27 de ani
de presa libera
Marti, Octombrie 24, 2017 08:36 AM

Educatie

Joaca de-a directorii de şcoli / Un oficial din Inspectoratul Şcolar, acuzat că pune presiune ca noii directori să demisioneze, după o adresă controversată a ministrului Educaţiei

de Cristian IONESCU
Educatie  |
09.01.2017, 00:00
3287

   În urmă cu mai bine de o săptămână, noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, declara în faţa comisiei parlamentare că va „analiza” concursurilor de directori de şcoli. Vineri, ministrul a trecut la fapte, trimiţând inspectoratelor şcolare o adresă prin care decide ca persoanele care nu au promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori. 
   Decizia a stârnit rapid controverse, ridicându-se întrebarea cum poate rămâne director o persoană care tocmai a picat concursul şi, mai ales, cât de legală este nota emisă de noul ministru al Educaţiei. Pe acelaşi considerent, un şofer auto al cărui permis este suspendat şi este obli­gat să susţină din nou examen, va fi lăsat să şofeze chiar dacă a picat examenul şi asta până la organizarea unui viitor concurs.
În ciuda justificărilor noului Ministru, care face trimitere la o sesizare a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, arătându-se totodată preocupat ca orice şcoală să aibă directori, miza este alta.  De opt ani, toate guvernele au refuzat să organizeze concursuri pentru funcţiile de directori de şcoli, aceştia fiind numiţi, până acum, prin delegaţie, metodă care a dat apă la moară celor care acuzau că numirile în învăţământ se fac doar în funcţie de interesele politice. La sfârşitul anului trecut, guvernul Cioloş a organizat, în sfârşit, primul astfel de concurs în ultimii opt ani, vrând astfel să facă imposibilă numirea unor noi directori din partea unei noi guvernări, în funcţie de interese politice. Sigur că spe­culaţiile nu au întârziat să apară, fosta guvernare fiind acuzată că s-a grăbit să îşi pună pe posturi directorii agreaţi. Un director care a promovat concursul are locul asigurat pentru următorii patru ani, aşa cum un director care nu a luat concursul nu are dreptul să mai ocupe postul, se arată în metodologia concursului. Ceea ce încearcă acum noul ministru al Educaţiei este să modifice o prevedere din metodologia concursului, lăsându-i pe foştii directori, care au picat concursul sau nu s-au prezentat la concurs, să rămână pe funcţii. Decizia noului ­mi­nistru creează şi situaţii cel puţin curioase, în care, peste noapte, noii directori puşi la conducerea şcolilor îşi dau demisia pentru ca locul lor să fie luat de foştii, care au picat concursul, deci nu ar mai fi avut dreptul să se afle la conducerea instituţiei de învăţământ.

   „La Beceni şi Cilibia, persoanele delegate au respins nominalizarea“ - inspectorul general al IŞJ Buzău, Florina Stoian
    În urma concursului pentru directori de şcoli, la Buzău au picat testarea, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) peste 60 de persoane. Printre acestea s-au regăsit şi directorii unor şcoli din municipiu care s-au bucurat permanent de prelungirea delegaţiei (Monica Gheorge – Şcoala nr. 1 „Aviator Mircea Bădulescu”, Elena Gheorghe – Şcoala nr. 15 „Emil Palade”, Elena Veleanu – Şcoala nr. 6 „Grigore Baştan”, Angelica Ioniţă – Şcoala nr. 8 „Nicu Constantinescu”).
    „Am primit şi noi această notă din partea ministrului pe data de 6 ianuarie. La noi, la Buzău, potrivit metodologiei concursului, toate posturile care nu au fost ocupate prin concurs au fost ocupate prin delegaţie de către persoane desemnate de către şcolile ­res­pective. Deci nu se justifică îngrijorarea ministrului că şcolile rămân fără directori. Apar însă şi la noi situaţii ciudate. De exemplu, la Beceni şi Cilibia, persoanele nominalizate din partea şcolilor să ocupe funcţia de director au spus că se retrag, că nu mai acceptă nominalizarea. Mi-e teamă ca, în baza notei emisă de ministru, primarii să nu înceapă să facă presiuni şi să îi oblige pe cei nominalizaţi sau chiar pe cei care au luat concursul să demisioneze pentru a se putea întoarce foştii directori. Problema este că metodologia concursului prevede clar că cei care au picat nu mai pot ocupa funcţia de conducere. Atunci, mă întreb dacă nu cumva această notă de la Ministerul Educaţiei încalcă legea. Trebuie să vorbim de mâine (n.r. – astăzi) cu avocaţii să vedem cât de legală este”, a declarat inspectorul general al IŞJ Buzău, Florina Stoian.

