• „Media 10 a fost o chestiune de orgoliu, pentru că eram deja admis la liceu”

Este unul dintre elevii de aur ai Școlii nr. 15 „George Emil Palade”, remarcându-se de-a lungul gimnaziului prin rezultate deosebite obținute la olimpiadele naționale. Totuși, asta nu l-a scutit de emoții la Evaluarea Na­țională, iar la examenul de matematică, la care era cel mai sigur pe el, nu a reușit să obțină notă maximă, și asta doar pentru că a ales o altă metodă de rezolvare a unei probleme, decât cea specificată în barem. Răzvan Iordache a obținut, în primă instanță, la Evaluarea Na­țională, media 9,95 (nota 10 la Română și nota 9,90 la Matematică).

Deși media examenului nu conta foarte mult pentru buzoian, pentru că era deja  admis la unul dintre cele mai titrate licee din România pe baza rezultatelor la olimpiade, Răzvan a fost foarte deza­măgit. După contestații, comisia de evaluare i-a făcut dreptate și buzoianul a ob­ținut media 10 la Evaluarea Na­țională. Răzvan Iordache devine, astfel, singurul băiat din Buzău cu medie maximă la Evaluarea Națională de anul acesta, alături de celelalte opt fete: Bianca Andreea Ciobanu (Liceul Teoretic „Radu Vlă­descu“ Pătârlagele), Patricia Elena Crăciun (Școala nr. 11 Buzău), Daria Elena Nistoroiu (Școala nr. 1 Municipiul Rîmnicu Sărat), Miriana-Gabriela Dorobanțu (Colegiul Național „B. P. Hasdeu), Maria Alexandra Sibiescu (Școala „Capitan Aviator Mircea T. Bădulescu“ Buzău), Carla Elena Sava (Școala „George Emil Palade“ Buzău), Andreea Tănase (Școala „Ion Creangă“ Buzău) și Daria Ganea (Școala nr. 11).

Reporter: Cu ce medie ai terminat gimnaziul?

Răzvan Iordache: Media 10.

„M-am simțit nedreptățit”

Rep.: Ce s-a întâmplat de ai fost depunctat în primă fază la examenul de matematică? Cum te-ai simțit?

R.I.: Sincer, după afișarea rezultatelor am fost dezamăgit, pentru că știam că am făcut perfect la matematică. Nu am înțeles de ce o altă rezolvare a unei probleme nu a fost punctată la fel. După contestație s-a dovedit că am avut dreptate. M-am simțit nedreptățit pentru că eram sigur la matematică. Mă gândeam că aș putea fi depunctat la examenul de română pentru că la română lucrurile sunt subiective, dar la matematică nu.

Rep.: Cum ai reacționat când ai aflat rezultatul contestației?

R.I.: Acum sunt foarte fericit. Este un vis împlinit pentru mine.

„Eram deja admis la liceu pe baza rezultatelor la olimpiade”

Rep.: La ce liceu ai vrea să fi admis?

R.I.: Voi merge la Liceul Internațional de Informatică din București (n.r., considerat fabrica românească de medalii la olimpiade, liceu care, din 1995 până în 2016, a obținut prin elevii săi peste 500 de medalii naționale și peste 300 de medalii internaționale). Eram deja admis acolo pe baza rezultatelor la olimpiadă, nu mai am nevoie de admitere.

Rep.: Deci media 10 la Evaluarea Națională nu era o ches­tiune de care depinde admiterea ta, ci mai mult o chestiune de orgoliu?

R.I.: Exact.

„Vreau să profesez în domeniul astronomiei”

Rep.: La ce ești olimpic?

R.I.: De 9 ani sunt multiplu olimpic național. Am obținut rezultate la Olimpiada Națională pentru Juniori, care presupune cunoștințe de chimie, fizică și biologie, la Olimpiada de Astronomie, la Olimpiada Națională de Matematică și la Olimpiada Națională de Fizică. Cel mai bun rezultat l-am obținut anul acesta: medalie de bronz la Olimpia Națională de Fizică. În plus, sunt calificat și la etapa națională a Olimpiadei de Științe pentru Juniori, care va avea loc luna viitoare la Focșani.

Rep.: Te-ai gândit ce vrei să faci după absolvirea liceului?

R.I.: Da, după liceu vreau să profesez în domeniul astronomiei. Sunt foarte pasionat de univers și fizică.

 

DISTRIBUIȚI
loading...

3 COMENTARII

  1. Felicitări, Răzvan. Mă simt mândru că sunt buzoian. Pentru astronomie, domnul profesor Cremarenco. Iar pentru fizica domnul profesor Iohannis.

Comments are closed.