27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 02:39 AM

Economic

Istoria brățării în jurul lumii

Economic  |
26.06.2017, 20:06
1030

    Din cele mai vechi timpuri, brățările au fost unul din elementele de podoabă folosite pentru a atrage atenția asupra încheieturilor mâinii.  Femeile (și chiar bărbații) de-a lungul veacurilor au purtat brățări ca accesorii decorative, începând cu Cleopatra și până la regina Elizabeth, Marilyn Monroe și fosta primă doamnă Michelle Obama. Avantajul unei brățări este că poate fi purtată cu ușurință la orice ținută.

    Cuvântul brățară derivă din cuvântul grecesc "brachile", care înseamnă "braț". Brățările erau - și sunt și acum - fabricate dintr-o mulțime de materiale, cum ar fi metal, aur, argint, piele, material textil, plastic și multe altele. Ele sunt, de obicei, împodobite cu bijuterii, pietre prețioase sau semiprețioase, lemn, cristale, perle etc.

    Istoria brățării este o temă foarte dezbătută, iar apariția acestei podoabe este încă incertă astăzi. Avem dovezi arheologice că vechii egipteni purtau brățări la începutul anului 5000 î. Hr. Cu toate acestea, o brățară de obsidian (o rocă vulcanică) care a fost găsită în Turcia în 1995, datează din jurul anului 7500 î.Hr. Cercetătorii au fost uimiți de măiestria cu care a fost realizată această brățară în urmă cu peste 9.500 de ani, ceea ce dovedește că ea nu a fost prima realizată.

   În 2008, arheologii ruși de la Institutul de Arheologie și Etnologie din Novosibirsk au făcut o descoperire importantă care a schimbat încă o dată prima atestare a unei brățări. Cercetătorii au săpat în Peștera Denisova din Munții Altai din Siberia și au găsit o colecție de bijuterii care includea o brățară. După datarea cu carbon s-a dovedit că această brățară a fost realizată acum 40 000 de ani.

   Brățările erau purtate de diferite grupuri etnice, din diverse motive culturale. Egiptenii au creat brățări din materiale precum os, pietre și lemn pentru a servi intereselor religioase și spirituale. Potrivit Societății Naționale Geografice, brățara scarabeu este unul dintre simbolurile cele mai recunoscute ale Egiptului antic. Scarabeul reprezenta renașterea și regenerarea. Aceste brățări erau purtate ca bijuterii și ca talismane, fiind inclusiv înfășurate  în bandajele cu care erau acoperite mumiile.

   În Balcani, inclusiv în România, dar și în Bulgaria, există încă tradiția Mărțișorului, care implică legarea unui fir roșu și alb în jurul încheieturii mâinii, pentru a-i mulțumi babei Dochia, o figură mitică care aduce cu ea sfârșitul iernii reci și începutul primăverii. În Grecia, a existat o tradiție similară, a unei brățări împletite cu fir roșu și alb care era purtată de la începutul lunii martie până la sfârșitul verii. Se considera că protejează pielea celui care o poartă de soarele puternic al Greciei.

   Brățara Azabache, o brățară de aur cu coral negru sau roșu erau purtate în țările latino-americane pentru a proteja împotriva Mal de ojo, adică de deochi.

    În cultura chineză, brățările sculptate din jad au fost purtate încă de acum cel puțin patru mii de ani. Mulți părinți chinezi ofereau copiilor brățări de jad, pentru că credeau că jadul i-ar proteja. Jadul se crede că are proprietăți de vindecare pentru stomac și rinichi. De asemenea, chinezii au crezut că jadul îi ajuta să comunice cu spiritele care străbat pământul.

   Vechii chinezi au apreciat, de asemenea, brățările de aur pe care au gravat modelele din natură, animale și creaturi mitice. Brățările de aur erau răspândite și în cultura indiană. În unele părți ale Indiei, numărul și tipul brățărilor purtate de o femeie indicau starea civilă.

   Astăzi, în lumea întreagă brățările au devenit un lucru comun, fiind întâlnite sub diferite forme și scopuri, nu doar acela de înfrumusețare. De exemplu, purtăm brățări din plastic sau cauciuc cu scopul de a susține diverse cauze sociale, precum lupta împotriva SIDA, cancerului etc. Nu lipsesc însă brățările fashion, menite să înfrumusețeze ținuta în funcție de trandurile modei. Putem găsi brățări ieftine absolut încântătoare la o sumedenie de producători și magazine, capabile să completeze o ținută elegantă sau casual.   

