Centenarul Filmului Românesc ajunge pe 6 şi pe 7 octombrie la Buzău, la Happy Cinema, cu două producţii româneşti ce vor putea fi discutate şi ­vizio­nate împreună cu invitatul special al evenimentului, Irina-Margareta Nistor. Potrivit organizatorilor, pe 6 octombrie, de la ora 19,00, va avea loc proiecţia filmului „O noapte furtunoasă” (1943), în regia lui Jean Georgescu, iar pe 7 octombrie, de la ora 18,00, va rula filmul „Occident” (2002), în regia lui Cristian Mungiu.

În deschiderea evenimentului, publicul va viziona  documentarul „Marea Unire: România, la 100 de ani” şi va asista la vernisajul expoziţiei fotografice „România: Evoluţie”. De la ora 16,30, expoziţia, care cuprinde momente importante din istoria României, va putea fi vizitată de pu­blic, iar de la ora 17,00, pe marele ecran, va fi proiectat documentarul AGERPRES, o lecţie de istorie primită în an centenar.

Intrarea la proiecţii este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Caravana Centenarului Filmului Românesc se desfăşoară în mai multe judeţe din ţară, fiind o iniţiativă Artis şi a Asociaţiei Obştească MIA, organizată de Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul din Iaşi. Evenimentul reprezintă o ocazie deosebită de a ne aduce aminte de realizările cinematografiei româneşti şi de a ne cinsti marii regizori, actori şi scenarişti. Caravana va promova în 100 de oraşe din România, 100 de filme româneşti prin care să reamintească publicului istoria, cultura şi arta poporului nostru.

Un film catalogat un miracol

Filmul „O noapte furtunoasă” (1943), în regia lui Jean Georgescu îi are în distribuţie pe Ştefan Iordănescu-Bruno, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Demetru, Jean ­Mos­copol, Florica Demion, Maria Maximilian, Cornelia Teodosiu.

Realizarea acestui film poate fi catalogată ca un miracol, deoarece în vreme de război Oficiul Naţional al Cinematografiei producea numai jurnale documentare şi filme de propagandă. Scenaristul-regizor Jean Georgescu a reconstituit cu exactitate documentară atmosfera Bucureştiului din cea de-a doua parte a se­colului al XIX-lea, făcând apel la specialişti care au recreat decorurile şi costumele caracteristice acelor vremuri. Au fost scenarizate toate evenimentele descrise în piesa de teatru, inclusiv cele la care se face doar referire. Interpretările sunt impecabile de la primul şi până la ultimul actor, devenind un reper de neegalat pentru toţi cei care au interpretat ulterior acele roluri pe scenele teatrelor din România. Un film obligatoriu de văzut pentru un cinefil român, în ciuda imaginii uşor deteriorate de trecerea timpului.

Filmul de debut al lui Cristian Mungiu

Cel de al doilea film, Occident (2002), în regia lui Cristian Mungiu, îi are în distribuţie pe Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, Tora Vasilescu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne.

„Occident”, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, împleteşte trei istorii diferite care se petrec în aceeaşi perioadă de timp. Prima povestire îi are în centru pe Luci şi Sorina, soţia sa, un cuplu cu ­pro­bleme relaţionale din cauza situaţiei financiare şi a sentimentelor de nesiguranţă.

A doua povestire o are în centru pe Mihaela, o fată naivă şi romantică, părăsită în ziua nunţii. Tatăl Mihaelei apare ca personaj central în ultima povestire. De profesie poliţist, dorinţa lui este să iasă la pensie, să-şi vadă fata măritată şi să se întoarcă la viaţa lui de la ţară. Avem un fir simplu care dezvăluie trăiri complexe.

Documentar despre înfăptuirea Marii Uniri

De asemenea, documentarul „ROMÂNIA LA 100 DE ANI”, realizat de Agerpres, arată cum a fost realizată Marea Unire, de la care anul acesta sărbătorim împlinirea a 100 de ani. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţio­nal, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe. Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Buco­vina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, ­emoţio­nală, este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstă­sache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu.

 

DISTRIBUIȚI
loading...