În anii ‘70-‘80, un buzoian devenea unul dintre cei mai iubiţi scriitori umorişti din ţară. Este vorba despre Ion Băieşu, pe numele său real Ion Mihalache, autorul serialul umoristic „Tanţa şi Costel”, cea mai de succes emisiune a televiziunii române în acele vremuri. Mai târziu, Băieşu avea să scrie romanul „Balanţa”, momentul său de apogeu şi un triumf literar.

Citește și: Buzoianul Ion Băieșu – povestea tristă a omului care a făcut să râdă o țară întreagă în comunism

Născut în 1933, în satul Băieşti, comuna Cernăteşti, Ion Băieşu, ca mulţi alţi scriitori, au fost astăzi uitaţi. Ieri, în comuna sa natală, autorităţile locale şi judeţene, alături de membrii ai familiei, membrii ai Uniunii Scriitorilor, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene au organizat comemorarea scriitorului. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a zece ani de la atribuirea numelui „Ion Băieşu” bibliotecii comunale din Cernăteşti. Cu aceeaşi ocazie au fost organizate în comună evenimente legate de comemorarea eroilor şi ziua Europei.

„Puţini tineri mai ştiu la noi cine a fost Băieşu“

Petrache Mîrzea

„Ziua de 9 mai este o mare sărbătoare pentru românii de pretutindeni, sărbătorim Ziua Eroilor, Ziua Independenţei, victoria Naţiunilor Unite şi Ziua Europei. Pentru localitatea noastră mai există un mare eveniment: s-au împlinit zece ani de când bibliotecii comunale i s-a atribuit numele Ion Băieşu, cel care este cetăţean de onoare al comunei Cernăteşti. În acest sens am invitat rude ale scriitorului, scriitori şi organizăm o lansare de carte. Din păcate, foarte puţini tineri de la noi mai ştiu astăzi cine a fost Ion Băieşu. Puţin ştiu că a fost scriitor. Cred însă că mai putem regăsi alţi Tanţa şi Costel în locurile astea”, a declarat primarul comunei Cernăteşti, Petrache Mîrzea.

„Avem alături urmaşi direcţi ai lui Băieşu“

„Colajul acesta de evenimente este o bucurie a comunităţii noastre. Am asociat evenimentele dedicate eroilor cu unul cultural, dovadă că această comunitate are multe resurse. În sală avem urmaşi direcţi ai lui Ion Băieşu. Din păcate, Băieşu a murit destul de tânăr, de aceea avem alături nepoţi, fraţi, apropiaţi de-ai familiei veniţi din toate părţile ţării. Ei au fost motorul acestui eveniment. Am pregătit cu această ocazie o scenetă a marelui scriitor, jucată de elevii din comună şi vom prezenta câteva manuscrise ale lui Băieşu, oferite de fiul scriitorului, care din motive de sănătate nu a putut ajunge astăzi aici”, a declarat unul dintre organizatori, Ion Nicolescu.

„Reprezentativ pentru literatura umoristică dar nu numai”

Emil Niculescu

„Ion Băieşu a ajuns scrii­tor de tânăr şi printr-un accident al istoriei. Regimul democrat-popular care avea deja câţiva ani de existenţă s-a gândit să facă şi o fabrică de scriitori. Aşa a apărut Şcoala de Literatură <Mihai Eminescu> la Bucureşti, unde felurite categorii sociale care considerau că aveau ta­lentul necesar, dădeau un concurs organizat de Uniunea Scriitorilor. Să şcolarizezi scriitori este aproape imposibil. Sadoveanu, la o întâlnire cu cursanţii, a spus că din şcoala asta vor ieşi scriitori doar cei care au intrat scriitori. Ca mulţi alţii, şi Băieşu a început tot lo­zincar, cu o poezie despre Ilenuţa tractorista. S-a întâmplat ca el să se numere printre cei care erau deja scriitori înainte să intre în această şcoală. A debutat în <Tânărul scriitor>. Nu a fost un debut extraordinar, dar era altceva în chingile epocile regimului realist-socialist. A fost şi un bun diriguitor cultural: a fost redactor la Revista Amfiteatru. A fost un scriitor cu un fuleu mai mare: dramaturgie, proză, cro­nică sportivă etc. Despărţirea sa de literatura îndrăzneaţă dar nu foarte s-a făcut târziu, cu romanul Balanţa. Băieşu, pentru literatura română, este reprezentativ pentru literatura umoristică, dar nu numai. El trece peste acest stăvilar şi ajunge într-o zonă abruptă, chiar a teatrului existenţial, cu tangenţă la Eugen Ionesco, are şi o nuvelă <Acceleratorul>. Alături de Teodor Mazilu, Băieşu a fost pe nedrept uitat. Se pare că scriitori se uită foarte repede la noi”, a declarat publicistul Emil Niculescu.