Un prim pas pe care îl poate face orice cetăţean în comba­terea consumului de stupefiante, fenomen care a luat amploare în judeţul nostru, este implicarea, este de părere de­putatul PSD de Buzău Ionela Dobrică, preşedinte al organizaţiei judeţene a Tineretului Social Democrat. Ea afirmă, într-un comunicat de presă, că ar fi necesar ca ,,aceste cazuri să fie cunoscute şi raportate, pentru ca cei care creează premisele creşterii consumului de droguri să fie depistaţi şi pedepsiţi conform legii”.

,,Constat cu îngrijorare faptul că judeţul Buzău a cunoscut, în ultima perioadă, o creştere a cazurilor de persoane care consumă substanţe stupefiante, în special a minorilor care fac acest lucru şi ajung în stare gravă la unităţile de acordare a asistenţei medicale. Acest fenomen, al consumului de etnobotanice, devine din ce în ce mai accentuat, iar stoparea sa sunt conştientă că este foarte dificilă – având în vedere multitudinea de posibilităţi de a procura aceste substanţe -, dar extrem de necesară. Un prim pas, pe care îl poate face oricare dintre noi, este implicarea. Şi ne putem implica prin semnalarea cazurilor de consum pe care le observăm. Cadrul legislativ pentru această problemă există şi este constant actualizat pentru a reflecta noile substanţe despre care se constată că au efect stupefiant. Cel mai recent exemplu este Legea nr. 42 din 2018, care a intrat în vigoare pe 26 ianuarie şi adaugă în anexa Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri noi substanţe interzise. Dar, trebuie ca toate aceste cazuri să fie cunoscute şi raportate, pentru ca cei care creează premisele creşterii consumului de droguri să fie depistaţi şi pedepsiţi conform legii”, spune Ionela Dobrică.

Ea mulţumeşte presei pentru faptul că aduce în atenţia opiniei publice aceste cazuri, precum şi efectele devastatoare pe care le are consumul de stupefiante: ,,De aceea, fac apel la toţi cei care au posibilitatea de a lua măsuri în acest domeniu să o facă pentru a putea pune capăt acestui fenomen distructiv pentru foarte mulţi oameni. Mă adresez aici familiei, colegilor şi prietenilor celor care consumă substanţe stupefiante, să aducă la cunoştinţa autorităţilor aceste cazuri. Să ia în considerare faptul că le fac un bine atât consumatorilor, care vor putea primi ajutor specializat, cât şi lor înşişi deoarece vor trăi într-un mediu mai sigur şi nu se vor expune unor posibile riscuri. Mă adresez medicilor, care trebuie să semnaleze autorităţilor toate cazurile de intoxicaţie cu stupefiante pe care le întâlnesc şi dacă depistează o nouă substanţă utilizată să o raporteze pentru a putea actualiza lista celor interzise. De asemenea, mă adresez poliţiei, să dea în continuare dovadă de vigilenţă şi să fie drastici în aplicarea legii în cazurile depistărilor de distribuitori de substanţe periculoase. Şi, mă adresez şi presei, căreia îi mulţumesc pentru faptul că semnalează aceste cazuri şi aduce în atenţia publicului efectele devastatoare pe care le are consumul de droguri, indiferent de ce formă au acestea şi sper să facă în continuare acelaşi lucru, cu la fel de multă responsabilitate. Toate acestea, coroborate cu programele de prevenţie aplicate în şcoli, materialele informative difuzate de diverse instituţii, discuţiile purtate într-un mediu familiar, care ar putea duce la scăderea celor care încep să consume substanţe halucinogene în mod recreativ ar avea în mod cert ca rezultat dispariţia unei pieţe de desfacere a acestor substanţe distructive şi implicit a celor care le oferă. Implicarea tuturor este esenţială pentru a stopa acest flagel social pe care îl reprezintă consumul de droguri”, mai spune deputatul social-democrat de Buzău Ionela Dobrică.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Eu zic ca mai bine ne-am implica toti in stoparea imposturii si a duplicitarismului, acest flagel social care sufoca societatea. Nu credeti ca e mai util?

Comments are closed.