 

„Un inspector general adjunct de la Buzău pune presiune pe noii directori să demisioneze“ - senatorul Dorin Bădulescu
   Problema directorilor de şcoli a fost sesizată şi de ­se­natorul buzoian al PMP, Dorin Bădulescu, cel care spune că ordonanţele noului guvern, care vin să modifice inclusiv legi organice, încalcă Constituţia.
   „Se încearcă pesedizarea învăţământului ca pe vremea guvernului Năstase. Metodologia concursului pentru directori şi directori adjuncţi din şcoli interzicea ca cei care nu s-au prezentat la concurs, sau care au picat concursul să mai ocupă această postură. Acum vine surpriza mare! Acelaşi minister care a reglementat metodologia concursului, ­tri­mite o adresă, şi nu un ordin de ministru!, prin care derogă de la regulile metodologiei, precizând că pot fi numiţi la conducerea şcolilor şi foştii directori care nu au participat la concurs sau au participat dar nu au fost declaraţi admişi. Adică, este voie pentru toată lumea. Deci pot reveni liniştiţi pe posturi domnii directori acoliţi ai primarilor PSD din judeţul Buzău, care au concurat singuri şi au ieşi pe locul doi. Este o ilegalitate gravă ca printr-o adresă să modifici un ordin de ministru şi nu i-aş sfătui pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Buzău să o facă, pentru că îşi vor asuma o mare responsabilitate. Poate chiar mai mult decât o res­ponsabilitate civilă”, a declarat senatorul Dorin Bădulescu.
Parlamentarul buzoian a vorbit şi despre un inspector general adjunct care, graţie relaţiilor vechi avute în multe şcoli din Buzău, ar pune presiune pe noii directori pentru a demisiona din funcţiile abia preluate. Conducerea Inspectoratului Şcolar Buzău este formată din Florina Stoian (inspector general), Daniela Palcău şi Nela Wamsiedel (ambele inspectori general adjuncţi)
„Pe de altă parte, această adresă lasă loc de abuzuri. Un anume inspector general adjunct al IŞJ Buzău, cu concursul unor foşti directori apropiaţi, a încercat şi încearcă să pună presiune pe directorii numiţi deja cu delegaţie să îşi dea demisia pentru a fi numiţi înapoi cei ce nu au luat concursul. Această adresă chiar dacă este ilegală vizează numai situaţiile în care nu s-au emis delegări. Pentru situaţiile în care s-au emis delegări se încearcă forţarea notei: dă-ţi demisia ca să pun pe cine vreau eu! Uite aşa încearcă PSD-ul să se aşeze din nou la butoane pentru a domina din nou sistemul de învăţământ buzoian. Eu trag un semnal de alarmă, pentru că această adresă este ilegală şi manevrele de la ni­vel înalt, de la Buzău, pot conduce la situaţii fără precedent. Deja ne gândim că şi cei ce au luat concursul vor fi bubuiţi bine, puşi sub presiune pentru a-şi da demisia pentru a fi pus directorul vechi care a picat concursul”,
a mai declarat se­natorul Dorin Bădulescu, făcând trimitere la postările făcute pe reţele de socializare chiar de un inspector şcolar (pe învăţământ primar) din Buzău care consideră că unii din actualii directori pot fi „copleşiţi de noile funcţii”. Fără a pronunța numele inspectorului general adjunct al IȘJ, senatorul Bădulescu a făcut, totuși, un portret-robot al acestuia: „Se află în acest sistem de vreo cinci-șase ani, care și-a angajat rude, inclusiv de gradul patru, pe la o școală-pe la alta, al cărei soț este administrator la Liceul Pedagogic din Buzău, al cărei frate este administrator pe la Școala 11, o persoană care, din punctul meu de vedere, are multe legături cu foștii directori, și care încearcă, pe diverse căi, să manipuleze acest sistem (...) Se cunoaște persoana și ar trebui să se recunoască din descrierea pe care am făcut-o”.