Actualitate

INTERVIU | FOTO Femei în uniformă, într-o lume a bărbaților

Statisticile spun că femeile sunt mai prost plătite decât bărbații, în meserii asemănătoare. Asta însă nu le-a împiedicat pe doamne și domnișoare să practice meserii catalogate de societate drept “bărbătești” și să coordoneze structuri unde bărbații sunt majoritari. Inteligență, dinamism, multă putere de muncă, și o abilitate fantastică de a-și motiva personalul.
În același timp însă, este mai probabil ca ele să fie mai dispuse decât bărbații să-și asume riscuri.
Pe 8 martie sărbătorim Ziua Internațională a Femeii, un eveniment dedicat realizărilor sociale, politice și condițiilor economice ale femeilor, dar semnalăm și discriminarea și violența la care sunt supuse acestea în anumite părți ale lumii. Ziua Femeii se sărbătorește la nivel global, în semn de protest împotriva perse­cuțiilor îndurate de-a lungul istoriei.
Lupta femeilor într-o lume a bărbaților nu este nouă. Mii de femei din diferite epoci au sfidat prejudecățile și au arătat că este posibil să se evidențieze într-o lume condusă de ,,sexul puternic”.
Anul acesta ne-am decis să scriem despre femeile care, în viața de zi cu zi, pe lângă a fi mame, fiice, soții sau prietene, practică meserii numite generic… bărbătești. Am ales doamne și domnișoare îmbrăcate în uniformă, care lucrează cot la cot cu bărbații. De ce au ales aceste meserii, cum au fost ele privite de colegi și de lumea din jur și care este secretul reușitei lor în munca alături de bărbați sunt doar câteva aspecte pe care am încercat să le clarificăm cu trei dintre reprezentantele Poliției buzoiene intervievate de noi – subcomisar de poliție Iulia Gabriela Costin, șef Birou Centru Operațional, inspector principal Cristina Crețu, Biroul Control-Intern, agent Simona Doroican, Serviciul Criminalistic, Biroul de Investigare Tehnico-Științifică a locului faptei.

Reporter: O femeie într-o lume a bărbaților, se poate spune. Cum ați ajuns să coordonați Biroul Centrul Operațional al Inspectoratului de Poliție județean Buzău?

Subcomisar de poliție Iulia Gabriela Costin, șef Birou Centru Operațional:  Nu pot să spun că mi-am dorit de prima dată să ajung aici. Când am intrat în Poliție nici nu știam exact despre ce este vorba. Decopăr treptat că sunt o groază de laturi către care poți să te îndrepți, că misiunea de polițist nu constă într-o singură activitate. Sunt foarte multe activități  care trebuie să se îmbine între ele ca să ajungi la rezultate.

Am lucrat în diverse structuri  anterior. Am început în Serviciul Cercetări Penale când am venit aici, ulterior am lucrat la Serviciul Rutier, tot pe cercetare penală. Am lucrat o perioadă și la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, după care am fost consilier juridic. De ce Centrul Operațional? Poate după această perioadă de consilier juridic, când m-am detașat puțin de activitățile operative ale muncii de poliție, am simțit nevoia din nou de a fi în acțiune și poate nevoia aceasta a fost văzută și de Comanda instituției, fapt pentru care am ajuns aici. Mi-a plăcut, îmi place ceea ce fac, simt că sunt ,,în priză” permanent, pentru că eu mă ocup practic de coordonarea activității a tot ce înseamnă personal de serviciu și dispecerat, coordonarea misiunilor care se desfășoară la nivelul Inspectoratului, monitorizarea situațiilor operative, atât a evenimentelor sesizate prin intermediul serviciului 112, cât și cele sesizate direct.

Rep:Asta înseamnă că sunteți 24 de ore din 24, 7 zile din 7 conectată cu serviciul. Cum se împacă viața de familie cu activitatea profesională?

Subcomisar Iulia Gabriela Costin: Ca în orice activitate  trebuie să găsești un anumit echilibru. E adevărat că uneori se întâmplă  să stau destul de mult la serviciu și apoi încerc să recuperez timpul pe care ar fi trebuit să-l petrec cu familia.

Rep: De ce este nevoie pentru ca activitatea în Centrul Operațional să se desfășoare fără sincope?

Subcomisar Iulia Costin: Ai nevoie de multă stăpânire de sine, de mult echilibru ca să poți să iei o decizie corectă în momentul oportun care poate fi critic și să menții legătura cu toate serviciile operative. Spre exemplu, îmi amintesc că am avut un caz deosebit, care putea avea urmările celui de la Mihăilești. Pe DN2C se răsturnase un camion care transporta azotat de amoniu și atunci a trebuit să rămân acolo, să mențin legătura inclusiv cu eșalonul superior, cu Centrul operațional al IGPR.

