27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:57 AM

Monden

Istoria mașinii de făcut gheață

Monden  |
29.06.2017, 16:07
1085

          Nimeni nu își mai poate imagina astăzi un restaurant sau un bar în care clienți să nu poată fi serviți cu gheață la discreție. Localurile care se respectă investesc acum în cele mai performante echipamente așa cum sunt echipamente horeca. Lucrurile nu au stat întotdeauna așa.  

          Cu ajutorul mașinii de făcut gheață oamenii și-au putut răci băuturile, a devenit posibil transportul de carne refrigerată, legumelor și altor produse perisabile. Mașina de făcut gheață este o invenție importantă care își are începuturile în anii 1840.

          Primul brevet pentru o mașină de gheață a fost acordat lui John Gorrie, medic, în 1851. Cu toate acestea, el a construit primul model de succes al invenției sale abia în 1942. Cu toate acestea, planurile lui Gorrie de a produce și vinde mașinile de făcut gheață au fost luate în derâdere de către Frederic Tudor, „regele gheței", care nu dorea ca afacerea lui să intre în faliment. Tudor a inițiat o campanie împotriva lui Gorrie și a câștigat. În cele din urmă, Gorrie a fost ruinat după patru ani. Cu toate acestea, planurile pentru invenția sa sunt expuse și astăzi în celebrul Institut Smithsonian.

În 1853, Alexander Twining a primit primul brevet pentru o mașină de gheață. Experimentele efectuate de Twining au condus la primul sistem comercial de refrigerare, construit în 1856. Twining a stabilit, de asemenea, prima cale de a produce gheața în vrac prin mijloace artificiale.

          Australia a contribuit, de asemenea, la istoria mașinilor de gheață atunci când un angajat al unui ziar a devenit interesat de refrigerare. James Harrison a început să experimenteze compresia vaporilor de eter, creând prima mașină de fabricat gheață în 1851. Trei ani mai târziu, a construit cu succes o versiune capabilă să creeze 3.000 kg de gheață pe zi. Harrison a continuat cu experimentele sale în refrigerare și este creditat cu implicarea în procesul care a permis proiectarea sistemelor și strategiilor de răcire. Aceste sisteme au permis transportul de carne refrigerată pe tot globul.

Un profesor pe nume Jurgen Hans este creditat ca realizatorul primei mașini care produce gheață comestibilă. El a realizat acest lucru în 1929 și a deschis o companie de producție în 1932. Compania a început să folosească aerul condiționat până în 1949. Această companie funcționează încă și astăzi, fiind numită Kulinda, iar refrigerarea este încă una dintre diviziile companiei.

          În vremurile moderne există multe tipuri de gheață. Există cele care sunt realizate în frigidere moderne fiind distribuite prin ușa frigiderului printr-o simplă apăsare de buton. Există de asemenea mașini de gheață portabile, de dimensiuni mici, care permit o producție rapidă de gheață în orice mediu. Apoi, există mașinile de gheață poziționate sub tejghea și modele independente de mașini de cuburi de gheață,  capabile să producă chiar și peste 100 de kilograme de gheață pe zi.

 

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

Columbia: "Anglia", numărul doi din Clanul Golfului, a fost ucis într-o operațiune a forțelor de securitate
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:37 AM

Luis Orlando Padierna Peńa, alias "Anglia", considerat numărul doi din Clanul Golfului, cea mai mare grupare criminală din Columbia, a fost ucis joi într-o operațiune a forțelor de securitate, a informat președintele Juan Manuel Santos, citat de agenția EFE.

CITATUL ZILEI
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:32 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 noiembrie
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker