27 de ani
de presa libera
Duminica, Iulie 23, 2017 17:41 PM
albosmart

Economic

Istoria brățării în jurul lumii

Economic  |
26.06.2017, 20:06
798

    Din cele mai vechi timpuri, brățările au fost unul din elementele de podoabă folosite pentru a atrage atenția asupra încheieturilor mâinii.  Femeile (și chiar bărbații) de-a lungul veacurilor au purtat brățări ca accesorii decorative, începând cu Cleopatra și până la regina Elizabeth, Marilyn Monroe și fosta primă doamnă Michelle Obama. Avantajul unei brățări este că poate fi purtată cu ușurință la orice ținută.

    Cuvântul brățară derivă din cuvântul grecesc "brachile", care înseamnă "braț". Brățările erau - și sunt și acum - fabricate dintr-o mulțime de materiale, cum ar fi metal, aur, argint, piele, material textil, plastic și multe altele. Ele sunt, de obicei, împodobite cu bijuterii, pietre prețioase sau semiprețioase, lemn, cristale, perle etc.

    Istoria brățării este o temă foarte dezbătută, iar apariția acestei podoabe este încă incertă astăzi. Avem dovezi arheologice că vechii egipteni purtau brățări la începutul anului 5000 î. Hr. Cu toate acestea, o brățară de obsidian (o rocă vulcanică) care a fost găsită în Turcia în 1995, datează din jurul anului 7500 î.Hr. Cercetătorii au fost uimiți de măiestria cu care a fost realizată această brățară în urmă cu peste 9.500 de ani, ceea ce dovedește că ea nu a fost prima realizată.

   În 2008, arheologii ruși de la Institutul de Arheologie și Etnologie din Novosibirsk au făcut o descoperire importantă care a schimbat încă o dată prima atestare a unei brățări. Cercetătorii au săpat în Peștera Denisova din Munții Altai din Siberia și au găsit o colecție de bijuterii care includea o brățară. După datarea cu carbon s-a dovedit că această brățară a fost realizată acum 40 000 de ani.

   Brățările erau purtate de diferite grupuri etnice, din diverse motive culturale. Egiptenii au creat brățări din materiale precum os, pietre și lemn pentru a servi intereselor religioase și spirituale. Potrivit Societății Naționale Geografice, brățara scarabeu este unul dintre simbolurile cele mai recunoscute ale Egiptului antic. Scarabeul reprezenta renașterea și regenerarea. Aceste brățări erau purtate ca bijuterii și ca talismane, fiind inclusiv înfășurate  în bandajele cu care erau acoperite mumiile.

   În Balcani, inclusiv în România, dar și în Bulgaria, există încă tradiția Mărțișorului, care implică legarea unui fir roșu și alb în jurul încheieturii mâinii, pentru a-i mulțumi babei Dochia, o figură mitică care aduce cu ea sfârșitul iernii reci și începutul primăverii. În Grecia, a existat o tradiție similară, a unei brățări împletite cu fir roșu și alb care era purtată de la începutul lunii martie până la sfârșitul verii. Se considera că protejează pielea celui care o poartă de soarele puternic al Greciei.

   Brățara Azabache, o brățară de aur cu coral negru sau roșu erau purtate în țările latino-americane pentru a proteja împotriva Mal de ojo, adică de deochi.

    În cultura chineză, brățările sculptate din jad au fost purtate încă de acum cel puțin patru mii de ani. Mulți părinți chinezi ofereau copiilor brățări de jad, pentru că credeau că jadul i-ar proteja. Jadul se crede că are proprietăți de vindecare pentru stomac și rinichi. De asemenea, chinezii au crezut că jadul îi ajuta să comunice cu spiritele care străbat pământul.

   Vechii chinezi au apreciat, de asemenea, brățările de aur pe care au gravat modelele din natură, animale și creaturi mitice. Brățările de aur erau răspândite și în cultura indiană. În unele părți ale Indiei, numărul și tipul brățărilor purtate de o femeie indicau starea civilă.

   Astăzi, în lumea întreagă brățările au devenit un lucru comun, fiind întâlnite sub diferite forme și scopuri, nu doar acela de înfrumusețare. De exemplu, purtăm brățări din plastic sau cauciuc cu scopul de a susține diverse cauze sociale, precum lupta împotriva SIDA, cancerului etc. Nu lipsesc însă brățările fashion, menite să înfrumusețeze ținuta în funcție de trandurile modei. Putem găsi brățări ieftine absolut încântătoare la o sumedenie de producători și magazine, capabile să completeze o ținută elegantă sau casual.   

