27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 26, 2017 19:34 PM
toamna buzoiana

Economic

Istoria hanoracului, de la simplu obiect vestimentar la simbol

Economic  |
27.06.2017, 14:58
1082

    Unul dintre cele mai cunoscute elemente vestimentare din lume, hanoracul, a cunoscut de-a lungul timpului mai multe perioade „de glorie”, trecând de la un articol confortabil, la o marcă înregistrată pentru fanii hip-hop și chiar un simbol pentru protestatarii din stradă, din toate țările lumii, care se folosesc de glugă pentru a nu fi identificați.

   Hanoracul a rămas un element de îmbrăcăminte de bază de peste 95 de ani. A apărut pe piață ca o piesă vestimentară umilă dedicată muncitorilor, fiind apoi adoptată de echipele sportive din licee și mai târziu a „explodat” în rândul hainelor de stradă. Astăzi,  hanoracul este o necesitate, care nu lipsește din garderoba nimănui, indiferent de ce stil vestimentar preferă.

   Aruncați o privire în jur și veți vedea artiști, sportivi, inventatori și antreprenori care poartă astăzi hanorace. Alături de tricouri și pantaloni sport, hanoracele de bărbați au obținut statutul de „uniformă”.

  Iată  momentele cheie ale istoriei hanoracului:

Anii 1920-1930: A fost inventat

   În prima decadă a secolului XX, fabricile americane de îmbrăcăminte au început să experimenteze diverse țesături utilizate în mod tradițional pentru îmbrăcăminte, pentru a crea ceea ce acum numim „hanorac”. Russell Athletics pretinde că a inventat, în 1920, primul tricou, tricoul de bumbac pentru a atenua disconfortul sportivilor, provocat de tricourile din lână în care transpirau. Champion Products, cunoscuta apoi sub numele de Knickerbocker Company, este recunoscuta pe scara larga drept creatoarea primei bluze cu glugă, care a fost făcută pentru a oferi sportivilor și muncitorilor (în special celor care lucrau în depozite frigorifice)  protecție și căldură.

1970: Hip-hop și lumea filmului

   Anii '70 au transformat hanoracul de la o simplă piesă vestimentară într-un simbol cultural complex. La acea vreme, în New York exista un adevărat focar de culturi de stradă emergente, inclusiv hip-hop. Artiștii de graffiti, un element fundamental al culturii hip-hop, au găsit hanoracul util pentru a-și ascunde identitatea în timp ce desenau zidurile și clădirile, legând astfel această îmbrăcăminte de activitatea ilicită.

   În 1976, lansarea filmului "Rocky" a dat un nou simbol hanoracului. Caracterul hipnotic, ilustrativ, caracteristic al personajului din titlu, devenit emblematic pentru meciurile sale de box, a restabilit legătura hanoracului cu originile sale, acelea referitoare la muncitorii care îl purtau inițial.

1980: Preluat de marii creatori de modă

   În 1980, designerul de modă Norma Kamali a creat celebra Sweatshirt Collection, revoluționând moda ready-to-wear și percepția industriei de modei asupra unui obiect vestimentar banal.

1990: Statutul prolific

  Până în anii '90, a fost stabilită dualitatea hanoracului: element vestimentar modern și simbol.  În această perioadă hanoracul devine parte integrantă a străzilor din America, grație ascensiunii hip-hop-ului și popularității tendințelor din moda urbană, putând fi procurat mai târziu și din magazin online de haine.

2012: Triumful tehnologiei și o tragedie

   Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a provocat uimire atunci când a ales să se întâlnească cu investitorii de pe Wall Street purtând un hanorac, în perioada negocierilor pentru dezvoltarea Facebook.

   În același an, un adolescent pe nume Trayvon Martin purta un hanorac în noaptea în care a fost ucis în Florida după ce a fost considerat „suspect". Incidentul tragic a declanșat un dialog național în jurul percepțiilor despre rasă, imagine, identitate și clasă. Hanoracul a devenit un simbol pentru susținătorii lui Trayvon Martin, unindu-i pe cei care cereau dreptate pentru viața pierdută.

(P)

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Pionierul judo-ului în România, Mihai Botez, va avea un bust la Arad
Marti, Septembrie 26, 2017 19:27 PM

Memoria pionierului judo-ului și ju-jitsu-ului în România, Mihai Botez, va fi omagiată de Clubul Sportiv Seishi Budo Arad, la șase ani de la trecerea sa în neființă, prin amplasarea unui bust în inima orașului de pe Mureș, informează Shihan Pavel Milovan, președintele clubului.

Juncker salută 'discursul foarte european' al lui Macron
Marti, Septembrie 26, 2017 19:25 PM

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marți 'discursul foarte european' rostit de președintele francez Emmanuel Macron la Universitatea Sorbona, intervenție în care liderul de la Elysee împărtășește abordarea privind aprofundarea integrării europene susținută de șeful executivului european în recentul său discurs privind starea Uniunii, notează AFP.

Ministrul Educației a aprobat metodologiile de reglementare a utilizării auxiliarelor didactice
Marti, Septembrie 26, 2017 19:22 PM

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a aprobat, prin ordin, Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar și Metodologia-cadru privind asigurarea omologării utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar, a anunțat MEN.

China a inaugurat tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine
Marti, Septembrie 26, 2017 19:15 PM

Tunelul rutier aflat la cea mai mare altitudine a fost deschis circulației publice marți, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, la 15 ani de la începerea lucrărilor la acest proiect, informează agenția Xinhua.

Turiștii sunt sfătuiți să nu călătorească în insula Puerto Rico devastată de uraganul Maria
Marti, Septembrie 26, 2017 19:05 PM

Directorul Agenției de Turism din Puerto Rico, José Izquierdo, a declarat marți că descurajează călătoriile în această insulă din Caraibe ca urmare a devastărilor produse de uraganele Irma și Maria, relatează EFE.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Sep, 18:57 la subiect
max bengosu' a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Tocmai comentam cu un forumist pe nume ,,pixel" cum e cu salariile la bugetari iaca cum un frezor ,sculer si matriter ajunge ditamai consilierul la prefectura iar cind s-a eliberta un loc mai bine remunerat iaca ,,catindatul" ca doar nu era sa ramana mnealui fara comitie" si cam asa aprope toti bugetarii au fost plantati ,doamne si pe ce salarii!!!Cine oare sa mai vrea sa munceasca_n privat ciolacule?toti la companii de stat !
26 Sep, 16:32 Persecutatii comunismului
Mihai a comentat pentru articolul Diaconiţă pleacă din Casa Albă ca adjunct la Direcţia Agricolă:
Dl. Diaconita a fost crunt persecutat de comunisti.A fost nevoit sa ramana cu studiile liceale pana la 47 de ani.Noroc cu democratia si drepturile cetatenilor europeni ca i s-a permis sa urmeze o facultate. Imediat ce l-a "lovit" dragostea de carte a tinut-o tare cu invatatura:cursuri de formare , master , etc. Probabil urmeaza in curand si un doctorat in managementul administratiei publice! Sanatate si "succesuri" d-lui Diaconita !
26 Sep, 15:42 Invitat de onoare
Absentul a comentat pentru articolul Zsolt Gyongyossy vine azi la deschiderea noului anului școlar la LPS:
Si Madam Burducea (Geta)
Google PageRank Checker