Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizio­nală, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență care vizează implementarea programului guvernamental ,,gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

„Îmbunătățirea gene­rală a calității învățământului, precum și accesul la educație pentru copiii din mediile defavorizate re­prezintă priorități pe care PSD și le-a asumat prin programul de guvernare. De asemenea, cele două se află și pe lista recomandărilor pe care Uniunea Europeană le-a transmis țării noastre. Ideea unui cont individual de economii, deschis pe numele minorilor, este o inițiativă testată deja cu succes de țări din occident precum Marea Britanie și vine în ajutorul tinerilor și a necesității lor de a-și continua studiile”, spune ­de­putatul social-democrat de Buău Ionela Dobrică.

Contul Junior se des­chide în mod gratuit pentru toți copiii din România. Birocrația suplimentară este eliminată, în sensul în care conturile minorilor sunt deschise din oficiu, părintele sau reprezentantul legal al minorului nefiind nevoit să depună vreo cerere în acest sens. Dobânda anuală este de 3%, iar statul se angajează să ofere o primă de 600 de lei celor care alimentează contul cu cel puțin 1.200 de lei pe parcursul unui an.

„România este singura țară din Uniunea Europeană în care rata abandonului școlar este în creștere. 18,9% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani renunță la studii, în vreme ce 75% dintre copiii rromi nu termină nici măcar gimnaziul. Abandonul școlar re­prezintă o problemă acută, care nu se poate rezolva peste noapte și care necesită un întreg set de măsuri. Însă, crearea conturilor Junior Centenar pentru copiii români reprezintă cu siguranță un pas înainte în acest sens”, mai adaugă Ionela Dobrică.

Sumele strânse în conturile individuale de economii nu pot fi retrase până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu următoarele excepții: achi­tarea cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia, în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care be­neficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, res­pectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psiho-neuro-motorie. De asemenea, fiind o măsură cu caracter social, dobânzile generate de conturile Junior Centenar nu vor fi impozabile.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Am dubii serioase cu privire la acest demers practicat sub o altă formă propagandistică în vremea dictaturii comuniste. Îndoiala mea provine din propoziția: puneți 1200 lei și veți primi 600 lei și de la CEC. Acum calculați și vedeți. Cred că orice părinte știe ce înseamnă economiile…

Comments are closed.