(P)

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Zimbabwe: Președintele Mugabe și vicepreședintele destituit, în contact, anunță armata
Marti, Noiembrie 21, 2017 00:37 AM

Cei doi actori politici principali ai crizei din Zimbabwe, președintele Robert Mugabe și vicepreședintele destituit, Emmerson Mnangagwa, sunt în contact, a anunțat luni armata, transmite AFP.

Submarinul militar argentinian dispărut: Două nave de căutare au detectat zgomote subacvatice
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:20 PM

Zgomote subacvatice au fost detectate luni de sonarele a două nave participante la operațiunea de căutare a submarinului militar argentinian San Juan, dispărut de miercuri cu 44 de membri ai echipajului la bord, potrivit purtătorului de cuvânt al marinei argentiniene, citat de AFP.

Cluj: Incendiu în complexul studențesc 'Hasdeu'; 160 de persoane evacuate, niciun rănit
Luni, Noiembrie 20, 2017 23:17 PM

Un incendiu a izbucnit, luni seară, într-o bucătărie din complexul studențesc 'Hasdeu' din Cluj-Napoca și 160 de persoane au fost evacuate, fără să fie cineva rănit.

Liga I - Rezultate și clasament - Etapa a 18-a
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:56 PM

Meciurile din etapa a 18-a a ediției 2017-2018 a Ligii I de fotbal au avut loc de vineri până luni.

Liga I: FC Voluntari - FC Viitorul 0-0
Luni, Noiembrie 20, 2017 22:51 PM

FC Voluntari a terminat la egalitate cu FC Viitorul Constanța, scor 0-0, luni seara, pe teren propriu, în ultimul meci din etapa a 18-a a Ligii I de fotbal.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Nov, 20:08 Baiatu lu tata vorbeste?
Al.Draku a comentat pentru articolul Mocanu: „Vine iarna… în justiție! Ultimele zvâcniri ale lui Dragnea și acoliții“:
N-am crezut ca baiatu lui nea Mocanu si vorbeste..ia te uita ce filozofie de 2 bani scoate baiatul de 150 de kg din condei..stai ba in banca ta si vezi-ti de masinutele si atv-le tale..tu vorbesti de saracie si izolare?..pana acum catva timp de unde ati manarit banii , nu de la PSD?
20 Nov, 19:49 Dragnea nu va face nicio zi de pușcărie!
Pixelu SRL a comentat pentru articolul Fostul senator de Buzău Teodorovici, printre martorii care au confirmat că Tel Drum este firma lui Dragnea:
Din presă am aflat că Legea 31/1990 a societăților comerciale permite înființarea de societăți pe acțiuni (SA) cu un anumit procent de acțiuni la purtător. N-am citit legea, dar iau de bune informațiile. Tot presa afirmă că societățile Tel Drum și Titan Mar ar fi tocmai astfel de societăți comerciale, interzise în alte țări membre ale UE. Și pe bună dreptate. Dacă un procent important de acțiuni la purtător ajung la o persoană aflată în funcții decizionale ale statului, atunci acea persoană ar fi tentată să tragă sfori, astfel încât firma la care are acțiuni, de care doar ea știe, să obțină contracte cât mai avantajoase. Dacă Tel Drum este asociată cu Dragnea&Co, similar, Titan Mar este asociată cu Videanu&Co. Nici nu-mi pun problema care dintre găști este mai toxică, cert este că astfel de societăți comerciale nu ar trebui să existe.
Pe de altă parte există o sumedenie de firme cu acționari interpuși. Oameni de încredere, rude mai mult sau mai puțin îndepărtate sau prieteni sunt înregistrați la Registrul Comerțului ca acționari, când de fapt, adevărații decidenți sunt persoane aflate în funcții cheie ale statului, așa-zișii privați de la stat.
Nici nu vreau să-mi imaginez câte păduri a tăiat și Ciolacu printr-o astfel de firmă!
20 Nov, 18:34 restante salariale
tudor a comentat pentru articolul Profesorii din municipiu vor primi ,,banii din dobânzi“ până la sfârșitul anului:
Felicitari buzaieni a ti ales sa va conduca un om caruia ii pasa de voi.Ex apa de ploaie restantele salariale ale profesorilor.
Google PageRank Checker