27 de ani
de presa libera
Vineri, Iulie 28, 2017 11:47 AM

Monden

Istoria mașinii de făcut gheață

Monden  |
29.06.2017, 16:07
826

          Nimeni nu își mai poate imagina astăzi un restaurant sau un bar în care clienți să nu poată fi serviți cu gheață la discreție. Localurile care se respectă investesc acum în cele mai performante echipamente așa cum sunt echipamente horeca. Lucrurile nu au stat întotdeauna așa.  

          Cu ajutorul mașinii de făcut gheață oamenii și-au putut răci băuturile, a devenit posibil transportul de carne refrigerată, legumelor și altor produse perisabile. Mașina de făcut gheață este o invenție importantă care își are începuturile în anii 1840.

          Primul brevet pentru o mașină de gheață a fost acordat lui John Gorrie, medic, în 1851. Cu toate acestea, el a construit primul model de succes al invenției sale abia în 1942. Cu toate acestea, planurile lui Gorrie de a produce și vinde mașinile de făcut gheață au fost luate în derâdere de către Frederic Tudor, „regele gheței", care nu dorea ca afacerea lui să intre în faliment. Tudor a inițiat o campanie împotriva lui Gorrie și a câștigat. În cele din urmă, Gorrie a fost ruinat după patru ani. Cu toate acestea, planurile pentru invenția sa sunt expuse și astăzi în celebrul Institut Smithsonian.

În 1853, Alexander Twining a primit primul brevet pentru o mașină de gheață. Experimentele efectuate de Twining au condus la primul sistem comercial de refrigerare, construit în 1856. Twining a stabilit, de asemenea, prima cale de a produce gheața în vrac prin mijloace artificiale.

          Australia a contribuit, de asemenea, la istoria mașinilor de gheață atunci când un angajat al unui ziar a devenit interesat de refrigerare. James Harrison a început să experimenteze compresia vaporilor de eter, creând prima mașină de fabricat gheață în 1851. Trei ani mai târziu, a construit cu succes o versiune capabilă să creeze 3.000 kg de gheață pe zi. Harrison a continuat cu experimentele sale în refrigerare și este creditat cu implicarea în procesul care a permis proiectarea sistemelor și strategiilor de răcire. Aceste sisteme au permis transportul de carne refrigerată pe tot globul.

Un profesor pe nume Jurgen Hans este creditat ca realizatorul primei mașini care produce gheață comestibilă. El a realizat acest lucru în 1929 și a deschis o companie de producție în 1932. Compania a început să folosească aerul condiționat până în 1949. Această companie funcționează încă și astăzi, fiind numită Kulinda, iar refrigerarea este încă una dintre diviziile companiei.

          În vremurile moderne există multe tipuri de gheață. Există cele care sunt realizate în frigidere moderne fiind distribuite prin ușa frigiderului printr-o simplă apăsare de buton. Există de asemenea mașini de gheață portabile, de dimensiuni mici, care permit o producție rapidă de gheață în orice mediu. Apoi, există mașinile de gheață poziționate sub tejghea și modele independente de mașini de cuburi de gheață,  capabile să producă chiar și peste 100 de kilograme de gheață pe zi.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Giurgiu: Traficul cu bacul la Bechet, întrerupt temporar din cauza vântului puternic
Vineri, Iulie 28, 2017 11:45 AM

Traficul cu bacul de la PTF Bechet este întrerupt temporar vineri din cauza vântului puternic, informează un comunicat de presă al ITPF Giurgiu.

Javier Bardem, Penélope Cruz, Jennifer Lawrence și George Clooney, așteptați pe covorul roșu la Mostra din Veneția
Vineri, Iulie 28, 2017 11:44 AM

Cuplul spaniol Javier Bardem și Penélope Cruz, actrițele americane Jennifer Lawrence și Jane Fonda alături de compatrioții lor Matt Damon, George Clooney și Robert Redford se numără printre starurile așteptate la cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, care va avea loc în perioada 30 august - 9 septembrie, relatează vineri EFE.

Acțiune a Poliției Capitalei pentru combaterea evaziunii fiscale cu produse congelate
Vineri, Iulie 28, 2017 11:37 AM

Polițiștii din Capitală acționează, vineri, într-un complex comercial agroalimentar din Sectorul 6, profilat pe vânzarea de produse congelate, pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală.

Constanța: Opt localități din județ, afectate de inundații; străzi și curți cuprinse de ape în urma ploii
Vineri, Iulie 28, 2017 11:33 AM

Un număr de 39 de solicitări de intervenție în urma inundațiilor produse din cauza ploilor, venite din opt localități din județul Constanța, cele mai multe din municipiul reședință, au fost înregistrate vineri de Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA), potrivit reprezentanților instituției.

PREMIERE DE WEEKEND Un nou film de spionaj cu Charlize Theron și aventura epică a "zâmbăreților" ajung în cinematografele nord-americane
Vineri, Iulie 28, 2017 11:25 AM

"The Emoji Movie", aventura epică a "zâmbăreților" în lumea necunoscută ascunsă în aplicațiile din smartphone, și "Atomic Blonde", un film de spionaj din timpul Războiului Rece cu Charlize Theron în rolul principal, sunt principalele lansări de la sfârșitul acestei săptămâni în cinematografele nord-americane. Tot vineri își are premiera în SUA și "Midwife", un film franțuzesc cu Catherine Deneuve și Catherine Frot lansat în aceeași zi și în România.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
28 Jul, 10:56 Nereguli
Ion a comentat pentru articolul Cadastru pentru imobile şi dezbaterea succesiunii, gratuite în peste 60 de comune şi oraşe:
Comuna COSTESTI nu face parte din acest program? Probabil nu s au bagat din cauza prea multor probleme din primarie. (INCOMPETENTA)
28 Jul, 10:07 SCDL Buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
In cazul "Daea" , poetul Mircea Dinescu a avut dreptate ! Acest ministru - sa-i zicem mai nonconformist - va lasa ceva urme in brazda agriculturii romanesti ! (Daca va fi ... pastrat )
28 Jul, 10:03 SCdl buzau
Tanase Virgiliu a comentat pentru articolul Cercetătorul Costel Vânătoru despre reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: „Daea, Ciolacu şi Toma ar putea fi invocaţi peste ani de copiii lor, de nepoţii lor, că au făcut ceva bun pentru Buzău“:
Cred ca indiferent de varsta, orientare politica, grad de instruire - orice buzoian adevarat poate exclama, fara grija : " O, ce veste minunata ! " Ma bucur ca cei mentionati au realizat necesitatea urgenta a aducerii Experimentalei pe fagasul ei normal - atit de ignorat de politicienii ultimilor 26 de ani - indiferent care au fost ei... Sa speram ca prin aceasta reparatie legislativa si administrativa , buzoienii ( si nu numai ei ) vor ... " gusta " din roadele muncii cecetatorilor de acolo - astfel incit , vorba aceea - si nepotii sa-i poata pomeni... Felicitari sincere!
Google PageRank Checker