoziții și alte activități specifice acestei instituții. A avut contribuții importante la organizarea și reorganizarea colecțiilor muzeale de la Colți, Cotorca, Smeeni și a Casei Memoriale „V. Voiculescu” de la Pârscov. A continuat să publice în ziarul local și în reviste de specialitate din județ și din țară.

După anul 1990 a publicat numeroase volume de referință pentru istoria municipiului și județului: despre învățământul buzoian, despre viața culturală, despre „oameni de ieri, oameni de azi”, despre activitatea politică de la 1831 până în anul 2012, o monografie a economiei județului, un număr de 17 monografii ale unor comune din județ, o monografie în șase volume a fostului județ Slam-Râmnic. În calitate de coautor, a semnat, alături de fiul său, Eduard Nicolescu, volumele despre avocații Buzăului și despre grecii stabiliți la Buzău, precum și o monografie a Cimitirului Dumbrava, reeditată în anul 2020, cu noi contribuții din partea altor colaboratori.

Activitatea sa publicistică, de la începuturi de până în anul 2010, este înregistrată de istoricul Relu Stoica în lucrarea „Contribuții la bibliografia istorică a județului Buzău: 1800-2010”, iar catalogul online al Bibliotecii Județene Buzău evidențiază „la zi”, atât cărțile, cât și articolele din periodice care-i poartă semnătura.

Căci, așa cum am arătat, Valeriu Nicolescu încă scrie și publică aici, în Buzău, pentru buzoieni și pentru cei care vor să cunoască mai multe despre Buzăul de ieri, despre personalitățile pe care le-a dat de-a lungul secolelor și de care nu duce lipsă nici în zilele noastre. În anul 2018 a publicat volumul „Buzăul în anii Marelui Război“, pentru care i s-a acordat Premiul Centenarului de către Editura Detectiv Literar, în cadrul Concursului Național de Creație Literară „V. Voiculescu”, ediția a XXX-a. Este coautor al unui volum despre Biserica și Cimitirul Eroilor din Buzău, distins cu Premiul „Sublocotenent Ioan R. Marinescu” al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, al volumului „500 pentru România”, apărut în Anul Centenarului Marii Uniri, al unui auxiliar didactic pentru cursul opțional de istorie locală, se numără printre semnatarii volumului dedicat Iazului Morilor și, dacă i se va solicita colaborarea, nu va ezita să sprijine cu informațiile sale, apariția și a altor lucrări.

Pentru valoroasele sale contribuții la cunoașterea istoriei acestor meleaguri, din anul 2005 este Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău, în anul 2018 a devenit și Cetățean de Onoare al Județului Buzău, iar în anul 2012 a fost declarat Omul Anului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker