27 de ani
de presa libera
Miercuri, Iunie 28, 2017 08:18 AM

Cultura

Iubitorii teatrului radiofonic, „teleportați“ în interiorul pieselor grație unei tehnologii revoluționare, folosită în premieră națională la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
528

   Noul festival de teatru de la Buzău vine și cu o premieră pentru lumea dramaturgiei din România. Este vorba despre o formă experimentală de teatru radiofonic, în care au fost implicați elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere, de care se vor bucura toți iubitorii de teatru, beneficiind de o tehnologie revoluționară.

   Mai exact, este vorba despre folosirea sunetului binaural, utilizat în general în me­dicină, cu rolul de a echilibra activitatea celor două emis­fere cerebrale și de a ajuta creierul să ajungă mai repede și mai ușor la frecvența dorită.

   De data aceasta însă, buzoianca Marina Hanganu, secretar artistic al teatrului bu­zoian, a folosit sunetul binaural pentru a crea senzația ascul­tătorului că face parte din povestea pe care o urmărește și, totodată, pentru a implica elevii cu deficiențe de vedere în actul artistic.

   „Este o poveste audio inspirată de legenda reinterpretată a lui Orfeu și Euridice. Am lucrat cu elevii de la Liceul pentru Deficienți de Vedere. Este vorba despre 13 elevi cu vârste între 12 și 15 ani. Împreună, am înregistrat această poveste folosind un mediu nou, numit sunet binaural. Este o formă de sunet spațializat. Adică, sunetul vine din toate părțile, pentru că se înregistrează cu două microfoane în același timp; un principiu asemănător cu filmarea 3D. Această înregistrare are efectul scontat când o asculți la căști, pentru că îți dă impresia că te afli chiar în locul în care  s-a făcut înregistrarea.

   În România, noi avem doar teatru radiofonic pentru ne­văzători. Există foarte puține companii de teatru care lucrează cu sau pentru nevă­ză­tori, doar în Marea Britanie și America s-a mai folosit până acum așa ceva în teatru. Povestea va fi distribuită online și va putea fi ascultată și în intimitate, acasă. Avantajul folosirii acestui tip de sunet este că îți dă senzația că ești un personaj al poveștii pe care o asculți. Au fost câte trei ore de lucru pe zi, în care am înregistrat fiecare situație cu elevii. Montajul a fost făcut de Ștefan Damian, doctorand la UNATC“, a declarat Marina Hanganu.

   Buzoianca a absolvit UNATC „I.L.Caragiale“ în anul 2014 și în 2015 cursurile de master  la Royal Central School of Speech and Drama (RCSSD) din Londra, curs de performance experimental interdisciplinar, având, de asemenea, o componentă de cercetare practică. Tot în 2015, Marina Hanganu a fost selectată să participe, în calitate de regizor, la Bloomsbury Festival, desfășurat în capitala Marii Britanii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Dosarul nord-coreean: Washingtonul se teme de o apropiere între Moscova și Phenian
Miercuri, Iunie 28, 2017 08:11 AM

Statele Unite ale Americii se tem că Rusia ar putea umple golul pe care l-ar lăsa China dacă aceasta din urmă ar fi să se îndepărteze de Coreea de Nord, a declarat marți ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, citată de Reuters.

Actorul suedez Michael Nyqvist, protagonistul seriei 'Millenium', a murit la 56 de ani
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:45 AM

Actorul suedez Michael Nyqvist, protagonistul trilogiei 'Millenium', ecranizare a operei scriitorului Stieg Larsson, a murit marți la 56 de ani, a informat familia citată de EFE.

Bacalaureatul continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:40 AM

Absolvenții de liceu vor susține miercuri proba obligatorie a profilului din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat.

Social-democrații se reunesc în ședința Comitetului Executiv Național
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:33 AM

Social-democrații se reunesc miercuri în ședința Comitetului Executiv Național, urmând să fie aprobată cel mai probabil lista miniștrilor noului cabinet.

Curtea Supremă din Venezuela a fost atacată de un elicopter
Miercuri, Iunie 28, 2017 07:25 AM

Un elicopter a atacat sediul Curții Supreme din Venezuela, a anunțat marți președintele Nicolas Maduro la televiziunea de stat, preluată de agențiile internaționale de presă. Din elicopter au fost aruncate asupra clădirii două grenade, dintre care una nu a explodat.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jun, 00:00
violeta albu a comentat pentru articolul Medicii legişti: moartea cardiologului Adrian Negoiţă, produsă de o hemoragie intercraniană:
dumnezeu sa-l odihneasca
27 Jun, 19:15 Minciuni
Pixu a comentat pentru articolul Ce realizări a bifat primarul Toma după primul an de mandat:
Vă referiți la parcarea aia unde te întâmpină un copac în mijlocul drumului? Partid de rahat, realizari de rahat. Mințiți proștii cu dragaici și alte petreceri pentru prosti, in timp ce oamenii normali din orașul ăsta scrasnesc din dinti.
27 Jun, 14:47 Medii de 10
Albinuța a comentat pentru articolul A plouat cu medii de 10 la Evaluarea Națională de la Buzău:
În ultima perioadă în România plouă cu promisiuni psd-iste și cu medii de 10. Cum nu au acoperire în realitatea economică promisiunile psd-iste, tot așa nu au acoperire aceste medii de 10!
Google PageRank Checker