27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 02:40 AM

Economic

Istoria hanoracului, de la simplu obiect vestimentar la simbol

Economic  |
27.06.2017, 14:58
1225

    Unul dintre cele mai cunoscute elemente vestimentare din lume, hanoracul, a cunoscut de-a lungul timpului mai multe perioade „de glorie”, trecând de la un articol confortabil, la o marcă înregistrată pentru fanii hip-hop și chiar un simbol pentru protestatarii din stradă, din toate țările lumii, care se folosesc de glugă pentru a nu fi identificați.

   Hanoracul a rămas un element de îmbrăcăminte de bază de peste 95 de ani. A apărut pe piață ca o piesă vestimentară umilă dedicată muncitorilor, fiind apoi adoptată de echipele sportive din licee și mai târziu a „explodat” în rândul hainelor de stradă. Astăzi,  hanoracul este o necesitate, care nu lipsește din garderoba nimănui, indiferent de ce stil vestimentar preferă.

   Aruncați o privire în jur și veți vedea artiști, sportivi, inventatori și antreprenori care poartă astăzi hanorace. Alături de tricouri și pantaloni sport, hanoracele de bărbați au obținut statutul de „uniformă”.

  Iată  momentele cheie ale istoriei hanoracului:

Anii 1920-1930: A fost inventat

   În prima decadă a secolului XX, fabricile americane de îmbrăcăminte au început să experimenteze diverse țesături utilizate în mod tradițional pentru îmbrăcăminte, pentru a crea ceea ce acum numim „hanorac”. Russell Athletics pretinde că a inventat, în 1920, primul tricou, tricoul de bumbac pentru a atenua disconfortul sportivilor, provocat de tricourile din lână în care transpirau. Champion Products, cunoscuta apoi sub numele de Knickerbocker Company, este recunoscuta pe scara larga drept creatoarea primei bluze cu glugă, care a fost făcută pentru a oferi sportivilor și muncitorilor (în special celor care lucrau în depozite frigorifice)  protecție și căldură.

1970: Hip-hop și lumea filmului

   Anii '70 au transformat hanoracul de la o simplă piesă vestimentară într-un simbol cultural complex. La acea vreme, în New York exista un adevărat focar de culturi de stradă emergente, inclusiv hip-hop. Artiștii de graffiti, un element fundamental al culturii hip-hop, au găsit hanoracul util pentru a-și ascunde identitatea în timp ce desenau zidurile și clădirile, legând astfel această îmbrăcăminte de activitatea ilicită.

   În 1976, lansarea filmului "Rocky" a dat un nou simbol hanoracului. Caracterul hipnotic, ilustrativ, caracteristic al personajului din titlu, devenit emblematic pentru meciurile sale de box, a restabilit legătura hanoracului cu originile sale, acelea referitoare la muncitorii care îl purtau inițial.

1980: Preluat de marii creatori de modă

   În 1980, designerul de modă Norma Kamali a creat celebra Sweatshirt Collection, revoluționând moda ready-to-wear și percepția industriei de modei asupra unui obiect vestimentar banal.

1990: Statutul prolific

  Până în anii '90, a fost stabilită dualitatea hanoracului: element vestimentar modern și simbol.  În această perioadă hanoracul devine parte integrantă a străzilor din America, grație ascensiunii hip-hop-ului și popularității tendințelor din moda urbană, putând fi procurat mai târziu și din magazin online de haine.

2012: Triumful tehnologiei și o tragedie

   Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a provocat uimire atunci când a ales să se întâlnească cu investitorii de pe Wall Street purtând un hanorac, în perioada negocierilor pentru dezvoltarea Facebook.

   În același an, un adolescent pe nume Trayvon Martin purta un hanorac în noaptea în care a fost ucis în Florida după ce a fost considerat „suspect". Incidentul tragic a declanșat un dialog național în jurul percepțiilor despre rasă, imagine, identitate și clasă. Hanoracul a devenit un simbol pentru susținătorii lui Trayvon Martin, unindu-i pe cei care cereau dreptate pentru viața pierdută.

