Politic

Ionela Dobrică: „Prin Programul Euro 200, un calculator poate să schimbe un viitor”

Din anul 2004, în România se derulează Programul “Euro 200”, care are ca obiectiv stimularea achiziționării de compu­tere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competențe în utilizarea mijloacelor IT & C. Ediția din acest an a programului „Euro 200” se adresează unui număr total de 4.080 de beneficiari, fiecare dintre primind un ajutor financiar de 200 de euro pentru achiziționarea unui calculator.

La nivelul județului Buzău, există 111 elevi care vor beneficia de sprijin financiar în vederea achiziționării unui calculator, prin programul „Euro 200”, arată deputatul social-democrat buzoian Ionela Dobrică. Aceasta, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor, apreciază faptul că acest program continuă și că tot mai mulți tineri pot avea acces la calculator, precizând că, împreună cu programul WiFi4EU – prin care mai multe primării buzoiene au atras fonduri europene pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless, tocmai la îndemnul parlamentarului buzoian -, se poate susține astfel din ce în ce mai mult dreptul la internet, drept adoptat printr-o rezoluție de Organizația Națiunilor Unite în 2016.

„Pentru un elev, prezența în casă a unui calculator poate reprezenta diferența dintre ușor și greu, dintre un viitor prosper și unul plin de greutăți. 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost inventate încă. Cele mai multe dintre acestea vor presupune cunoștințe solide în domeniul digital, cunoș­tințe care sunt ­asi­milate mult mai ușor dacă antrenamentul începe la vârste fragede”, susține deputatul social-democrat Ionela Dobrică.

Ea mai precizează că pentru a intra pe lista de beneficiari ai programului „Euro 200”, elevii și studenții trebuie să aibă vârsta maximă de 26 ani și să provină din familii cu un venit brut lunar de până în 250 lei/membru de familie. „Programul <Euro 200> este unul vital pentru tinerii din România cu posibilități materiale reduse. În lipsa unui asemenea program, șansele lor de a intra în posesia unui calculator și de a-și dezvolta aptitudinile digitale sunt aproape de zero. Astfel, aceștia ar pierde startul în competiția cu alți tineri care poate că nu sunt nici mai buni și nici mai deștepți, dar care au avut norocul de a se naște într-o familie potentă din punct de vedere financiar”, mai spune Ionela Dobrică, precizând și că nu mai puțin de 300.000 de elevi și studenți au fost benefici­ari în cei 15 ani de existență a programului.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker