27 de ani
de presa libera
Luni, Iunie 26, 2017 06:51 AM

Politic

Jaf în casieria Primăriei Berca

de Călin BOSTAN
Politic  |
19.06.2017, 00:00
2400

   Peste 170.000 lei, adică 1,7 miliarde lei vechi, au “prăduit” casierii Primăriei Berca din încasările de la populaţia acestei unităţi administrativ-teritoriale destinate achitării serviciilor prestate de operatorul local de salubrizare. Aceasta au descoperit inspectorii Camerei de Conturi Buzău în urma controlului efectuat la finele anului trecut. Acestei nereguli li se adaugă şi altele, precum bani încasaţi lunar, în mod ilegal, de fostul primar Valeriu Marcu, sume plătite unui agent economic pentru situaţii de lucrări „umflate“, dar şi achitatea unei cote reprezentând taxa pe valoarea adăugată unei firme neplătitoare de TVA, constatate de aceiaşi inspectori financiari, pe parcursul controlului de la Primăria Berca.

   Astfel, în anul 2015, la obiectivul de investiţii „Proiectare şi execuţie lucrări de reabilitare şi consolidare DC 194“, s-a plătit nelegal, către SC Conferic SRL Buzău, suma de 237.000 lei (2,37 miliarde lei vechi), urmare acceptării la plată a unor situaţii de lucrări în care constructorul a înscris un număr de ore de funcţionare a unei instalaţii de forat mai mare decât cel real, precum şi cantităţi de lucrări mai mari decât cele puse efectiv în operă.

   De asemenea, mai susţin inspectorii financiari, în perioada 2014-iulie 2016, fostul primar al comunei Berca, Valeriu Marcu, a încasat nelegal spor de vechime în cuantum de 25% din indemnizaţia de încadrare, în condiţiile în care acest spor fusese inclus, potrivit legii, în indemnizaţia lunară de încadrare încă din anul 2011, fapt ce a generat un pre­judiciu în sumă de 31.000 lei (310 milioane lei).

   În anul 2013, Grădiniţa Berca a efectuat plăţi nelegale, în sumă de 20.000 lei (200 milioane lei), către SC Roby & Rbg Construct SRL Buzău, reprezentând taxa pe valoarea adăugată înscrisă nejustificat în situaţiile de lucrări întocmite de executant (lucrări de împrejmuire gră­diniţă, parcare, alei şi drum de acces), în condiţiile în care societate nu era plătitoare de TVA.

Primăria, sat fără câini

   De departe, cel mai grav aspect, care dă măsura faptului că Primăria Berca a fost, mult timp, ca un sat fără câini, îl reprezintă neînregistrarea în registrul de casă şi nedepunerea în Trezorerie a sumelor încasate de la populaţie reprezentând taxă de salubrizare în valoare de 171.000 lei (1,71 miliarde lei vechi). În fapt, urmare aprobării Consiliului Local, Primăria a încheiat cu SC Romprest Energy SRL un contract prin care s-a delegat gestiunea serviciului de salubrizare. În baza acestui contract, în perioada 2009-2015 s-a plătit de la bugetul local suma totală de 2,282 milioane lei, din care, până la finele anului 2015, s-a recuperat de la beneficiarii direcţi doar 1,422 milioane lei. În realitate, s-a constatat că salariaţi ai entităţii, angajaţi pe posturi de casieri, deşi au încasat de la popu­laţie o sumă mai mare, totuşi nu au depus integral suma încasată nici în casierie şi nici în Trezorerie, ci şi-au însuşit o parte din încasările în numerar de la utilizatorii serviciului de salubrizare, în valoare de 171.000 lei, în condiţiile în care sumele trebuiau predate la casierie, înregistrate în registrul de casă şi depuse în Trezorerie, în conturile de ve­ni­turi ale bugetului local.

   „Această situaţie a fost posibilă şi ca urmare a faptului că Primăria nu avea organizată niciun fel de evidenţă a acestor venituri din taxa de salubrizare, iar persoanele cu atribuţii de control din cadrul Primăriei nu au efectuat niciun control cu privire realitatea sumelor încasate, evidenţiate în registrul de casă şi depuse în Trezorerie din această sursă”, susţin inspectorii Camerei de Conturi. La suma de 171.000 lei, constatată lipsă în gestiune, se adaugă majorări de întârziere de 47.000 lei, prejudiciul total calculat de inspectorii financiari ridicându-se la 218.000 lei, adică 2,18 mili­arde lei vechi.  

