Pe 4 decembrie, colectivul de cadre didactice şi de elevi al Liceului Teoretic “Alexandru Marghiloman” din Buzău a avut onoarea de primi vizita doamnei Irina Vlăduca-Marghioman şi a soţului său, domnul arhitectul Gheorghe Vlăduca. Fiică a arhitectului Mihail But­culescu–Marghiloman, distinsa doamnă este stră­nepoata Elenei Mar­ghiloman Pherekyde, sora omului politic conservator şi prim-ministrului Alexandru Marghiloman. Recent, Irina Vlăduca-Marghiloman a înfiinţat o fundaţie care poartă numele ilustrului său strămoş.

Dorinţa de a se cu­noaşte a fost a ambelor părţi, în scopul întăririi legăturii nou create între oamenii şi instituţiile unite nu doar prin nume, ci, în mod clar, prin multe alte afinităţi. Astfel, marţi, pe 4 decembrie, liceul şi-a aşteptat cu nerăbdare şi cu bucurie oaspeţii. Irina Vlăduca-Marghioman şi soţul său, domnul arhitect Gheorghe Vlăduca, au fost întâmpinaţi în manieră tradiţională, de elevi în costum popular, cu pâine şi sare, apoi au cunoscut colectivul de cadre didactice şi au vizitat liceul şi câteva săli de clasă unde au adresat încurajări şi laude elevilor. Au fost plăcut surprinşi de mo­dul în care a fost ales numele liceului şi de istoria lui, de felul în care membrii acestei comunităţi didactice înţeleg să onoreze numele lui Alexandru Mar­ghiloman, prin activităţi diverse care să ajute elevii să înţeleagă în ce context şi-a desfăşurat acesta activitatea. De asemenea, au apreciat manifestările care construiesc sentimentul de apartenenţă a tuturor la entitatea liceului: imnul acestuia, proiectele na­ţionale şi internaţionale desfăşurate, premiile obţinute la diverse concursuri, toate având rolul de a impune în domeniul educaţiei buzoiene numele pe care liceul îl poartă. Apreciind pasiunea elevilor de aici pentru informatică, Irina Vlăduca-Mar­ghioman le-a lansat o provocare: să construiască site-ul asociaţiei “Alexandru Marghiloman”, idee ce a fost imediat preluată de clasele de matematică-informatică intensiv.

În finalul plăcutei întâlniri, Irina Vlăduca-Marghioman şi-a exprimat dorinţa unei colaborări strânse cu liceul, în cadrul acţiunilor viitoare ale asociaţiei pe care o conduce.

Nadia Florentina POPESCU,

Director adjunct Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman”

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Menționez că Irina Vlăduca Marghiloman a vizitat și Beserica din Satul Scorțoasa, ctitorie a familiei sale interesându-se de starea acestei clădiri construită în sec. al XIX lea.

Comments are closed.