(P)

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului și un director din RATB, arestați preventiv
Duminica, Iulie 23, 2017 17:33 PM

Managerul Arhiepiscopiei Tomisului, Popa Gabriel, directorul de achiziții din RATB, Florin Badiu, și Constantin-Cosmin Coman au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului Ilfov în dosarul în care sunt acuzați de evaziune fiscală. Decizia nu este definitivă.

Marea Britanie are nevoie de un acord de tranziție cu UE care să se încheie înainte de alegerile din 2022
Duminica, Iulie 23, 2017 16:47 PM

Ministrul britanic al comerțului Liam Fox a afirmat că susține un acord de tranziție care să înlesnească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar acesta ar trebui să se încheie înainte de următoarele alegeri din 2022, relatează Reuters.

Galați: Rezervorul de apă al fabricii de conserve din Tecuci a cedat și a avariat 20 de autovehicule, o hală și anexe
Duminica, Iulie 23, 2017 16:40 PM

Rezervorul de apă de 1.000 metri cubi aparținând fabricii de conserve din Tecuci a cedat sâmbătă seara, iar valul de apă a avariat 18 mașini și două TIR-uri, a inundat o hală și mai multe anexe ale societății comerciale, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion.

Europarlamentarul Daniel Buda: Standardele duble de calitate - o problemă ignorată de Guvernul PSD; solicit implicarea premierului
Duminica, Iulie 23, 2017 16:28 PM

Europarlamentarul PNL Daniel Buda solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Agriculturii, Petre Daea, să își unească eforturile cu liderii țărilor din grupul de la Vișegrad pentru demersuri la Comisia Europeană, astfel încât să se evite standardele duble de calitate la alimentele comercializate, menționând că, în caz contrar, actualul Guvern acceptă ca România să devină "groapa de gunoi a Europei".

Papa face apel la "moderație și dialog" după evenimentele violente din Ierusalim
Duminica, Iulie 23, 2017 16:23 PM

Papa Francisc și-a exprimat, duminică, "îngrijorarea" față de evenimentele violente din ultimele zile din Ierusalim și a făcut un apel la dialog și moderație pentru restabilirii păcii.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Jul, 16:52 Admitere
Observator a comentat pentru articolul Cinci licee din Buzău unde anul acesta s-a intrat cu media 2:
Păcat ce elevii de 1 si 2 se orientează catre liceu si nu se duc la sc.profesionala de învețe o meserie!BIne daca au noroc la bac ei vor fi viitorul de maine ca doar avem atâtea exemple!
23 Jul, 11:44 Directori
Sile a comentat pentru articolul A doua oară cu noroc pentru cele patru directoare buzoiene de şcoli care au picat concursul în guvernarea trecută:
Cum să nu existe PNL, însuși inspectoarea generală e pusă de PNL cică a luat ,,concursul,, și la cât de mari sunt salariile de director 5000 Ron net cel puțin, bani pe care mulți nu îi merită ar trebui să meargă bine școlile dar ce să meargă când vine directoare o fosta care nu o interesează de școală pt ca nu e de acolo, o adjuncta care e PNL-istã și care sta numa prin tribunale cu procese de executare silită, vine în fuste mini la vârsta pe care o are, stã tot timpul pe laptop la ore cicã se informeazã face trei lulele pe zi și copii mulțumiți cã ei nu știu cât ar trebui ei sã facã și sã învețe, a fost sancționată cu ceva ani în urma de CA-ul școlii dar dir de atunci care a luat acum concursul nu a știut cum să facă motivarea faptei și ISJ-ul a anulat tot, repet fapta a existat doar ca nu s-a descris așa cum cere legea, și acum amândouă să conducă școala Grebănu, cum credeți ca va fi?, It will rain with accusations and no one will not do anything for school, sin.
23 Jul, 08:30 Primarie
Nehoianu a comentat pentru articolul Comuna Chiojdu, oficial, fără primar ales:
Doamna prefect pe la Nehoiu de ce nu treceti? Sa vedeti aici nereguli.Functionari publici cu dosare penale,care lucreaza in primarie.Vedeti ce afaceri deruleaza prin primarie primarul,vicele,Muzgoci,domnisoara Tanta,Gabi Stan,Moise Adrian.
Google PageRank Checker