27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:42 PM
albosmart

Economic

Istoria hanoracului, de la simplu obiect vestimentar la simbol

Economic  |
27.06.2017, 14:58
942

    Unul dintre cele mai cunoscute elemente vestimentare din lume, hanoracul, a cunoscut de-a lungul timpului mai multe perioade „de glorie”, trecând de la un articol confortabil, la o marcă înregistrată pentru fanii hip-hop și chiar un simbol pentru protestatarii din stradă, din toate țările lumii, care se folosesc de glugă pentru a nu fi identificați.

   Hanoracul a rămas un element de îmbrăcăminte de bază de peste 95 de ani. A apărut pe piață ca o piesă vestimentară umilă dedicată muncitorilor, fiind apoi adoptată de echipele sportive din licee și mai târziu a „explodat” în rândul hainelor de stradă. Astăzi,  hanoracul este o necesitate, care nu lipsește din garderoba nimănui, indiferent de ce stil vestimentar preferă.

   Aruncați o privire în jur și veți vedea artiști, sportivi, inventatori și antreprenori care poartă astăzi hanorace. Alături de tricouri și pantaloni sport, hanoracele de bărbați au obținut statutul de „uniformă”.

  Iată  momentele cheie ale istoriei hanoracului:

Anii 1920-1930: A fost inventat

   În prima decadă a secolului XX, fabricile americane de îmbrăcăminte au început să experimenteze diverse țesături utilizate în mod tradițional pentru îmbrăcăminte, pentru a crea ceea ce acum numim „hanorac”. Russell Athletics pretinde că a inventat, în 1920, primul tricou, tricoul de bumbac pentru a atenua disconfortul sportivilor, provocat de tricourile din lână în care transpirau. Champion Products, cunoscuta apoi sub numele de Knickerbocker Company, este recunoscuta pe scara larga drept creatoarea primei bluze cu glugă, care a fost făcută pentru a oferi sportivilor și muncitorilor (în special celor care lucrau în depozite frigorifice)  protecție și căldură.

1970: Hip-hop și lumea filmului

   Anii '70 au transformat hanoracul de la o simplă piesă vestimentară într-un simbol cultural complex. La acea vreme, în New York exista un adevărat focar de culturi de stradă emergente, inclusiv hip-hop. Artiștii de graffiti, un element fundamental al culturii hip-hop, au găsit hanoracul util pentru a-și ascunde identitatea în timp ce desenau zidurile și clădirile, legând astfel această îmbrăcăminte de activitatea ilicită.

   În 1976, lansarea filmului "Rocky" a dat un nou simbol hanoracului. Caracterul hipnotic, ilustrativ, caracteristic al personajului din titlu, devenit emblematic pentru meciurile sale de box, a restabilit legătura hanoracului cu originile sale, acelea referitoare la muncitorii care îl purtau inițial.

1980: Preluat de marii creatori de modă

   În 1980, designerul de modă Norma Kamali a creat celebra Sweatshirt Collection, revoluționând moda ready-to-wear și percepția industriei de modei asupra unui obiect vestimentar banal.

1990: Statutul prolific

  Până în anii '90, a fost stabilită dualitatea hanoracului: element vestimentar modern și simbol.  În această perioadă hanoracul devine parte integrantă a străzilor din America, grație ascensiunii hip-hop-ului și popularității tendințelor din moda urbană, putând fi procurat mai târziu și din magazin online de haine.

2012: Triumful tehnologiei și o tragedie

   Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a provocat uimire atunci când a ales să se întâlnească cu investitorii de pe Wall Street purtând un hanorac, în perioada negocierilor pentru dezvoltarea Facebook.

   În același an, un adolescent pe nume Trayvon Martin purta un hanorac în noaptea în care a fost ucis în Florida după ce a fost considerat „suspect". Incidentul tragic a declanșat un dialog național în jurul percepțiilor despre rasă, imagine, identitate și clasă. Hanoracul a devenit un simbol pentru susținătorii lui Trayvon Martin, unindu-i pe cei care cereau dreptate pentru viața pierdută.

(P)

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker