Cultură

Istoricul buzoian Daniela Popescu lansează un volum despre cei 145 de ani de relații diplomatice româno-turce

Buzoianca Daniela Popescu, absolventă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, în prezent asistent universitar la Facultatea de Istorie a Universității București, președinte și fondator al Asociației „Istoria din Casă în Casă” – o organizație neguvernamentală cu și despre oameni -,  specialist în istorie contemporană și relații internaționale, este pregătită să lanseze lucrarea „Navigând în ape învolburate: România și Turcia în vreme de pace și de război (1934-1948)”. Evenimentul va avea loc în cadrul târgului de carte „Gaudeamus” din București, ce va avea loc în perioada 22 – 26 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo.

Vestea a fost dată chiar de autoarea lucrării pe pagina de socializare. Ea mărturisește că apariția lucrării s-a lăsat așteptată până anul acesta pentru că a avut din start intenția de a marca 100 de ani de la înființarea Republicii Turce și 145 de ani de relații diplomatice româno-turce. Este rezultatul unei activități de cercetare pe care Daniela Popescu o desfășoară de ani buni, ea urmând programul de masterat în domeniul Istoriei și pe cel de licență în domeniul Relațiilor Internaționale și Studiilor Europene în cadrul Universității din București, fiind doctor în istorie al Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Istorie, a aceleiași universități. De asemenea, Daniela Popescu este cercetător și expert în cadrul mai multor proiecte de cercetare din București, Cluj și Sibiu.

De aceea, buzoianca aduce mulțumiri tuturor celor cu care și-au intersectat activitatea de cercetare și i-au adus un sprijin pe acest tărâm. „Le mulțumesc tuturor celor care mi-au oferit suport instituțional, academic şi personal în momentele când drumurile ni s-au intersectat pe durata acestor ani. Mulțumiri cu mult suflet acelora care au fost acolo când posibilul a părut imposibil!”, este mesajul Danielei Popescu. Desigur, ea mulțumește și Editurii Mega, cea care tipărește lucrarea, „pentru deschidere și sprijin”.

Profesorul universitar dr. Virgiliu Ţârău mărturisește în scris despre autoarea cărții că „a știut să navigheze prin ape factuale și analitice care nu au mereu claritate. A făcut acest lucru prin prelucrarea unui amplu material documentar, pe care a știut să-l citească, să îl claseze și să îl catalogheze, să îl expună și să îl analizeze. A făcut asta într-o manieră elegantă, cu multă acribie (cu un aparat critic bine și corect elaborat), cu o scriitură îngrijită, cursivă și expresivă, cu un limbaj ponderat și suficient de literar pentru a îl face deopotrivă agreabil și ușor de urmărit”.

În afară de acest proiect nou,  Daniela Popescu continuă și proiectele cu care crează, de acum, tradiție. Unul dintre ele concursul „Treasure Hunt – Istoria din casa mea”, care a prins în rândul liceenilor buzoieni și pe care l-a semnalat și ziarul OPINIA. Acum el a devenit internațional. Rememorând începuturile acestuia, Daniela Popescu notează: „Alt octombrie. Unele istorii se încheie într-o zi de 29, altele se nasc sau renasc într-o zi de 29. Multe inimi ale trecutului bat în pieptul prezentului. Cam așa a început într-un 29 octombrie 2018 ideea de a salva povești de familii, istorii și amintiri, mai târziu sub ideea, <Istoria din casă-n casă>. Câțiva ani mai târziu avea să ajungă și în alte case. Într-o zi vom povesti și de ce an de an calendarul unui concurs deja cu zeci de participanți începe cu ziua de 29 octombrie. De aproape patru ani ne-am propus să găsim o modalitate de a sprijini povești nespuse să se scrie și istorii de familie să se descopere. Pe undeva, poate chiar un instrument de a face pace cu trecutul. Toate acestea pentru tineri dornici să le cunoască, analizeze și redacteaze responsabil. Cum?  Concursul internațional <T Treasure Hunt – Istoria din casa mea>”.

Este vorba, așa cum v-ați dat seama, despre un demers pentru  recuperarea istoriei țării prin recuperarea fiecărei istorii în parte a familiilor de români, pentru că diferiți factori, cel mai recent fiind comunismul, au făcut să avem o memorie genealogică foarte scurtă și, prin urmare, ne aflăm în situația de a pierde un tezaur de informații, de amintiri, de memorie a oamenilor, a locurilor, a faptelor. Acest concurs îi îndeamnă pe cei tineri să recupereze acest tezaur și, de ce nu, să își redescopere istoria familiilor din care provin, cu tot ceea ce presupune acest lucru, de la povești, emoții, tradiții, educație la valori și modele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker