27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 15:10 PM

Politic

Jaf în casieria Primăriei Berca

de Călin BOSTAN
Politic  |
19.06.2017, 00:00
3784

   Peste 170.000 lei, adică 1,7 miliarde lei vechi, au “prăduit” casierii Primăriei Berca din încasările de la populaţia acestei unităţi administrativ-teritoriale destinate achitării serviciilor prestate de operatorul local de salubrizare. Aceasta au descoperit inspectorii Camerei de Conturi Buzău în urma controlului efectuat la finele anului trecut. Acestei nereguli li se adaugă şi altele, precum bani încasaţi lunar, în mod ilegal, de fostul primar Valeriu Marcu, sume plătite unui agent economic pentru situaţii de lucrări „umflate“, dar şi achitatea unei cote reprezentând taxa pe valoarea adăugată unei firme neplătitoare de TVA, constatate de aceiaşi inspectori financiari, pe parcursul controlului de la Primăria Berca.

   Astfel, în anul 2015, la obiectivul de investiţii „Proiectare şi execuţie lucrări de reabilitare şi consolidare DC 194“, s-a plătit nelegal, către SC Conferic SRL Buzău, suma de 237.000 lei (2,37 miliarde lei vechi), urmare acceptării la plată a unor situaţii de lucrări în care constructorul a înscris un număr de ore de funcţionare a unei instalaţii de forat mai mare decât cel real, precum şi cantităţi de lucrări mai mari decât cele puse efectiv în operă.

   De asemenea, mai susţin inspectorii financiari, în perioada 2014-iulie 2016, fostul primar al comunei Berca, Valeriu Marcu, a încasat nelegal spor de vechime în cuantum de 25% din indemnizaţia de încadrare, în condiţiile în care acest spor fusese inclus, potrivit legii, în indemnizaţia lunară de încadrare încă din anul 2011, fapt ce a generat un pre­judiciu în sumă de 31.000 lei (310 milioane lei).

   În anul 2013, Grădiniţa Berca a efectuat plăţi nelegale, în sumă de 20.000 lei (200 milioane lei), către SC Roby & Rbg Construct SRL Buzău, reprezentând taxa pe valoarea adăugată înscrisă nejustificat în situaţiile de lucrări întocmite de executant (lucrări de împrejmuire gră­diniţă, parcare, alei şi drum de acces), în condiţiile în care societate nu era plătitoare de TVA.

Primăria, sat fără câini

   De departe, cel mai grav aspect, care dă măsura faptului că Primăria Berca a fost, mult timp, ca un sat fără câini, îl reprezintă neînregistrarea în registrul de casă şi nedepunerea în Trezorerie a sumelor încasate de la populaţie reprezentând taxă de salubrizare în valoare de 171.000 lei (1,71 miliarde lei vechi). În fapt, urmare aprobării Consiliului Local, Primăria a încheiat cu SC Romprest Energy SRL un contract prin care s-a delegat gestiunea serviciului de salubrizare. În baza acestui contract, în perioada 2009-2015 s-a plătit de la bugetul local suma totală de 2,282 milioane lei, din care, până la finele anului 2015, s-a recuperat de la beneficiarii direcţi doar 1,422 milioane lei. În realitate, s-a constatat că salariaţi ai entităţii, angajaţi pe posturi de casieri, deşi au încasat de la popu­laţie o sumă mai mare, totuşi nu au depus integral suma încasată nici în casierie şi nici în Trezorerie, ci şi-au însuşit o parte din încasările în numerar de la utilizatorii serviciului de salubrizare, în valoare de 171.000 lei, în condiţiile în care sumele trebuiau predate la casierie, înregistrate în registrul de casă şi depuse în Trezorerie, în conturile de ve­ni­turi ale bugetului local.

   „Această situaţie a fost posibilă şi ca urmare a faptului că Primăria nu avea organizată niciun fel de evidenţă a acestor venituri din taxa de salubrizare, iar persoanele cu atribuţii de control din cadrul Primăriei nu au efectuat niciun control cu privire realitatea sumelor încasate, evidenţiate în registrul de casă şi depuse în Trezorerie din această sursă”, susţin inspectorii Camerei de Conturi. La suma de 171.000 lei, constatată lipsă în gestiune, se adaugă majorări de întârziere de 47.000 lei, prejudiciul total calculat de inspectorii financiari ridicându-se la 218.000 lei, adică 2,18 mili­arde lei vechi.  

Comentarii

Jaf in Primaria Berca (19 Jun, 17:41)
Marean-pretinul

Stati ,,listiniti'' ,Marcu nu va pati nimic. Are spatele asigurat ,chiar daca ,,pretinii''lui Bigiu,Scutaru si dansatoarea Doinita,se holbeaza la beciul domnesc .Ce scrie in articol reprezinta cateva procente din disparitia in zona crepusculara a multor miliarde vechi .In 12 ani la primarie s-a aranjat pe 3 generatii.

Raspunde
Coruptieeee (20 Jun, 00:12)
Alina

Corupti de la mic la mare... In Romania TOTUL e posibil

Raspunde
Nu mai suntem in campanie (20 Jun, 21:53)
Nelu

Unora le place sa dezgroape mortii, dupa cum se vede. Inca nu se stie ca Marcu a pierdut alegerile? Ca in urma lui noul primar a facut audit si nu s-a gasit nimic? Acum ce facem? De cate ori nu merge ceva dam vina pe Marcu? Despre jaful inceput de Dobrita cand vorbim? Il lasam sa fure opt ani si apoi zicem ceva? Daca noul edil se simte depasit de situatie , sa se explice singur, sa nu mai caute vinovati in trecut sau sa distraga atentia opiniei publice cu chestiuni deja fumate. Daca in trecut ziceati de Marcu ca trage cu arcu, acu il avem primar pe dobrita ion care toarna beton- chiar toarna, la casa din curtea lui. Sa nu mai vorbim ca asfaltarea gropilor din drumul judetean ce tranziteaza comuna i-a oferit oportunitatea asfaltarii pana in garaj. Ca doar are masina noua- chiar doua! Ce , credeati ca nu a observat nimeni fordul de italia identic cu cel actual? In ritmul asta......peste trei ani se face ditamai factura.

Raspunde

Stiri Agerpres

Putin și Erdogan au discutat telefonic despre situația din Siria și relațiile economice bilaterale
Sambata, Octombrie 21, 2017 15:02 PM

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au discutat telefonic cu privire la viitoarea reuniune a procesului de la Astana referitor la conflictul din Siria, întâlnire ce va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, transmite Reuters, citând un comunicat emis sâmbătă de biroul de presă al Kremlinului.

Spania: Rajoy anunță alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:52 PM

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, spaniol a anunțat sâmbătă organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP.

Tenis: Germanca Julia Goerges a câștigat turneul WTA de la Moscova
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:48 PM

Jucătoarea germană de tenis Julia Goerges, nr. 27 mondial, a câștigat turneul WTA de la Moscova, dotat cu premii totale de 790.208 dolari, învingând-o sâmbătă în finală pe rusoaica Daria Kasatkina, nr. 28 mondial, în două seturi, 6-1, 6-2.

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată cu onoruri militare
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:42 PM

Actrița Olga Tudorache a fost înmormântată sâmbătă, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu.

Dobre: ANAF va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile ce au avut contract cu Omnia Turism
Sambata, Octombrie 21, 2017 14:36 PM

Agenția Națională de Administrare Fiscală va începe în scurt timp un control pentru a identifica toate companiile care au avut contract cu Omnia Turism, control care ar putea să fie finalizat în maximum două luni, a declarat, sâmbătă, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker