Educație

INTERVIU/ Ciprian Cheșcă, coordonator al lotului național de informaticieni care s-au întors cu trei medalii de aur și una de argint din Slovenia: „Avem copii excepționali care, mai devreme sau mai târziu, vor ajunge în firme de top”

Buzoianul Ciprian Cheș­că este unul dintre profesorii care a pregătit lotul de olimpici ce au reprezentat România la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori din Slovenia, competiție unde România s-a clasat pe locul I. Olimpicii români s-au întors de la competiția desfășurată în  perioada 23 – 29 august la Maribor cu trei medalii de aur și o medalie de argint, concurând cu elevi din 23 de țări.

Echipa României a fost însoțită și coordonată pe parcursul concursului de profesorii Gheorghe-Eugen Nodea din Târgu Jiu și Ciprian Cheșcă din Buzău. Profesor la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Buzău, Ciprian Cheșcă a fost inclus încă din 2012 în echipa care pregătește lotul național, iar de aproape zece ani concepe probleme pentru olimpiadele nați­onale și internaționale.

Ciprian Cheșcă a acceptat să vorbească pentru OPINIA despre experiența sa de coordonator al lotului național de olimpici la informatică.

Reporter: Cine este profesorul Ciprian Cheșcă?

Ciprian Cheșcă: Sunt profesor la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Buzău, unde predau de trei ani, iar înainte am fost profesor la Liceul Tehnologic „Costin Nenițescu”. Am absolvit Colegiul Hasdeu în anul 1984, iar în timpul liceului am fost olimpic național la matematică. Am absolvit apoi Faculta­tea de Electronică și Telecomunicații, apoi am făcut o specializare în Informa­tică și, acum doi ani, o reconversie pe matematică, marea mea pasiune.

Rep.: Cum ați ajuns să pregătiți lotul național de olimpici?

C.C.: În anul 2009, un coleg de la Hasdeu m-a propus la Olimpiada Na­țională de Informatică pentru a propune o problemă ce urma să fie validată de o comisie. În urma rezultatelor bune, am ajuns de atunci să propun peste 40 de probleme pentru olim­piadele naționale și internaționale. În anul 2012 am participat pentru prima dată în cadrul lotului olimpic. Iau parte la cele două tabere de pregătire pentru Olimpiada Internațională de Informatică pentru Juniori. În cadrul acestor tabere sunt două mari activități: selecția elevilor și pregătirea lor. Prima dată, elevii sunt selectați de la olimpiada națională, unde are loc un baraj. În baza rezultatelor la baraj sunt selectați 12 olimpici, apoi, în cadrul taberei, după ce li se ­pro­pun spre rezolvare anumite probleme, rămân opt olimpici. Primii patru, în ordinea mediilor, merg la olimpiada europeană, iar următorii patru la concursul internațional din Bulgaria, ce va avea loc în noiembrie.

„Patru din cele 12 probleme au fost propuse de mine”

Rep.: Ați conceput probleme și anul acesta pentru lotul care a re­prezentat România în Slovenia?

C.C.: Da, problemele concepute de mine au fost folosite anul acesta în tabăra pentru selecția olimpicilor. Dintre cele 12 probleme, patru au fost propuse de mine și îmbunătățite de colegii mei.

Rep.: Cum a fost olimpiada din Slovenia?

C.C.: Eu am mai participat la prima ediție a acestei olimpiade, iar acum ne-am aflat la a treia ediție. Este o competiție foarte serioasă, iar România s-a clasat anul acesta pe primul loc. Au participat 24 de țări, printre care și Rusia și Ucraina, adică cele mai bune țări la edițiile anterioare. De data aceasta însă i-am bătut. Au mai parti­cipat loturile Franței, Poloniei, Serbiei etc.

Rep.: Cine sunt elevii care au adus medalii România?

C.C.: Medaliile de aur au fost adjudecate de Alexandru Luchianov (cla­sa a IX-a/Liceul Internațional de Informatică din București), Luca Perju-Verzotti (clasa a IX-a/ Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București) și Alexandru Raul Todoran (clasa a VII-a/Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie, jud. Hunedoara). Locul al doilea a fost ocupat de Luca Perju-Verzotti, iar medalia de argint i-a revenit lui Mihnea Andreescu (clasa a VIII-a/Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București). Alexandru Luchianov, distins și anul trecut cu aur, s-a clasat pe prima poziție în clasament, obținând maximum de puncte posibile, 600 din 600.

„La Buzău avem nevoie de un centru de excelență în informatică”

Rep.: Ați avut până acum și vreun buzoian în lotul național, măcar în cel lărgit?

C.C.: Din păcate de când sunt eu la lot nu a ­exi­stat niciun elev buzoian. Chiar dacă avem copii buni în Buzău, nu avem rezultate deosebite la informa­tică. Cred că avem mult de lucru și este nevoie de eforturi din partea mai multor factori, începând cu profesorii și continuând cu Inspectoratul Școlar. Cred că avem nevoie de un centru de excelență în informatică, așa cum sunt la Buzău cele de matematică și fizică.

Rep.: Ce viitor le vedeți olimpicilor cu care ați lucrat?

C.C.: Copiii ăștia de la loturile naționale, chiar și din lotul lărgit, mai devreme sau mai târziu vor ajunge în firme de top, vor deveni cercetători, profesori universitari etc. Spun asta ținând cont de rezultatele lor excepționale și capacitatea de a pune în practică abstractizări, pentru că asta înseamnă practic informatica. Avem copii excepționali.

Rep.: Au tinerii din România un talent deosebit în domeniul informaticii?

C.C.: Pe parte de matematică și informatică România are tradiție. Să nu uităm că am organizat prima olimpiadă ­internațio­nală de matematică din lume, în anii ‘50. Putem spune că avem un ascendent în astfel de competiții, lucru care se vede la concursurile internaționale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker