27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:07 PM

Politic

Jaf în casieria Primăriei Berca

de Călin BOSTAN
Politic  |
19.06.2017, 00:00
3673

   Peste 170.000 lei, adică 1,7 miliarde lei vechi, au “prăduit” casierii Primăriei Berca din încasările de la populaţia acestei unităţi administrativ-teritoriale destinate achitării serviciilor prestate de operatorul local de salubrizare. Aceasta au descoperit inspectorii Camerei de Conturi Buzău în urma controlului efectuat la finele anului trecut. Acestei nereguli li se adaugă şi altele, precum bani încasaţi lunar, în mod ilegal, de fostul primar Valeriu Marcu, sume plătite unui agent economic pentru situaţii de lucrări „umflate“, dar şi achitatea unei cote reprezentând taxa pe valoarea adăugată unei firme neplătitoare de TVA, constatate de aceiaşi inspectori financiari, pe parcursul controlului de la Primăria Berca.

   Astfel, în anul 2015, la obiectivul de investiţii „Proiectare şi execuţie lucrări de reabilitare şi consolidare DC 194“, s-a plătit nelegal, către SC Conferic SRL Buzău, suma de 237.000 lei (2,37 miliarde lei vechi), urmare acceptării la plată a unor situaţii de lucrări în care constructorul a înscris un număr de ore de funcţionare a unei instalaţii de forat mai mare decât cel real, precum şi cantităţi de lucrări mai mari decât cele puse efectiv în operă.

   De asemenea, mai susţin inspectorii financiari, în perioada 2014-iulie 2016, fostul primar al comunei Berca, Valeriu Marcu, a încasat nelegal spor de vechime în cuantum de 25% din indemnizaţia de încadrare, în condiţiile în care acest spor fusese inclus, potrivit legii, în indemnizaţia lunară de încadrare încă din anul 2011, fapt ce a generat un pre­judiciu în sumă de 31.000 lei (310 milioane lei).

   În anul 2013, Grădiniţa Berca a efectuat plăţi nelegale, în sumă de 20.000 lei (200 milioane lei), către SC Roby & Rbg Construct SRL Buzău, reprezentând taxa pe valoarea adăugată înscrisă nejustificat în situaţiile de lucrări întocmite de executant (lucrări de împrejmuire gră­diniţă, parcare, alei şi drum de acces), în condiţiile în care societate nu era plătitoare de TVA.

Primăria, sat fără câini

   De departe, cel mai grav aspect, care dă măsura faptului că Primăria Berca a fost, mult timp, ca un sat fără câini, îl reprezintă neînregistrarea în registrul de casă şi nedepunerea în Trezorerie a sumelor încasate de la populaţie reprezentând taxă de salubrizare în valoare de 171.000 lei (1,71 miliarde lei vechi). În fapt, urmare aprobării Consiliului Local, Primăria a încheiat cu SC Romprest Energy SRL un contract prin care s-a delegat gestiunea serviciului de salubrizare. În baza acestui contract, în perioada 2009-2015 s-a plătit de la bugetul local suma totală de 2,282 milioane lei, din care, până la finele anului 2015, s-a recuperat de la beneficiarii direcţi doar 1,422 milioane lei. În realitate, s-a constatat că salariaţi ai entităţii, angajaţi pe posturi de casieri, deşi au încasat de la popu­laţie o sumă mai mare, totuşi nu au depus integral suma încasată nici în casierie şi nici în Trezorerie, ci şi-au însuşit o parte din încasările în numerar de la utilizatorii serviciului de salubrizare, în valoare de 171.000 lei, în condiţiile în care sumele trebuiau predate la casierie, înregistrate în registrul de casă şi depuse în Trezorerie, în conturile de ve­ni­turi ale bugetului local.

   „Această situaţie a fost posibilă şi ca urmare a faptului că Primăria nu avea organizată niciun fel de evidenţă a acestor venituri din taxa de salubrizare, iar persoanele cu atribuţii de control din cadrul Primăriei nu au efectuat niciun control cu privire realitatea sumelor încasate, evidenţiate în registrul de casă şi depuse în Trezorerie din această sursă”, susţin inspectorii Camerei de Conturi. La suma de 171.000 lei, constatată lipsă în gestiune, se adaugă majorări de întârziere de 47.000 lei, prejudiciul total calculat de inspectorii financiari ridicându-se la 218.000 lei, adică 2,18 mili­arde lei vechi.  

Comentarii

Jaf in Primaria Berca (19 Jun, 17:41)
Marean-pretinul

Stati ,,listiniti'' ,Marcu nu va pati nimic. Are spatele asigurat ,chiar daca ,,pretinii''lui Bigiu,Scutaru si dansatoarea Doinita,se holbeaza la beciul domnesc .Ce scrie in articol reprezinta cateva procente din disparitia in zona crepusculara a multor miliarde vechi .In 12 ani la primarie s-a aranjat pe 3 generatii.

Raspunde
Coruptieeee (20 Jun, 00:12)
Alina

Corupti de la mic la mare... In Romania TOTUL e posibil

Raspunde
Nu mai suntem in campanie (20 Jun, 21:53)
Nelu

Unora le place sa dezgroape mortii, dupa cum se vede. Inca nu se stie ca Marcu a pierdut alegerile? Ca in urma lui noul primar a facut audit si nu s-a gasit nimic? Acum ce facem? De cate ori nu merge ceva dam vina pe Marcu? Despre jaful inceput de Dobrita cand vorbim? Il lasam sa fure opt ani si apoi zicem ceva? Daca noul edil se simte depasit de situatie , sa se explice singur, sa nu mai caute vinovati in trecut sau sa distraga atentia opiniei publice cu chestiuni deja fumate. Daca in trecut ziceati de Marcu ca trage cu arcu, acu il avem primar pe dobrita ion care toarna beton- chiar toarna, la casa din curtea lui. Sa nu mai vorbim ca asfaltarea gropilor din drumul judetean ce tranziteaza comuna i-a oferit oportunitatea asfaltarii pana in garaj. Ca doar are masina noua- chiar doua! Ce , credeati ca nu a observat nimeni fordul de italia identic cu cel actual? In ritmul asta......peste trei ani se face ditamai factura.

Raspunde

Stiri Agerpres

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

Tudose, despre cumulul pensie-salariu: Pe legea pensiilor, în această toamnă, vor fi reglate și aceste lucruri
Duminica, August 20, 2017 21:11 PM

Legea pensiilor va fi promovată în această toamnă și va regla și aspectele legate de cumulul pensie-salariu, a anunțat, duminică, premierul Mihai Tudose.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker