27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 06:39 AM

Cultura

Joi, intrare gratuită la toate secțiile muzeului buzoian / Tezaure antice și medievale descoperite în zona Buzăului, în expoziția de numismatică a Muzeului Județean

de Cristian IONESCU
Cultura  |
17.05.2017, 00:00
1153

   Buzoienii au ocazia să viziteze gratuit, joi, 18 mai, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, toate cele patru secții ale Muzeului Județean. Este vorba despre sediul central, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, Colecția de Etnografie si Artă Populară „Vergu Mănăilă“ (strada Războieni), Casa Memorială „Vasile Voiculescu“ – Pârscov și Colecția de Chihlimbar de la Colți.

   Toate cele patru secții vor putea fi vizitate joi între orele 10,00-18,00.

   Cu aceeași ocazie, are loc deschiderea sălii de numismatică din cadrul expoziției de bază a Muzeului Județean Buzău.

   Colecția de numismatică a muzeului cuprinde tezaure antice și medievale descoperite în zona Buzăului, precum și monede și bancnote românești și străine din perioadele modernă și contemporană. În expunere sunt incluse cele mai vechi și mai valoroase dintre aceste bunuri culturale.

   Circulația monetară din spațiul nord-dunărean de-a lungul timpului a fost una eterogenă, cuprinzând emisiuni din medii culturale diverse (monede dacice, romane, bizantine, poloneze, ungurești, otomane, austriece etc.). Cele mai frecvente sunt piesele din argint, alături de care se regăsesc și unele monede din aur.

Colecția de monede din aur a Arhiepiscopiei Buzăului

   Expoziția este organizată cronologic și în funcție de emitenți, monedele fiind însoțite de scurte prezentări ale condițiilor de descoperire. Totodată, publicului îi sunt oferite informații referitoare la circulația monetară specifică fiecărui interval cronologic reprezentat în expunere. Se remarcă în special tezaurele monetare antice de la Băbeni, Cârlomănești, Homeș­ti, Cislău, cele medievale de sorginte occidentală de la Bradu, Săsenii Vechi, Glodeanu Sărat, Blăjani, Mânzălești, Râmnicu Sărat, precum și cele otomane de la Cojanu, Maxenu, Pardoși, Nișcov, Buzău și Roșioru. Alături de acestea, colecția cuprinde și numeroase descoperiri izolate, rezultate din cercetări arheologice sau găsite întâmplător.

   O prezență deosebită în cadrul expunerii o constituie colecția de monede din aur aparținând Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, cuprinzând în principal piese din perioadele medievală și modernă.

   Vernisajul expoziției va avea loc pe 18 mai, la ora 12,00, la sediul Muzeului Județean Buzău, de pe Bd. Nicolae Bălcescu.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

ZILE NAȚIONALE: Djibouti
Marti, Iunie 27, 2017 03:45 AM

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătorește, la 27 iunie, Ziua națională (aniversarea independenței, obținută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

CITATUL ZILEI
Marti, Iunie 27, 2017 03:30 AM

"Iertăm atâta timp cât iubim. " - La Rochefoucauld, "Reflexii sau sentințe și maxime morale" (Cugetări franceze, Colecția Cogito, Ed. Albatros, 1982)

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:15 AM

Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu delegația României la APCE și a insistat asupra prelungirii gazoductului Iași-Ungheni
Marti, Iunie 27, 2017 03:07 AM

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a întâlnit luni la Strasbourg cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), condusă de senatorul Titus Corlățean, informează guvernul de la Chișinău într-un comunicat trimis AGERPRES.

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 iunie
Marti, Iunie 27, 2017 03:00 AM

Este a 178-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
27 Jun, 00:21 Jos comunismu din scoli
Democrat a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Dacă judecam reusitele din plan profesional după calitatea vieții de familie atunci dinu trebuie sa nu mai iasă în societate. ..A uitat Cum domnul goidescu, despre care tot vorbește așa murdar pe unde apuca și cât de tare poate, a ales sa ascundă adevărul despre starea lui psihica după marele necaz de care a avut parte! Întrebat, în calitatea de director , la una din inspecțiile la clasa ale lui dinu despre starea lui psihica, a ales sa fie domn si sa ascundă prostiile pe care le făcea. ..josnic dinule ce faci acum legandu-te de tatăl sau
26 Jun, 23:50 razbunare
marcu camataru a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ati facut campanie pentru Dobrita, l-ati votat, m-ati vrut la scoala! Lasa ca va arat eu! Cel mai prost director, asta o sa aveti!
26 Jun, 23:43 Rusine
tot profesor titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ghici ghicitoarea mea: cine se ascunde in spatele acestui comentariu plin de mizerii? Toata lumea stie ca frustratul fost director Dinu, care sufera de sindromul strutului si are impresia ca daca se ascunde, lumea nu stie cine a scris. Nu te-ai saturat sa improsti cu venin in toate partile? Nu-ti mai schimbi strategia asta de a denigra numele celor care ar putea sa conduca scoala asta si care ar face o treaba mult mai buna decat tine? Mai bine fa-ti orele, ca s-au saturat copiii de povesti cu porumbei si cu pescuit si de luat note din burta. Ne-am saturat de tine ca de mere padurete. Lasa-neeeee, lasa-neeee!!!!
Google PageRank Checker