(P)

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Zimbabwe: Președintele Mugabe și vicepreședintele destituit, în contact, anunță armata
Marti, Noiembrie 21, 2017 00:37 AM

Cei doi actori politici principali ai crizei din Zimbabwe, președintele Robert Mugabe și vicepreședintele destituit, Emmerson Mnangagwa, sunt în contact, a anunțat luni armata, transmite AFP.

Submarinul militar argentinian dispărut: Două nave de căutare au detectat zgomote subacvatice
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:20 PM

Zgomote subacvatice au fost detectate luni de sonarele a două nave participante la operațiunea de căutare a submarinului militar argentinian San Juan, dispărut de miercuri cu 44 de membri ai echipajului la bord, potrivit purtătorului de cuvânt al marinei argentiniene, citat de AFP.

Cluj: Incendiu în complexul studențesc 'Hasdeu'; 160 de persoane evacuate, niciun rănit
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:17 PM

Un incendiu a izbucnit, luni seară, într-o bucătărie din complexul studențesc 'Hasdeu' din Cluj-Napoca și 160 de persoane au fost evacuate, fără să fie cineva rănit.

Liga I - Rezultate și clasament - Etapa a 18-a
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:56 PM

Meciurile din etapa a 18-a a ediției 2017-2018 a Ligii I de fotbal au avut loc de vineri până luni.

Liga I: FC Voluntari - FC Viitorul 0-0
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:51 PM

FC Voluntari a terminat la egalitate cu FC Viitorul Constanța, scor 0-0, luni seara, pe teren propriu, în ultimul meci din etapa a 18-a a Ligii I de fotbal.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 20:08 Baiatu lu tata vorbeste?
Al.Draku a comentat pentru articolul Mocanu: „Vine iarna… în justiție! Ultimele zvâcniri ale lui Dragnea și acoliții“:
N-am crezut ca baiatu lui nea Mocanu si vorbeste..ia te uita ce filozofie de 2 bani scoate baiatul de 150 de kg din condei..stai ba in banca ta si vezi-ti de masinutele si atv-le tale..tu vorbesti de saracie si izolare?..pana acum catva timp de unde ati manarit banii , nu de la PSD?
20 Nov, 19:49 Dragnea nu va face nicio zi de pușcărie!
Pixelu SRL a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Din presă am aflat că Legea 31/1990 a societăților comerciale permite înființarea de societăți pe acțiuni (SA) cu un anumit procent de acțiuni la purtător. N-am citit legea, dar iau de bune informațiile. Tot presa afirmă că societățile Tel Drum și Titan Mar ar fi tocmai astfel de societăți comerciale, interzise în alte țări membre ale UE. Și pe bună dreptate. Dacă un procent important de acțiuni la purtător ajung la o persoană aflată în funcții decizionale ale statului, atunci acea persoană ar fi tentată să tragă sfori, astfel încât firma la care are acțiuni, de care doar ea știe, să obțină contracte cât mai avantajoase. Dacă Tel Drum este asociată cu Dragnea&Co, similar, Titan Mar este asociată cu Videanu&Co. Nici nu-mi pun problema care dintre găști este mai toxică, cert este că astfel de societăți comerciale nu ar trebui să existe.
Pe de altă parte există o sumedenie de firme cu acționari interpuși. Oameni de încredere, rude mai mult sau mai puțin îndepărtate sau prieteni sunt înregistrați la Registrul Comerțului ca acționari, când de fapt, adevărații decidenți sunt persoane aflate în funcții cheie ale statului, așa-zișii privați de la stat.
Nici nu vreau să-mi imaginez câte păduri a tăiat și Ciolacu printr-o astfel de firmă!
20 Nov, 18:34 restante salariale
tudor a comentat pentru articolul Profesorii din municipiu vor primi ,,banii din dobânzi“ până la sfârșitul anului:
Felicitari buzaieni a ti ales sa va conduca un om caruia ii pasa de voi.Ex apa de ploaie restantele salariale ale profesorilor.
Google PageRank Checker