Premierul Tudose și ministrul Sănătății Florian Bodog s-au întâlnit, ieri, la Palatul Victoria cu 19 șefi de Consilii Județene, printre care și Petre Emanoil Neagu.Evenimentul a fost prilejuit de semnarea contractelor pentru mai multe zeci de aparate medicale de înaltă tehnologie. Directorul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, împreună cu președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu au semnat, marți, 9 ianuarie, la Palatul Victoria, în prezența premierului Mihai Tudose, a vicepremierului Marcel Ciolacu și a ministrului Sănătații, Florian Bodog, un contract prin care Spitalul Județean Buzău va fi dotată cu aparatură medicală de înaltă tehnologie. Concret, prin acest contract care ține de Proiectul privind Reforma Sistemului Sanitar, implementat de Ministerul Sănătății, Spitalul Județean Buzău, va fi dotat cu un RMN (aparat de rezonanță magnetică nucleară) și un PACS (sistem de arhivare a imaginilor medicale). și veștile bune în privința utilării Spitalului Județean Buzău nu se opresc aici. Directorul Spitalului Județean Buzău spune că ,,după cum a declarat și ministrul Sănătații, achizițiile din sistem nu se vor opri aici; va continua dotarea secțiilor ATI și UPU”, aceasta din urmă fiind, și la Buzău, o prioritate. După cum se știe, directorul celei mai mari unități medicale județene are în lucru un proiect de extindere a UPU, care, va însemna un suport financiar, în 2018, așa cum preciza directorul Claudiu Damian, “de 1,5 milioane euro de la Ministerul Sănătății și alte, 1,5 milioane euro de la Consiliul Județean Buzău”.

Cele trei contracte pentru achiziționarea echipamentelor medicalen semnaten ieri, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose sunt în valoare de 19,8 milioane de euro. Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017.  Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, mulțumește Guvernului și ministrului Sănătății. Iată ce scrie președintele CJ Buzău: „Spitalul Ju-dețean Buzău va fi dotat cu un RMN (aparat de rezonanță magnetică nucleară) și un PACS (sistem de arhivare a imaginilor medicale) prin Proiectul privind Reforma Sistemului Sanitar, implementat de Ministerul Sănătății! Mulțumesc Guvernului României, domnului prim-ministru Mihai Tudose, domnului vicepremier Marcel Ciolacu și domnului ministru al Sănătății, Florian Bodog!“

Imediat după ceremonia semnării a contractelor pentru achiziția a celor 14 echipamente Computer Tomograf (CT), 24 aparate de Rezonanță Magnetică (RMN) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea ­ima­ginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN), vicepremierul Marcel Ciolacu a postat pe pagina sa de Facebook despre această reușită, care contribuie la îmbu­nătățirea calității serviciilor medicale către populație: ,,Acest Guvern și-a asumat că va face din sănătate un domeniu cu adevărat prioritar, în care oamenii să aibă acces la un tratament corect și eficient. Iar una dintre direcții este să le asigurăm medicilor suportul tehnic necesar pentru a-și face datoria. De aceea, consider extrem de importantă semnarea de astăzi a contractelor pentru achiziția de echipamente medicale de ultimă generație care vor ajunge în 33 de spitale din țară. Este vorba despre 14 aparate computer tomograf (CT), 24 aparate de rezonanță magnetică (RMN) și 21 sisteme informatice PACS. Cu bucurie menționez faptul că Spitalul Județean de Urgență Buzău va fi dotat cu un computer tomograf și cu un sistem PACS. Este un mare pas înainte și sunt convins că, alături de celelalte proiecte care vizează construcția de noi spitale sau alte investiții în domeniul medical, vom reuși să ne îndeplinim angajamentele”.

,,De un an și jumătate mi-am dorit să achiziționez aparatură care să faciliteze arhivarea de imagini și trimiterea imaginii în orice colț al lumii. Aparatura  pe care am primit-o permite ca, după ce se face radiografia, aceasta să se poată vedea din orice cabinet. Pe de o parte, noua aparatură permite creșterea vitezei în luarea unei decizii pertinete, consultarea unei a doua opinii în anumite cazuri, prin trimiterea imaginii la alte spitale din țară, dar și diminuaarea spațiilor pentru arhivare. Patru dintre cei șase medici de la Radiologie au competențe pentru a efectua un RMN”, a declarat directorul Spitalului  Județean Buzău, Claudiu Damian.