Scorurile obţinute de fiecare judeţ la capitolul prezenţă la referendumul pentru redefinirea familiei demonstrează că atât a putut obţine Partidul Social Democrat cu o mobilizare de rutină, în condiţiile în care li­derii PSD din judeţe nu s-au identificat nici cu cauza lui Liviu Dragnea şi nici nu au fost motivaţi politic sau financiar. Şefii organizaţiilor judeţene nu au aflat de la liderul naţional social-democrat la ce le foloseşte referendumul şi s-au purtat în consecinţă.

În acelaşi timp, delăsarea acestora spune mult despre cât de puţin mai controlează Dragnea partidul şi cât de puţin mai este capabil să-şi mobilizeze chiar şi cei mai cei mai loiali aliaţi. Cifrele vorbesc de la sine. În Vrancea lui Oprişan, marele susţinător al lui Dragnea la ultimul Comitet Executiv, prezenţa a fost de 22%. În Vasluiul condus de Dumitru Buzatu, prezenţa a fost de 19%. În Vâlcea, şeful PSD Constantin Rădulescu, care tocmai a fost premiat pentru devotament cu şefia Romsilva, s-a înregistrat 17%.

Şi aceasta în condiţiile în care judeţele ,,puciştilor” au fost în topul prezenţei: Olt – 27%, Dâmboviţa – 29%, Caraş-Severin – 24%, Buzău – 23,08. Cu alte cuvinte, Dragneaa fost ajutat mai mult de către rivali decât de aliaţi.  Comparaţia de mai sus demontează fără drept de apel teoria că re­fe­rendumul a fost picat de ,,pucişti”. ,,Nu, a fost ratat de Dragnea. Nevoia disperată de a obţine o victorie pe care să o încalece pentru a-şi tranşa lupta cu statul de drept l-a orbit. L-a făcut să-şi ignore până şi propriile experienţe trecute, care arătau clar că este foarte greu să scoţi românii la ­re­ferendum. Dacă era uşor nu ar mai fi apelat, în 2012, pentru demiterea lui Băsescu, la tertipurile care i-au adus o condamnare!”, se arată într-un comentariu marca ,,Digi24”

Cum a fost la alte referendumuri   

,,Ca să înţelegem ce ar fi trebuit să facă Dragnea pentru a avea o şansă să-i iasă planul trebuie să ne uităm la ce s-a întâmplat la referendumul din 2003. Nu toate temele pentru care s-a cerut acordul cetăţenilor, cum ar fi pregătirea Constituţiei pentru aderarea la NATO şi la UE sau mărirea mandatului prezidenţial de la patru la cinci ani, erau ­re­lativ neinteresante pentru publicul larg. A fost şi un referendum pentru ­eli­minarea stagiului militar obligatoriu, ceea ce pentru familiile cu băieţi chiar era o miză! Iată ce a trebuit să pună la bătaie Adrian Năstase şi ai săi pentru a atinge pragul de 50%, potrivit presei vremii.

Loteria Naţională a ofe­rit ca premii la extragerea 6 din 49 din ziua referendumului 300 de Dacii. Suma totală a premiilor a fost de două milioane de dolari. Regia Naţională a Pădurilor a oferit gratuit comunelor cu cele mai mari procentaje de participare câte zece metri cubi de lemn de foc. La Biserica Sfântul Dumitru, unde au fost aduse moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a fost instalată o urnă de vot. Sătenii dintr-o comună din Mehedinţi au luat cu asalt secţia de votare pentru că li s-a spus că îşi vor primi subvenţiile pentru grâu. Primăria din Piatra Neamţ a premiat mai mulţi alegători cu plata unei facturi la întreţinere. Gorjeanul Nicolae Mischie a declarat că nu va mai primi în audienţă decât persoanele care pot demonstra că au mers la referendum. În multe localităţi, primarii au ameninţat sătenii că nu îşi vor primi pensia daca nu votează. Locuitorilor din Buzău care au mers la vot li s-a promis intrarea gratuită la spectacolele organizate de Teatrul <George Ciprian>, în perioada 20-25 octombrie. Primarul din Râşnov, ­Gheo­rghe Soiu, le-a spus oamenilor că nu vor mai primi ajutoarele sociale dacă nu vor merge la vot, în condiţiile în care peste 900 dintre alegători beneficiau de ajutoare sociale.

Vă mai amintiţi? Asta era România ante-2005, ante-DNA, ante-justiţie adevărată, ante-condamnările lui Năstase şi Dragnea pentru fraude electorale. Voturi cumpă­rate în văzul tuturor, cu mici, bere, lopeţi şi găleţi. Practic, nu a existat localitate în care alegătorii să nu fie momiţi cu vreun concurs, tombolă sau vreo pomană. În plus, mii de urne mobile au fost plimbate prin magazine, pieţe, gări şi oriunde exi­sta o şansă de a mai grebla un vot. A fost o desfăşurare de forţe colosală pentru mituirea electoratului.

Cu toate acestea, duminică, 19 octombrie 2003, la ora 15,00, prezenţa la re­fe­rendum a fost de doar 34%. Cu 16% sub pragul minim. Ce a urmat? În şase ore, cu japca, sau poate doar din calculator, au adăugat încă 21 de procente. Prezenţa a fost, în final, de 55%, dar toţi oamenii care au urmărit atent acel scrutin au fost convinşi că cifra participării a fost rezultatul unei fraude de proporţii uriaşe.

Dragnea ştie bine istoria electorală a României. Este unul dintre eroii ei negativi. Şi, cu toate astea, s-a minţit singur că tema referendumului şi Biserica vor scoate suficienţi mulţi români la vot, fără ca el să fie nevoit să apeleze cu grosolănie la metodele lui Cozmâncă, care i-au adus deja o condamnare”, scrie Digi24.

DISTRIBUIȚI
loading...