27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:23 AM
dragaica

Cultura

Iubitorii teatrului radiofonic, „teleportați“ în interiorul pieselor grație unei tehnologii revoluționare, folosită în premieră națională la Buzău

de Cristian IONESCU
Cultura  |
19.05.2017, 00:00
461

   Noul festival de teatru de la Buzău vine și cu o premieră pentru lumea dramaturgiei din România. Este vorba despre o formă experimentală de teatru radiofonic, în care au fost implicați elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere, de care se vor bucura toți iubitorii de teatru, beneficiind de o tehnologie revoluționară.

   Mai exact, este vorba despre folosirea sunetului binaural, utilizat în general în me­dicină, cu rolul de a echilibra activitatea celor două emis­fere cerebrale și de a ajuta creierul să ajungă mai repede și mai ușor la frecvența dorită.

   De data aceasta însă, buzoianca Marina Hanganu, secretar artistic al teatrului bu­zoian, a folosit sunetul binaural pentru a crea senzația ascul­tătorului că face parte din povestea pe care o urmărește și, totodată, pentru a implica elevii cu deficiențe de vedere în actul artistic.

   „Este o poveste audio inspirată de legenda reinterpretată a lui Orfeu și Euridice. Am lucrat cu elevii de la Liceul pentru Deficienți de Vedere. Este vorba despre 13 elevi cu vârste între 12 și 15 ani. Împreună, am înregistrat această poveste folosind un mediu nou, numit sunet binaural. Este o formă de sunet spațializat. Adică, sunetul vine din toate părțile, pentru că se înregistrează cu două microfoane în același timp; un principiu asemănător cu filmarea 3D. Această înregistrare are efectul scontat când o asculți la căști, pentru că îți dă impresia că te afli chiar în locul în care  s-a făcut înregistrarea.

   În România, noi avem doar teatru radiofonic pentru ne­văzători. Există foarte puține companii de teatru care lucrează cu sau pentru nevă­ză­tori, doar în Marea Britanie și America s-a mai folosit până acum așa ceva în teatru. Povestea va fi distribuită online și va putea fi ascultată și în intimitate, acasă. Avantajul folosirii acestui tip de sunet este că îți dă senzația că ești un personaj al poveștii pe care o asculți. Au fost câte trei ore de lucru pe zi, în care am înregistrat fiecare situație cu elevii. Montajul a fost făcut de Ștefan Damian, doctorand la UNATC“, a declarat Marina Hanganu.

   Buzoianca a absolvit UNATC „I.L.Caragiale“ în anul 2014 și în 2015 cursurile de master  la Royal Central School of Speech and Drama (RCSSD) din Londra, curs de performance experimental interdisciplinar, având, de asemenea, o componentă de cercetare practică. Tot în 2015, Marina Hanganu a fost selectată să participe, în calitate de regizor, la Bloomsbury Festival, desfășurat în capitala Marii Britanii.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker