27 de ani
de presa libera
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:31 PM

Cultura

Iubitorii teatrului radiofonic, „teleportați“ în interiorul pieselor grație unei tehnologii revoluționare, folosită în premieră națională la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
644

   Noul festival de teatru de la Buzău vine și cu o premieră pentru lumea dramaturgiei din România. Este vorba despre o formă experimentală de teatru radiofonic, în care au fost implicați elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere, de care se vor bucura toți iubitorii de teatru, beneficiind de o tehnologie revoluționară.

   Mai exact, este vorba despre folosirea sunetului binaural, utilizat în general în me­dicină, cu rolul de a echilibra activitatea celor două emis­fere cerebrale și de a ajuta creierul să ajungă mai repede și mai ușor la frecvența dorită.

   De data aceasta însă, buzoianca Marina Hanganu, secretar artistic al teatrului bu­zoian, a folosit sunetul binaural pentru a crea senzația ascul­tătorului că face parte din povestea pe care o urmărește și, totodată, pentru a implica elevii cu deficiențe de vedere în actul artistic.

   „Este o poveste audio inspirată de legenda reinterpretată a lui Orfeu și Euridice. Am lucrat cu elevii de la Liceul pentru Deficienți de Vedere. Este vorba despre 13 elevi cu vârste între 12 și 15 ani. Împreună, am înregistrat această poveste folosind un mediu nou, numit sunet binaural. Este o formă de sunet spațializat. Adică, sunetul vine din toate părțile, pentru că se înregistrează cu două microfoane în același timp; un principiu asemănător cu filmarea 3D. Această înregistrare are efectul scontat când o asculți la căști, pentru că îți dă impresia că te afli chiar în locul în care  s-a făcut înregistrarea.

   În România, noi avem doar teatru radiofonic pentru ne­văzători. Există foarte puține companii de teatru care lucrează cu sau pentru nevă­ză­tori, doar în Marea Britanie și America s-a mai folosit până acum așa ceva în teatru. Povestea va fi distribuită online și va putea fi ascultată și în intimitate, acasă. Avantajul folosirii acestui tip de sunet este că îți dă senzația că ești un personaj al poveștii pe care o asculți. Au fost câte trei ore de lucru pe zi, în care am înregistrat fiecare situație cu elevii. Montajul a fost făcut de Ștefan Damian, doctorand la UNATC“, a declarat Marina Hanganu.

   Buzoianca a absolvit UNATC „I.L.Caragiale“ în anul 2014 și în 2015 cursurile de master  la Royal Central School of Speech and Drama (RCSSD) din Londra, curs de performance experimental interdisciplinar, având, de asemenea, o componentă de cercetare practică. Tot în 2015, Marina Hanganu a fost selectată să participe, în calitate de regizor, la Bloomsbury Festival, desfășurat în capitala Marii Britanii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Ungaria susține că se confruntă cu un 'atac frontal' din partea lui George Soros
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:12 PM

Ungaria se confruntă cu un 'atac frontal' din partea miliardarului american George Soros, care atacă țara prin intermediul organizațiilor sale neguvernamentale și al birocraților Uniunii Europene, a declarat vicepreședintele partidului de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyas, relatează Reuters.

Plenul a aprobat ca legile cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în comisia specială condusă de Iordache
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:10 PM

Plenul comun al Parlamentului a aprobat luni, cu 198 de voturi "pentru" și 119 "împotrivă", modificarea regulamentului Comisiei speciale privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislației în domeniul Justiției, astfel încât actele normative cu incidență asupra Justiției să fie modificate numai în această comisie.

CEPCB: Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de 2016
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:09 PM

Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează România pe locul al patrulea, în scădere față de anul precedent cu zece procente, însă situația rămâne "gravă" deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanță, se arată într-un studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, prezentat luni de prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Circul Inimii, cel mai apreciat circ contemporan din Europa prezintă spectacolul "Limits", la Timișoara
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:06 PM

Timișoara Capitală Culturală Europeană (TCCE) 2021 lansează circul contemporan, ca alternativă la spectacolele stradale care vor împânzi orașul, compania Cirkus Cirkor (Circul Inimii), cel mai apreciat circ contemporan din Europa, urmând să susțină, miercuri, reprezentația piesei "Limits", care abordează tema refugiaților.

Hunedoara: Microbuz cu pasageri implicat într-un accident în apropiere de Petroșani
Luni, Noiembrie 20, 2017 17:01 PM

Trei persoane au fost rănite luni după-amiază, într-un accident de circulație care a avut loc pe DN 66, în zona Peștera Bolii, la intrare în Petroșani, în urma unei tamponări dintre un autoturism și microbuz cu opt pasageri la bord, victimele fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 13:38 nu cred
vasile a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Nu cred că se va finaliza dosarul Tel Drum. Dacă legea a fost făcută în așa fel încât eu să am o firmă și nimeni să nu știe că e a mea , cal care a gândit-o e consultant în Sicilia probabil. Camora și Nașul rămân fraeri pe lângă legiuitorii noștri. „Unde lucrezi?”-La tel drum! -„ce-i aia?”-o firmă care umblă Teleleu și face drumuri. „aha și cui e?”-a lui Teleleu Tănase! „cine-i ăla?” -nu se știe!!!
19 Nov, 13:34 observator
ionescu o. a comentat pentru articolul Toma: ,,Guvernul să desfiinţeze Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, un primar nu are nicio putere în realitate, doar în teorie“:
Observator pe naiba! Pus doar pe șicane de postac. E limpede că „nu vede pădurea din cauza copacilor”.N-ai cu cine să limpezești ceva din pricina tendințelor oportuniste...
19 Nov, 13:30 vin
ionescu o. a comentat pentru articolul S-a încheiat competiția pentru stabilirea județului-pilot / Buzăul va fi primul județ complet digitalizat la nivel școlar:
Nu e un zvon ci un proiect. Îngijorarea profesorilor e maximă...Unul-de educație fizică-se întreba cum va face sport cu tableta-n mână. Altul-diriginte- se plânge că n-are unde să le depoziteze în clase. Un profesor de matematică era fericit:„eu pot preda și face exerciții la tabletă, de acasă. Cineva -administratorul unei școli-s-a hotărît să se reprofileze pe depanare tablete.Informaticianul din altă unitate bănuie că tabletele nu vor fi de calitate și nici leptopurile. Un părinte era mânios :„Adică nu-i deajuns că fi-miu stă toată ziua acasă cu nasul în calculator, să-i văd și la școală?”O mămică zglobie a întrebat directoarea unei școli: „Da de jucat se vor mai juca elevii ăștia?”Oricum vor nu vor unii , VIN TABLETELE ȘI LEPTOPURILE!!! Să nu vă bateți pe ele...
Google PageRank Checker