27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 04:57 AM
opinia-balcescu

Actualitate

Inventat la Buzău, pepenele cu gust de vanilie, în pericol să fie ,,furat“ de coreeni

de Andreea STROE
Actualitate  |
12.09.2017, 00:00
424

   Cercetarea în horticultură nu necesită sume exorbitante. Cu bani puţini, cercetătorii buzoieni au făcut descoperiri care aduc beneficii importante ce ţin, până la urmă, de securitatea alimentară a ţării. Şi cu toate acestea, nici aceşti bani puţini nu sunt de găsit când vine vorba de susţinerea cercetării. Specialiştii din cadrul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău strâng ban pe ban din vânzarea de seminţe şi legume producţie proprie pentru a-şi susţine în continuare cercetarea. Resursele financiare sunt, deci, mai mult decât limitate şi nu se pot compara cu cele investite de marile corpropraţii ale lumii care pompează sume impresionante pentru rezultate în domeniul alimentar. Şi cu toate acestea, cercetătorii buzoieni reuşesc să se menţină în competiţie cu aceştia, chiar dacă lupta este inegală.

De ce pierdem soiuri de plante

   La Staţiunea buzoiană de Cercetare Legumicolă  lucrează oameni de o înaltă calitate profesională, care au venit cu multe  noutăţi pe piaţa alimentară, reprezentând roadele muncii lor de mai bine de 20 de ani. Din păcate, perioada de la momentul în care ei au ajuns să obţină un produs nou şi până au obţinut omologarea şi brevetarea  este prea îndelungată. La aceasta se adaugă Şi costurile care sunt greu de suportat de Staţiunea buzoiană de Cercetare. Şi, de multe ori, din cauza acestor piedici, specialiştii buzoieni nu pot  scoate produsele pe piaţă înaintea concurenţei.

   Cel mai recent exemplu este cel al pepenelui alb cu gust de vanile sau cu alte gusturi pe care cercetătorii de la Buzău l-au realizat deja, dar nu-l pot pune în vânzare deoarece trebuie să treacă de testările pe care Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) trebuie să le facă în următorii doi ani, teste pentru care tot Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău trebuie să achite factura. Din păcate, Staţiunea nu primeşte niciun sprijin din partea statului, şi oricât s-ar zbate specialiştii de aici ca să grăbească lucrurile, ele decurg, independent de demersurile lor, mult prea încet pentru dinamica pieţei în domeniul alimentar şi aşa ne trezim la piaţă că tot produsele de import ne umplu sacoşa. În schimb, în alte ţări, lucrurile se mişcă mult mai repede. ,,Am auzit că nişte comercianţi coreeni ar fi deja gata să introducă un produs similar pe piaţă“.

Mai aşteptăm  doi ani pentru a gusta din pepenele realizat de specialiştii buzoieni

   Pepenele realizat de cercetătorii buzoieni  întruneşte  foarte multe calităţi. Oricine şi-ar dori să aibă pe masă un asemenea produs minune. Costel Vânătoru, cercetător la staţiunea buzoiană, a povestit că pepenele la care au lucrat poate avea gust de vanilie, dar şi alte gusturi, precum cel  de pară ori de kiwi, că poate fi galben sau alb, că are o greutate cuprinsă între 500 g şi 1 kg şi, din această cauză, este gustos, este atractiv pentru copii. “Este foarte dulce şi puternic aromat. S-a creat acest soi pentru faptul că pepenii mari nu pot fi consumaţi la o singură masă şi atunci suntem nevoiţi să-l păstrăm şi atunci îşi pierde foarte mult din calităţi, ori acesta poate fi consumat la o singură masă şi atunci poate fi folosit proaspăt şi beneficia de aroma şi gustul lui deosebit”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la staţiunea buzoiană. Având dimensiuni mici, el poate fi consumat de o singură persoană la o masă şi deci nu îşi pierde proprietăţile ca ceilalţi pepeni pe care îi găsim acum pe piaţă, care nu pot fi consumaţi în întregime la o masă. Pepenele acesta  poate fi depozitat foarte uşor având dimensiunea potrivită, deci este şi pe gustul gospodinelor. Vom avea însă de aşteptat încă doi ani ca să avem pe masă acest produs atractiv din toate punctele de vedere pentru toată familia, şi economicos pe deasupra, pentru că el urmează să fie testat de Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor pe parcursul următorilor doi ani.  După certificare, mai durează alte 18 luni până când invenţia va fi brevetată. Un parcurs destul de îndelungat pentru ca ideea să nu poată fi preluată şi pusă în aplicare de alţii care dispun de mai mulţi bani şi care pot scurta timpul până la desfacerea produsului pe piaţă.

Comentarii

Și vânăta de culoare albă este o minunăție (12 Sep, 08:28)
Pixelu vegetal

Primul pas pentru salvarea acestei stațiuni de cercetare legumicolă l-a făcut, ce să vezi, ciuma roșie, bolșevicii și kagebiștii de la pesede. Tot de pe acest portal independent de atitudine și informare am aflat că Stațiunea a fost trecută în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice București. Libertarienii care intră în sevraj doar când aud cele trei consoane pronunțate împreună, or să bâzâie, că ce mare jmecherie au făcut pesedeii cu acest transfer, habar n-având, că minunata UE interzice orice finanțare de la buget către firme private autohtone (firmele private străine sunt exceptate de la această regulă), fiind considerată „ajutor de stat”, interzis conform tratatului de aderare la UE. Nici măcar CEC-ul, singura bancă de stat românească, n-are voie să dea credite firmelor private cu capital românesc pentru că intră în categoria „ajutor de stat” (Ioana Băsescu a luat credit de la CEC pentru achiziționarea de teren de la Nana, pe persoană fizică). Acum, în urma acestui transfer, se poate finanța de la buget Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău deoarece este în subordinea unei instituții bugetare. Din aceleași considerente a fost trecut și Institutul Cantacuzino în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Sunt două lucruri geniale, de fapt singurele, pe care pesedeul le-a legiferat în acest mandat. Personal, sunt mulțumit, nu mă așteptam la nimic bun de la vătafii actuali. Libertarienii or să facă gălăgie, că degeaba pot primi finanțări de la buget dacă practic nu primesc. De aici încolo, este altă discuție. Dacă și marile companii care fac profit pe teritoriul țării n-ar palma grosul profitului înainte de impozitare, poate ar rămâne și ceva bănișori pentru finanțarea Stațiunii și Institutului cât și pentru mult trâmbițatele „investiții în infrastructură”.

Raspunde

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker