După ce, luni de-a rîndul, judeţul Buzău s-a aflat la cote  măsurilor ridicate în ceea ce priveşte rata şomajului, în luna octombrie au început să se vadă efectele măsurilor luate în lunile anterioare.

Pe de altă parte, au fost şi decizii ferme ale conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă  în ceea ce priveşte scoaterea din plată a şomerilor care, după ce că nu au studii, refuză să muncească atunci când angajatorii le oferă ceva de lucru. 591 de buzoieni au rămas anul acesta  fără ajutorul de şomaj după ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă i-a scos din plată pe motiv că au refuzat să se prezinte la locurile de muncă ofertate de angajatori, cele mai multe dintre ele în agricultură şi în construcţii.

Oferta locurilor de muncă în domeniile mai sus menţionate are legătură cu lipsa de calificare a şomerilor cărora Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă le-a dat posibilitatea să încheie un contract de muncă sezonier cu firmele care aveau nevoie de ei. Cei care acceptă astfel de locuri de muncă sezoniere, la încetarea contratelor, revin în sistemul de asigurări şi beneficiază în continuare de ajutorul de şomaj.

Cert este că la începutul lunii noiembrie, datorită numărului mare de angajări, dar şi a persoanelor scoase din plată, statistica AJOFM indica cea mai mare sădere a ratei şomajului de la începutul anului, respectiv de 1,63 puncte procentuale, adică de 8,64%, faţă de 10,27% cât era în luna anterioară. Astfel, la sfârşitul lunii octombrie 2017, numărul total de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Buzău a fost de 15.100 persoane, înregistrându-se o scădere cu 2.859 persoane faţă de luna septembrie 2017, când în evidenţa instituţiei erau 17959 persoane, iar rata şomajului la sfâşitul lunii octombrie, calculată cu o populaţie activă de 174.700, era de 8,64.%

Tot în cursul lunii octombrie, au fost înregistrate în evidenţele AJOFM Buzău un număr de 1.740 persoane, dintre care178 ca urmare a disponibilizărilor curente, 124 absolvenţi, beneficiari de indemnizaţie, şi 1.438 persoane înscrise ca şomeri neindemnizaţi. „Chiar cu acest număr mare de şomeri intraţi în evidenţele agenţiei, rata şomajului înregistrează o scădere, datorită încadrării a 1.041 şomeri, 134 indemnizaţi şi 907 neindemnizaţi; 1.347 şomeri absolvenţi au devenit studenţi la 1 octombrie şi datorită  expirării perioadei de indemnizare pentru 549 şomeri”, spun specialiştii AJOFM. Pe de altă parte, 1.662 şomeri neindemnizaţi nu s-au mai prezentat la AJOFM pentru a-şi actualiza cererea de loc de muncă.

Cu toate că în municipiul Buzău oferta lourilor de muncă este cea mai mare, privind situaţia pe bazinele de ocupare ale judeţului, tot municipiul constată că tot acesta este cel care a furnizat cei mai mulţi şomeri. Tot în municipiul Buzău sunt înregistrate cele mai multe femei are beneficiază de indemnizaţie de şomaj, ceea ce înseamnă că au avut un loc de muncă în ultimul an.

Potrivit evidenţelor AJOFM Buzău, situaţia femeilor aflate în şomaj pe bazine de ocupare arată astfel: în Bazinul Buzău sunt 2.416 femei aflate în şomaj din totalul de 5.945 şomeri, dintre care 432 indemnizate şi 1.984 neindemnizate. În bazinul Râmnicu Sărat, dintr-un total de 3.577 şomeri, 1.341 sunt femei, 181 indemnizate şi 1.160 neindemnizate. În Bazinul Pătârlagele sunt 3.046 şomeri dintre care 102 femei care beneficiază de indemnizaţie şi 1.063 neindemnizate. În bazinul de ocupare a forţei de muncă Pogoanele sunt înregistraţi 1.886 şomeri. Dintre aceştia, 675  sunt femei, 40 indemnizate şi 635 neindemnizate. În bazinul Nehoiu, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt întregistraţi 646 şomeri, dintre care 282 femei, 90 indemnizate şi 192 neindemnnizate.