Cu siguranţă, dacă liderul maghiar Kelemen Honor ar fi rostit replica “programul de guvernare pare a fi scris între două beri” cu referire la fostul premier Tudose, ar fi avut un haz nebun. Însă spusă cu direcţie către guvernul Dragnea III – sau, poate, abia acum un adevărat guvern Dragnea -, trecem la categoria râsu’-plânsu’. Căci aspectul noului premier desemnat nu denotă nicidecum un bon-vivant, ci doar un om pierdut în spaţiu, pe care, culmea, l-a caracterizat cel mai bine Liviu Dragnea, atunci când a spus că nu iese în public pentru că a primit sarcină să tocească programul de guvernare.

Un program de guvernare care conţine, conform documentului trimis Parlamentului şi analizat de “Mediafax”, în mare măsură aceleaşi obiective cuprinse în programul guvernului Tudose, diferenţa constând în amânarea termenului de implementare în cazul unor măsuri.

Să luăm câteva exemple: în programul lui Mihai Tudose, adoptarea Codului Economic al României – care ar urma să conţină Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic, din care să fie eliminate toate prevederile contrare, care se bat cap în cap – avea ca termen 1 iulie 2018; în programul guvernului condus de Viorica Dăncilă se menţionează doar că va intra în dezbatere parlamentară în 2018.

De asemenea, neimpozitarea venitului pentru medici a fost amânată cu un an. Tot cu un an a fost amânată şi eliminarea impozitului pentru tractoare şi utilaje agricole, de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019. Aşijderea şi adoptarea Legii sănătăţii care, în varianta Mihai Tudose, trebuia să se întâmple până cel târziu la 31 decembrie 2017, în timp ce documentul trimis de Viorica Dăncilă prevede ca termen limită 31 decembrie 2018.

Cu şase luni au fost amânate majorarea pensiei minime de la 520 lei la 640 lei, de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018. De asemenea, tot cu o jumătate de an a fost amânată şi desemnarea locaţiilor şi contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele nouă spitale, opt regionale şi unul republican, de la 31 decembrie 2017, la 1 iulie 2018.

Toate cele de mai sus reprezintă un argument în plus că guvernul Dăncilă nu are drept ţintă principală aplicarea programului oficial cu care Partidul Social Democrat a câştigat alegerile din iarna anului 2016, ci pe cel neoficial, de salvare a lui Liviu Dragnea de Justiţie şi, odată cu el, a tuturor corupţilor care, iată, sunt extrem de bine reprezentaţi şi în noul executiv propus de social-democraţi.

DISTRIBUIȚI
loading...