27 de ani
de presa libera
Joi, Septembrie 21, 2017 13:15 PM
opinia-balcescu

Cultura

Iubitorii teatrului radiofonic, „teleportați“ în interiorul pieselor grație unei tehnologii revoluționare, folosită în premieră națională la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
600

   Noul festival de teatru de la Buzău vine și cu o premieră pentru lumea dramaturgiei din România. Este vorba despre o formă experimentală de teatru radiofonic, în care au fost implicați elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere, de care se vor bucura toți iubitorii de teatru, beneficiind de o tehnologie revoluționară.

   Mai exact, este vorba despre folosirea sunetului binaural, utilizat în general în me­dicină, cu rolul de a echilibra activitatea celor două emis­fere cerebrale și de a ajuta creierul să ajungă mai repede și mai ușor la frecvența dorită.

   De data aceasta însă, buzoianca Marina Hanganu, secretar artistic al teatrului bu­zoian, a folosit sunetul binaural pentru a crea senzația ascul­tătorului că face parte din povestea pe care o urmărește și, totodată, pentru a implica elevii cu deficiențe de vedere în actul artistic.

   „Este o poveste audio inspirată de legenda reinterpretată a lui Orfeu și Euridice. Am lucrat cu elevii de la Liceul pentru Deficienți de Vedere. Este vorba despre 13 elevi cu vârste între 12 și 15 ani. Împreună, am înregistrat această poveste folosind un mediu nou, numit sunet binaural. Este o formă de sunet spațializat. Adică, sunetul vine din toate părțile, pentru că se înregistrează cu două microfoane în același timp; un principiu asemănător cu filmarea 3D. Această înregistrare are efectul scontat când o asculți la căști, pentru că îți dă impresia că te afli chiar în locul în care  s-a făcut înregistrarea.

   În România, noi avem doar teatru radiofonic pentru ne­văzători. Există foarte puține companii de teatru care lucrează cu sau pentru nevă­ză­tori, doar în Marea Britanie și America s-a mai folosit până acum așa ceva în teatru. Povestea va fi distribuită online și va putea fi ascultată și în intimitate, acasă. Avantajul folosirii acestui tip de sunet este că îți dă senzația că ești un personaj al poveștii pe care o asculți. Au fost câte trei ore de lucru pe zi, în care am înregistrat fiecare situație cu elevii. Montajul a fost făcut de Ștefan Damian, doctorand la UNATC“, a declarat Marina Hanganu.

   Buzoianca a absolvit UNATC „I.L.Caragiale“ în anul 2014 și în 2015 cursurile de master  la Royal Central School of Speech and Drama (RCSSD) din Londra, curs de performance experimental interdisciplinar, având, de asemenea, o componentă de cercetare practică. Tot în 2015, Marina Hanganu a fost selectată să participe, în calitate de regizor, la Bloomsbury Festival, desfășurat în capitala Marii Britanii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Ajutoare pentru județele din vest afectate de furtună și trecerea Institutului Cantacuzino la MApN-pe ordinea de zi a Guvernului
Joi, Septembrie 21, 2017 13:10 PM

Guvernul va aproba în ședința de joi, printr-o Hotărâre, alocarea unei sume din Fondul de intervenție, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni în vestul țării.

Romsilva: Peste 700 de hectare de pădure, afectate de fenomenele meteo extreme din ultimele zile
Joi, Septembrie 21, 2017 13:10 PM

Peste 700 de hectare de pădure de pe raza mai multor județe din vestul țării, aflate în administrarea statului, au fost afectate de fenomenele meteo extreme produse în ultima săptămână, arată datele provizorii centralizate de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, publicate joi.

Gabriela Firea: Nu putem să tratăm cu superficialitate prognozele meteo; pe rețelele de socializare au fost făcute aprecieri răutăcioase
Joi, Septembrie 21, 2017 13:08 PM

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat joi că trebuie respectată legislația cu privire la informațiile furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) prin transmiterea lor către cetățeni și că prognozele nu trebuie tratate "cu superficialitate".

S&P a retrogradat ratingul suveran al Chinei la "A plus", perspectiva atribuită fiind stabilă
Joi, Septembrie 21, 2017 13:02 PM

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul suveran al Chinei, de la de la "AA minus" la "A plus", și a îmbunătățit perspectiva atribuită, de la negativă la stabilă, transmit Financial Times și Bloomberg.

Nicoară (PNL): Să nu fie îngrădit dreptul persoanelor de a refuza vaccinarea din diferite motive
Joi, Septembrie 21, 2017 13:01 PM

Prim-vicepreședintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a propus un amendament la proiectul Legii vaccinării, astfel încât cetățenii români să poată refuza vaccinarea profilactică sistematică din motive care țin de libertatea lor de gândire sau religioasă.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Sep, 10:25 "Expertii lui boscodeala"
Un buzoian a comentat pentru articolul Experţii din dosarul „Orizont“ al fostului primar Boşcodeală au făcut cărare către Tribunalul Dâmboviţa:
Cand vad aceasta figura il asociez cu imaginea dezastruoasa a orasului nostru.Doamne,cat a putut sa-si bata joc de noi.Poate viata o sa-i intoarca "serviciile".
21 Sep, 09:22 Trezește-te dodane și deschide ochii!
Pixelu eurosceptic a comentat pentru articolul Ionela Dobrică: ,,Implementarea sistemului de alertare a populaţiei, absolut necesară“:
Ce simpatici sunt cei care mai speră că se pot îndrepta lucrurile! Statutul neoficial de colonie nu pare să deranjeze clasa politică românească, singura ei grijă fiind propria bunăstare. Orice partid sau coaliție ajunsă la guvernare nu poate juca decât rolul vătafului, degeaba își face planuri și strategii de dezvoltare, nemaiavând pârghii și resurse să le pună în practică. Stăpânul de drept al României face ce dorește, nu întâmpină nici cea mai mică rezistență din partea clasei politice actuale române. Dacă voi observa la vreun partid sau coaliție intenția de a începe lupta de eliberare de sub jugul colonialiștilor moderni prin planuri și strategii de redobândire măcar a celor trei piloni ce definesc un stat național independent (exploatarea resurselor naturale, distribuțiile de energie și băncile) atunci voi mai merge la vot, altminteri mi se pare un gest inutil.
21 Sep, 09:17 CULOARUL PRESEI
buzoian a comentat pentru articolul În aşteptarea codului portocaliu / Şefii Inspectoratului Şcolar nici nu s-au sinchisit să participe la şedinţa unde se putea decide închiderea şcolilor:
Geta Burducea este intrata demult pe CULOARUL PRESEI! ACESTEI PRESE BUZOIENE S.R.I-ste! Deranjeaza tare sistemul securist de se urla asa de tare impotriva ei? Nu vi se pare ca jigniti inteligenta cititorilor, atatia cat or mai fi ei in mod real? ACEST articol era scris deja! Fie ca scolile au avut program normal (decizie foarte buna!), fie ca erau inchise, TOT RAU ERA!
Google PageRank Checker