*

Dacă o vezi pe stradă, cu greu îți poți închipui cu ce se ocupă. Poate doar privirea directă și pătrunzătoare și o anumită siguranță de sine, deloc ostentativă, în ținută, umblet și gesturi, să-i trădeze meseria: polițistă. Și nu una oarecare. Când o întreb cum i-a venit ideea să-și aleagă o asemenea meserie ,,masculină”, mă privește contrariată.

Rep: De ce Criminalistică, un domeniu rezervat bărbaților până în urmă cu 20 de ani?

Agent Simona Doroican, Serviciul Criminalistic, Biroul de Investigare Tehnico-Științifică a locului faptei: Mi s-a părut o provocare să fiu la cercetare la fața locului. Este o lume a bărbaților, dar nu mă simt discriminată. Deși sunt doar de un an la Serviciul Criminalistic, colectivul mă privește ca pe un profesionist. Nu este ușor, este nevoie de pregătire permanentă și învățăm din fiecare caz pentru că fiecare eveniment este unic, nimic nu seamănă. și încă un lucru, cel puțin la fel de important: meseria de criminalist – și cea de polițist în general – înseamnă în primul rând muncă de echipă.

Se credea odată – și unii mai cred și azi – că meseria de criminalist care se ocupă de cercetarea la locul infacțiunii îți împietrește cu timpul sufletul, te abrutizează, de unde și reputația de meserie ,,masculină”. În realitate însă, astfel de cazuri mai mult te sensibilizează, indiferent că ești femeie sau bărbat. 

Femeia de launitatea ,,bau-bau”

Rep: De ce Controlul Intern?

Inspector principal Cristina Crețu, Biroul Control-Intern: Sunt o persoană care încurajează schimbările. N-am făcut asta , dar consider că odată  la câțiva ani trebuie să treci într-un alt domeniu, pentru că așa ești motivat să o iei de la capăt, ești curios. A fost o propunere a domnului comandant căreia i-am, răspuns pozitiv. Acest serviciu este perceput de cei care nu știu exact despre ce este vorba ca un serviciu ,,bau-bau”, pentru că, în principal, soluționezi reclamații îndreptate împotriva colegilor tăi. În concret nu cred că este așa. Am o misiune foarte interesantă – să soluționez reclamațiile cetățenilor, dar în același timp să le ofer îndrumările necesare pentru că am observant că unii încearcă să-și creeze o aparență de victimă atunci când unele soluții li se par nefavorabile și la momentul când au avut ocazia nu și-au exercitat dreptul legitim în cadrul unui proces penal.

Rep: Ce presupune activitatea unui ofițer de la ,,control intern”?

Inspector principal Cristina Crețu: Trebuie să cunoască legislația specifică pe parte de control intern, în primul rând, atât ordinele care privesc modalitatea de soluționare a petițiilor, termenele. Sunt și cazuri în care lucrăm împreună cu procurori, dar pe bază de delegare, dacă este vorba despre un dosar penal și se dovedește că sunt indicii că un polițist a săvârșit o infracțiune. Procurorul este cel care te deleagă să desfășori anumite activități, îți trebuie și parte de cercetare penală,  urmărire penală, tot ce înseamnă să instrumentezi un dosar.

Rep: Meseria de polițist înseamnă sacrificii. Cum se împacă cu viața personală?

Inspector principal Cristina Crețu: În general să fii polițist presupune să fii tot timpul la dispoziție. E și provocator să răspunzi  la o alarmă, să știi că în orice moment trebuie să fii acolo, dar își dai seama că face parte din poveste și atunci o accepți.

Rep: Dacă ar fi să o luați de la capăt, credeți că veți alege la fel?

Inspector principal Cristina Crețu: Cred că m-aș mai gândi puțin. Nu pot să spun în mod concret că da. Este frumoasă meseria de polițist, dar aș analiza și alte posibilități.

Femeile în uniformă sunt mândre de meseriile lor. Lucrează alături de domni și se simt protejate. Toate doamnele și domnișoarele care doresc să practice o astfel de meserie să își urmeze pasiunea, chiar dacă la început va fi mai greu.

Astăzi, de ziua lor, cu siguranță vor avea parte de un tratament aparte.

Noi, echipa OPINIA, le dorim, atât lor, cât și celorlalte femei, o zi frumoasă și „La mulți ani” de 8 Martie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker