27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:14 AM
toamna buzoiana

Monden

Istoria mașinii de făcut gheață

Monden  |
29.06.2017, 16:07
948

          Nimeni nu își mai poate imagina astăzi un restaurant sau un bar în care clienți să nu poată fi serviți cu gheață la discreție. Localurile care se respectă investesc acum în cele mai performante echipamente așa cum sunt echipamente horeca. Lucrurile nu au stat întotdeauna așa.  

          Cu ajutorul mașinii de făcut gheață oamenii și-au putut răci băuturile, a devenit posibil transportul de carne refrigerată, legumelor și altor produse perisabile. Mașina de făcut gheață este o invenție importantă care își are începuturile în anii 1840.

          Primul brevet pentru o mașină de gheață a fost acordat lui John Gorrie, medic, în 1851. Cu toate acestea, el a construit primul model de succes al invenției sale abia în 1942. Cu toate acestea, planurile lui Gorrie de a produce și vinde mașinile de făcut gheață au fost luate în derâdere de către Frederic Tudor, „regele gheței", care nu dorea ca afacerea lui să intre în faliment. Tudor a inițiat o campanie împotriva lui Gorrie și a câștigat. În cele din urmă, Gorrie a fost ruinat după patru ani. Cu toate acestea, planurile pentru invenția sa sunt expuse și astăzi în celebrul Institut Smithsonian.

În 1853, Alexander Twining a primit primul brevet pentru o mașină de gheață. Experimentele efectuate de Twining au condus la primul sistem comercial de refrigerare, construit în 1856. Twining a stabilit, de asemenea, prima cale de a produce gheața în vrac prin mijloace artificiale.

          Australia a contribuit, de asemenea, la istoria mașinilor de gheață atunci când un angajat al unui ziar a devenit interesat de refrigerare. James Harrison a început să experimenteze compresia vaporilor de eter, creând prima mașină de fabricat gheață în 1851. Trei ani mai târziu, a construit cu succes o versiune capabilă să creeze 3.000 kg de gheață pe zi. Harrison a continuat cu experimentele sale în refrigerare și este creditat cu implicarea în procesul care a permis proiectarea sistemelor și strategiilor de răcire. Aceste sisteme au permis transportul de carne refrigerată pe tot globul.

Un profesor pe nume Jurgen Hans este creditat ca realizatorul primei mașini care produce gheață comestibilă. El a realizat acest lucru în 1929 și a deschis o companie de producție în 1932. Compania a început să folosească aerul condiționat până în 1949. Această companie funcționează încă și astăzi, fiind numită Kulinda, iar refrigerarea este încă una dintre diviziile companiei.

          În vremurile moderne există multe tipuri de gheață. Există cele care sunt realizate în frigidere moderne fiind distribuite prin ușa frigiderului printr-o simplă apăsare de buton. Există de asemenea mașini de gheață portabile, de dimensiuni mici, care permit o producție rapidă de gheață în orice mediu. Apoi, există mașinile de gheață poziționate sub tejghea și modele independente de mașini de cuburi de gheață,  capabile să producă chiar și peste 100 de kilograme de gheață pe zi.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Hochei: Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc, învinse în deplasare în Erste Liga
Luni, Septembrie 25, 2017 00:06 AM

Corona Brașov și SC Miercurea Ciuc au pierdut meciurile susținute, duminică, în deplasare, în Erste Liga la hochei pe gheață.

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker