Cultură

Istoria României, privită prin ochi de copii /Elevi ai Colegiului Hasdeu, printre cei peste 1.000 de autori ai volumului „Micul Mare Erou”

S-au hotărât să spună istoria ultimului secol altfel decât în mod tradiţional, într-un cadru necon­venţional şi într-un mod informal. Este vorba despre membrii Asociaţiei Povestaşii, condusă de istoricul Dinu C. Giurescu şi de jurnaliştii Adrian Rusu şi Carmen Avram, cei care, la finalul anului 2018, au lansat o provocare pentru copiii din şcolile din România. Aşa s-a născut proiectul „Micul Mare Erou” la care au luat parte copii din 42 de şcoli din România şi elevi din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, care timp de două luni, au scris poveşti inspirate din evenimentele din timpul Primului Război Mondial şi anii de după. Creaţiile elevilor au fost reunite în volumul „Micul Mare Erou”.

Peste 1.000 de copii au scris poveşti, printre ei aflându-se şi elevii din Colegiul Naţional „B. P. Hasdeu”, coordonaţi de profesorii Amalia Gabriela Şerbu şi Alina Dinu.

Potrivit regulamentului impus de organizatori, prima şcoală, Colegiul Naţional Ploieşti, a construit perso­najul poveştii – definire, tră­sături, provocări etc, sub îndrumarea unui membru al juriului, iar celelalte 44 de şcoli au scris fiecare câte un capitol.

 

Măsurile împotriva minorităţii evreieşti în timpul guvernului Goga şi al dictaturii regale

Elevii hasdeieni au ales să scrie o poveste, „Caterina şi povestea caietului alb”, plecând de la ziua de 8 decembrie 1920, dată la care a avut loc atentatul din Se­na­tul României, 

prin instalarea şi amorsarea unei bombe artizanale, de către un grup terorist de extremă stângă. Atentatul trebuia să ducă la o „ridicare a maselor” şi la haos, la răsturnarea mo­narhiei şi la instalarea unui regim bolşevic. Vestea atentatului a sosit la Moscova în timp ce o delegaţie de stângişti români se afla în vizită la Lenin, la Kremlin. Komin­ternul încerca să fabrice un puci în România. Deflagraţia i-a ucis pe Ministrul Jus­tiţiei, Dimitrie Greceanu, decedat la spital, pe senatorii Demetriu Radu (episcop greco-catolic de Oradea Mare, ucis pe loc) şi pe Spirea Gheorghiu (decedat la spital). Pentru că autorii atentatului, coordonaţi de la Kremlin, erau evrei, autorităţile au dat un decret referitor la starea juridică a evreilor din România.

 

Creaţia elevilor de la Hasdeu urmăreşte o poveste imaginară legată de principalele măsuri îndreptate împotriva minorităţii evreieşti în timpul guvernului Goga şi al dictaturii regale. De asemenea, ilustraţiile po­veştii sunt realizate tot de elevi.

Puteți citi povestea „Caterina și povestea caietului alb” aici.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker