Joi, 22 februarie, Comisia Judeţeană de Acţiune Împotriva Violenţei în sport s-a întrunit în şedinţă la Sala ”Ghe. Filipescu” a Consiliului Judeţean Buzău. În cadrul acestei şedinţe, şeful Jandarmeriei buzoiene a vorbit, pe lîngă activităţile de prevenire desfăşurate de instituţia pe care o conduce, şi despre importanţa constituirii unor asociaţii ale suporterilor, cu care oamenii legii să poată purta un dialog în favoarea menţinerii unui climat de linişte şi siguranţă la competiţiile sportive d epe raza judeţului.

Primii paşi pe calea unui dialog între suporteri şi oamenii legii în interesul sportului buzoian a fost făcut recent, când suporterii buzoieni au avut posibilitatea de a fi alături echipei de handbal feminin din cadrul Sport Club Municipal Gloria Buzău la meciul pe care formaţia l-a disputat sâmbătă, 13 ianuarie, în Sala Sporturilor din Constanţa, în compania clubului Neptun din localitate. Pentru că a fost considerată cea mai importantă deplasare a sezonului, SCM Gloria Buzău a beneficiat de o sponsorizare care a constat în deplasarea gratuită a tuturor susţinătorilor echipei buzoiene care au dorit să asiste la întâlnirea cu CSU Neptun Constanţa, meci programat în cadrul etapei a XVI-a, a Diviziei A la handbal feminin.

,,În primul rând, vrem să continuăm buna activitate de colaborare cu factorii implicaţi şi, în acelaşi timp, dorim să dezvoltăm activitatea de prevenire, un lucru important fiind campania de informare ca spectatorii să  ştie ce nu au voie să facă sau ce pot face pe timpul manifestărilor sportive. Încurajăm dezvoltarea structurilor asociative de suporteri. Avem, zicem noi, un nucleu foarte bun, în dezvoltare, cu echipa de handbal a municipiului. Deja am organizat o deplasare  cu ocazia meciului la Constanţa. A fost o deplasare destul de numeroasă. A fost o colaborare foarte bună; nu au provocat incidente. Noi încurajăm şi din punct de vedere juridic să se constiuite astfel de asociaţii de suporteri”, a spus şeful IJJ Buzău, locotenet colonel Virgil Cueru.

Cu alte cuvinte, dialogul dintre suporteri şi reprezentaţii forţelor de ordine este considerat ca o soluţie, şi are ca obiectiv instaurarea unei relaţii normale, bazată pe respectarea spiritului şi a literii legii. Demersurile către un dialog real şi o prezenţă eficientă a oamenilor legii la competiţiile sportive au pornit din anul 2016.

“În 2016 au fost semnalate, la acea dată, o serie de incidente în ceea ce priveşte meciurile din cadrul Ligii judeţene. Şi am stabilit această întâlnire de miercuri la sediul Asociaţiei Judeţenede Fotbal,  unde reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei, pe lângă activitatea sportivă a asociaţiei, identificăm elementele de risc şi, conform unei proceduri stabilită la nivelul Federaţiei de Române de Fotbal, se evaluează gradul de risc al partidelor. În ceea ce ne priveşte, propunem şi pentru anul în curs un plan comun de măsuri,  pe care îl avem în formă de proiect şi, în circa o o săptămână, în cadrul grupului de lucru cu reprezentanţi ai instituţiilor şi, după caz, a asociaţiilor sportive prezente, vom semna cu toţii şi vom urmări aplicarea lui”, a mai spus şeful IJJ Buzău.

Anul trecut, o singură sancţiune

Jandarmeria buzoiană a punctat în cadrul şedinţei faptul că anul trecut a fost o singură sancţiune, ceea ce indică şi un grad mare de siguranţă pentru buzoienii care merg la manifestările sportive din judeţ.

,,Prin prisma misiunilor de asigurare a ordinii publice la manifestările sportive, aşa cum a punctat şi domnul preşedinte al Asociaţiei, se văd cel mai bine rezultatele activităţilor de prevenire şi planul de măsuri care a fost adoptat anul trecut cu ocazia şedinţei  acestei comisii. Putem aprecia, prin prisma misiunilor efectuate de Jandarmerie, că avem nişte manifestări sportive la care publicul buzoian este în siguranţă. Avem o singură sancţiune contravenţională conform Legii nr. 4 privind manifestăriloe sportive, ceea ce, raportat la anii trecuţi, zic eu spune totul”, a  mai spus şeful IJJ Buzău, Virgil Cueru.

S-a reorganizat comisia

În cadrul şedinţei s-a aprobat noua componenţă a Comisiei Judeţene de Acţiune Împotriva Violenţei în Sport Buzău, cu următoarea componenţă: Marian Sorin Gheorghe, subprefrectul Judeţului Buzău, Cosmin Pororo, director executiv Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Buzău, Ioan Drăguşin, medic Direcţia de Sănătate Publică Buzău, Virgil Cueru, Inspector şef Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău, Valentin Nicolae, subcomisar de poliţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, Gabriel, Ibriş ofiţer I inspecatoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” Buzău, Marian Boldişteanu, inspector de specialitate, la IŞJ Buzău, Adrian Petre, preşedinte Asociaţia Judeţeană de Fotbal Buzău, Pavel Vasile, preşedinte Asociaţia Judeţeană de Handbal Buzău, Constantin Voicilaş, reprezentant Asociaţia Judeţeană de Box, Vasile Popescu, reprezentant C.S. Rugby Martelli Constam Buzău, Doina Medina Papuc, directorul filialei Buzău, Academia Olimpică Română.

Următoarea întâlnire a fost porpusă de subprefectul judeţului, Sorin Gheorghe, în iulie, când se pregăteşte următorul an sportiv şi se poate face un bilanţ pe anul sportiv în curs. La acea întâlnire sunt invitate şi asociaţiile sportive buzoiene.