27 de ani
de presa libera
Sambata, August 19, 2017 23:27 PM

Cultura

Iubitorii teatrului radiofonic, „teleportați“ în interiorul pieselor grație unei tehnologii revoluționare, folosită în premieră națională la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
579

   Noul festival de teatru de la Buzău vine și cu o premieră pentru lumea dramaturgiei din România. Este vorba despre o formă experimentală de teatru radiofonic, în care au fost implicați elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere, de care se vor bucura toți iubitorii de teatru, beneficiind de o tehnologie revoluționară.

   Mai exact, este vorba despre folosirea sunetului binaural, utilizat în general în me­dicină, cu rolul de a echilibra activitatea celor două emis­fere cerebrale și de a ajuta creierul să ajungă mai repede și mai ușor la frecvența dorită.

   De data aceasta însă, buzoianca Marina Hanganu, secretar artistic al teatrului bu­zoian, a folosit sunetul binaural pentru a crea senzația ascul­tătorului că face parte din povestea pe care o urmărește și, totodată, pentru a implica elevii cu deficiențe de vedere în actul artistic.

   „Este o poveste audio inspirată de legenda reinterpretată a lui Orfeu și Euridice. Am lucrat cu elevii de la Liceul pentru Deficienți de Vedere. Este vorba despre 13 elevi cu vârste între 12 și 15 ani. Împreună, am înregistrat această poveste folosind un mediu nou, numit sunet binaural. Este o formă de sunet spațializat. Adică, sunetul vine din toate părțile, pentru că se înregistrează cu două microfoane în același timp; un principiu asemănător cu filmarea 3D. Această înregistrare are efectul scontat când o asculți la căști, pentru că îți dă impresia că te afli chiar în locul în care  s-a făcut înregistrarea.

   În România, noi avem doar teatru radiofonic pentru ne­văzători. Există foarte puține companii de teatru care lucrează cu sau pentru nevă­ză­tori, doar în Marea Britanie și America s-a mai folosit până acum așa ceva în teatru. Povestea va fi distribuită online și va putea fi ascultată și în intimitate, acasă. Avantajul folosirii acestui tip de sunet este că îți dă senzația că ești un personaj al poveștii pe care o asculți. Au fost câte trei ore de lucru pe zi, în care am înregistrat fiecare situație cu elevii. Montajul a fost făcut de Ștefan Damian, doctorand la UNATC“, a declarat Marina Hanganu.

   Buzoianca a absolvit UNATC „I.L.Caragiale“ în anul 2014 și în 2015 cursurile de master  la Royal Central School of Speech and Drama (RCSSD) din Londra, curs de performance experimental interdisciplinar, având, de asemenea, o componentă de cercetare practică. Tot în 2015, Marina Hanganu a fost selectată să participe, în calitate de regizor, la Bloomsbury Festival, desfășurat în capitala Marii Britanii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Campionatul Angliei - Arsenal Londra, învinsă în deplasare
Sambata, August 19, 2017 23:07 PM

Echipa Arsenal Londra a fost învinsă la limită în deplasare, cu scorul de 1-0, de formația Stoke City, într-o partidă din cadrul etapei a 2-a a campionatului de fotbal al Angliei, disputată sâmbătă seara.

Ludovic Orban: Actualul guvern distribuie resurse pe care nu le are
Sambata, August 19, 2017 22:28 PM

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea față de creșterea gradului de îndatorare al României, el afirmând că actualul guvern "distribuie resurse pe care nu le are".

Ciclism: Turul Spaniei - Rohan Dennis, lider după prima etapă
Sambata, August 19, 2017 22:19 PM

Cea de-a 72-a ediție a Turului ciclist al Spaniei a debutat sâmbătă, la Nimes (Franța), cu un contra-cronometru pe echipe, pe distanța de 13,7 km, la finalul căruia australianul Rohan Dennis a preluat tricoul roșu rezervat liderului clasamentului general.

Torje și Grozav au marcat în campionatul Turciei
Sambata, August 19, 2017 21:36 PM

Jucătorii români Gabriel Torje și Gheorghe Grozav au marcat câte un gol pentru echipa lor, Karabukspor, în partida câștigată pe teren propriu, cu scorul de 3-1, în fața formației Istanbul Basaksehir, sâmbătă, în cadrul etapei a doua a campionatului de fotbal al Turciei.

Proetnica: Zeci de copii și-au pus la încercare imaginația în cadrul unor ateliere creative diverse
Sambata, August 19, 2017 21:20 PM

Zeci de copii s-au perindat, timp de două zile, în cetatea Sighișoarei, în cadrul unor ateliere creative unde, indiferent de etnie, s-au aflat împreună cu reprezentanții Asociației Lumea Bună, aflați pentru prima oară la "Proetnica", festival aflat acum la cea de-a XV-a ediție.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Aug, 22:24 Incredibil
Ionescu o a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Nu cred!!E o farsă!!!????
19 Aug, 22:04 Despre revocari
Profesor,fost director a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Orice nas isi are nașul
19 Aug, 20:05 Genunche
Vica a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ministrul, in loc sa se intereseze de manuale si inceperea in bune conditii a noului an scolar s-a gandit la o noua prostie- revocarea celor 13 inspectori generali. Domnule prim mimistru , acesta este motivul sa-l destituiti pe Liviu Pop, daca se poate, tot prin fax. Liderii de sindicat ce fac? Sau le este frica de ,,sef``? Noi l-am facut ministru, cu cotizatia de la sindicat!
Google PageRank Checker