Comentarii

Jaf in Primaria Berca (19 Jun, 17:41)
Marean-pretinul

Stati ,,listiniti'' ,Marcu nu va pati nimic. Are spatele asigurat ,chiar daca ,,pretinii''lui Bigiu,Scutaru si dansatoarea Doinita,se holbeaza la beciul domnesc .Ce scrie in articol reprezinta cateva procente din disparitia in zona crepusculara a multor miliarde vechi .In 12 ani la primarie s-a aranjat pe 3 generatii.

Raspunde
Coruptieeee (20 Jun, 00:12)
Alina

Corupti de la mic la mare... In Romania TOTUL e posibil

Raspunde
Nu mai suntem in campanie (20 Jun, 21:53)
Nelu

Unora le place sa dezgroape mortii, dupa cum se vede. Inca nu se stie ca Marcu a pierdut alegerile? Ca in urma lui noul primar a facut audit si nu s-a gasit nimic? Acum ce facem? De cate ori nu merge ceva dam vina pe Marcu? Despre jaful inceput de Dobrita cand vorbim? Il lasam sa fure opt ani si apoi zicem ceva? Daca noul edil se simte depasit de situatie , sa se explice singur, sa nu mai caute vinovati in trecut sau sa distraga atentia opiniei publice cu chestiuni deja fumate. Daca in trecut ziceati de Marcu ca trage cu arcu, acu il avem primar pe dobrita ion care toarna beton- chiar toarna, la casa din curtea lui. Sa nu mai vorbim ca asfaltarea gropilor din drumul judetean ce tranziteaza comuna i-a oferit oportunitatea asfaltarii pana in garaj. Ca doar are masina noua- chiar doua! Ce , credeati ca nu a observat nimeni fordul de italia identic cu cel actual? In ritmul asta......peste trei ani se face ditamai factura.

Raspunde

Stiri Agerpres

Liberalii se reunesc pentru a stabili delegația și mandatul cu care merg la Palatul Cotroceni
Luni, Iunie 26, 2017 06:02 AM

Liberalii vor stabili luni delegația care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni în vederea desemnării noului premier și mandatul acesteia, a declarat săptămâna trecută președintele PNL, Ludovic Orban.

Consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier
Luni, Iunie 26, 2017 05:52 AM

Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni
Luni, Iunie 26, 2017 05:48 AM

Rezultatele la Evaluarea Națională vor fi afișate luni până la ora 16,00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Fostul ambasador al României în Italia va fi audiat la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009
Luni, Iunie 26, 2017 05:46 AM

Fostul ambasador al României la Roma în timpul alegerilor prezidențiale din anul 2009 Răzvan Rusu va fi audiat luni de către Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, a anunțat săptămâna trecută președintele comisiei, Mihai Fifor.

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier; va fi validat la Comitetul Executiv
Luni, Iunie 26, 2017 05:30 AM

Social-democrații vor anunța luni numele noului premier, acesta urmând a fi validat de Comitetul Executiv Național care se va reuni la Palatul Parlamentului, după ce moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
25 Jun, 21:06 Adevarata drama
mihalcea florina a comentat pentru articolul UPDATE Cardiologul Adrian Negoiță, găsit decedat, sâmbătă dimineață, la locuința de la munte:
Dumnezeu sa-l odihneasca in PACE!
25 Jun, 21:02 Romania intre doi "ticalosi "
Chiriac Cristina a comentat pentru articolul România, între doi „ticăloși“ *):
Sunt de acord ca amandoi sunt niste ticalosi ,ca Romania nu va deveni un stat de drept atata timp cat cei doi o vor conduce.....e pacat de romanii care nu sunt informati si voteaza cu ei in speranta ca va fi mai bine.
25 Jun, 16:25 funcția de dr
ilie a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
La mine la scoală directorul nu stie sa trimită un mail, sa facă un tabel, mereu e reclamat....si nimic..nimic ..si multe alte simplitati si incapacitatidin partea lui...colegii, nimic si ei..nu spun, bineînțeles . NIMIC!de teama răzbunării acestuia.Dar ei nu intelleg ca nu are ce sa le facă.Cât sa fii de indiferent?!
Google PageRank Checker