Guvernul a emis, la iniţiativa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, o hotărâre conform căreia tinerii dezavantajaţi se vor putea angaja pentru o perioadă de doi ani în instituţiile publice locale, pentru a dobândi diverse competenţe, abilităţi şi experienţă. Acest program priveşte tine­rii cu vârsta între 16 şi 26 ani cu o vechime în muncă mai mică de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acesta, fie au cel puţin un copil în întreţinere. Acest proiect face parte din măsurile asumate în programul de guvernare la Capitolul Politici publice în domeniul Muncii şi Justiţiei Sociale, secţiunea „Şanse reale pentru tineri”.

Deputatul social-democrat de Buzău Ionela Dobrică, membru al Comisiei de muncă din camera inferioară a Parlamentului, consideră că proiectul este binevenit, deoarece astfel se acordă o şansă reală celor care provin din sistemul de stat de protecţie a copilului: „Prin introducerea acestei prevederi, cred că se acordă o mai bună posibilitate acestor tineri, care provin din sistemele de protecţie ale ­sta­tului, de a reuşi în viaţă. De a acumula experienţă într-un domeniu, mărindu-şi şansele de a obţine un loc de muncă. La fel de binevenit cred că este acest proiect şi pentru tinerii părinţi care poate nu au reuşit să obţină suficientă experienţă de muncă înainte de a-şi întemeia o familie şi întâmpină dificultăţi la angajare din cauza lipsei acesteia”, afirmă Ionela Dobrică.

Prin acest program, locurile de muncă din sectorul public local pot fi ocupate temporar de tinerii dezavantajaţi; astfel, cinci procente din posturile vacante specifice personalului contractual vor fi oferite exclusiv tinerilor dezavantajaţi pentru o perioadă de 24 de luni, iar la finalul acestei perioade contractul acestora va înceta de drept şi pe acel post va putea fi angajată o altă persoană aflată în aceeaşi situaţie.

„Sunt convinsă că în acest mod tinerii cărora li se adresează programul vor reuşi să acumuleze experienţa necesară pentru a face apoi faţă cerinţelor pieţei. De asemenea, am încredere că toţi conducătorii de instituţii publice îşi vor da concursul ca aplicarea acestui program să fie un succes, atât pentru cei care vor aplica pentru un post, cât şi pentru instituţia angajatoare, care va avea parte de un suflu nou, idei provenite de la nişte minţi tinere şi adaptate la noile tendinţe tehnologice şi energia pe care o au cei din categoria de vârstă prevăzută de noul proiect. Din punctul meu de vedere, este o relaţie de beneficiu mutual”, mai spune deputatul social-democrat de Buzău Ionela Dobrică.

DISTRIBUIȚI
loading...