Unul dintre cei mai apreciaţi, dar şi de temut, de către justiţiabili, magistraţi buzoieni iese la pensie. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat miercuri în discuţie cererea de eleiberarea din funcţie prin pensionare a judecătorului Maria Oprea, de la secţia penală a Tribunalului Buzău. Decizia este una personală, iar eliberarea din funcţie se va face prin decret prezidenţial.

Anul trecut, judecătorul Maria Oprea a cerut transferul la Curtea de Apel Bucureşti însă cererea i-a fost respinsă. Aceasta după ce în 2011, magistratul buzoian a ratat numirea la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, când, alături de alţi patru candidaţi, a primit aviz favorabil de la ÎCCJ, însă nu au întrunit necesarul de voturi pentru promovare.

Maria Oprea este unul dintre cei mai apreciaţi judecători buzoieni, este doctor cu specializarea în drept penal şi judecător în cadrul Secţiei penale a Tribunalului Buzău încă din 1997.

Maria Oprea şi-a început activitatea ca profesor, fiind cadru didactic în învăţământul preuniversitar, în şcoli din judeţul Buzău, după absolvirea cursurilor Facultăţii de Filosofie şi Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Ulterior a urmat cursurile Fa­cultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi apoi a activat timp de un an ca judecător la Judecătoria Rm. Sărat. În perioada 1994-1997 a fost judecător la Judecătoria Buzău, apoi la Tribunalul Buzău, în cadrul seţiei penale. Din 2003 este judecător cu grad de curte de apel în urma promovării examenului organizat de către Ministerul Justiţiei.

Timp de trei ani a fost cadru didactic asociat, disciplinele „Drept penal” şi „Drept procesual penal”, la Universitatea „George Bariţiu” din Braşov, Centrul de Studii Buzău, iar în perioada 2002-2007 a fost formator în cadrul Şcolii Naţionale de Grefieri, disciplina „Drept procesual penal”.

Judecătorul Maria Oprea este preşedintele completului care judecă dosarul fraudelor informatice de la Primăria Buzău, mai mulţi foşti funcţionari de la Direcţia Economică, la pachet cu fostul şef Ion Gegea, sunt judecaţi în cauză. Procesul va fi reluat în toamnă după vacanţa judecătorească, când se va continua administrara probatoriilor.

DISTRIBUIȚI
loading...