300 dintre cei mai buni elevi la fizică, biologie şi chimie, din 50 de ţări ale lumii, s-au confruntat, în perioada 3-12 decembrie, în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru Juniori de la Nijmegen, Olanda. Printre ei s-a aflat şi Eugen Piron (15 ani), singurul buzoian din echipa care a reprezentat România în Olanda. Considerat unul dintre „copiii de aur” ai învăţământului buzoian, Eugen a reuşit, luni seară, să obţină medalia de argint, fluturând steagul României în cadrul festivităţii de premiere de la Nijmegen.
Elev al Colegiului Hasdeu, buzoianul a acceptat să vorbească pentru OPINIA despre experienţa de la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, mărturisind că, în ciuda pregătirii solide, a întâmpinat dificultăţi în cadrul probelor practice din cauza diferenţelor uriaşe dintre dotările laboratoarelor din România şi cele de la olimpiada din Olanda. De asemenea, probele teoretice pe care le-a susţinut la Nijmegen, axate mai mult pe partea de aplicabilitate, ridică un alt semn de întrebarea asupra eficienţei sistemului de învăţământ din România.
Reamintim că Eugen Piron s-a evidenţiat la olimpiadele de fizică, chimie şi matematică încă din anii de gimnaziu, petrecuţi la Şcoala nr. 15 „George Emil Palade”, a promovat Evaluarea Naţională cu 10 pe linie, rezultat ce i-a permis să fie admis la Colegiului „B. P.Hasdeu”. Anul acesta, Eugen s-a întors cu medalia de argint de la Olimpiada naţională de Fizică de la Târgu Jiu.
Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori de la Nijmegen a constat în trei probe: două teoretice individuale şi una practică pe echipe, la disciplinele chimie, biologie şi fizică.

Reporter: Cum a fost la olimpiada din Olanda?

Eugen Piron: Această olimpiadă a reprezentat o experienţă pe care nu am mai avut şansa de a o întâlni până acum, încât am cunoscut şi m-am împrietenit cu foarte multe persoane din toate colţurile lumii, iar acest lucru cred că a fost partea mea preferată a competiţiei. De asemenea, am vizitat o mare parte dintre oraşele Olandei şi am fost foarte bine informat despre problemele cu care această ţară se confruntă, cum ar fi cea a apei; tema IJSO 2017 a fost apa şi sustenabilitatea ei.

„S-a pus accentul pe modul în care foloseam informaţia pe care ei ne-o ofereau şi nu cea pe care o memoram de acasă“

Rep.: Cât de dificilă ţi s-a părut această competiţie internaţională?

E. P.: M-am pregătit în mod constant pentru această olimpiadă timp de doi ani, dar în majoritatea timpului nu mi-am pus problema că aş ajunge aici vreodată sau că aş studia exclusiv în vederea acestei competiţii, de aceea nu cred că s-ar putea spune că m-am antrenat foarte intens. Dificultatea probelor mi s-a părut a fi destul de ridicată, însă nu conform tipurilor de exerciţii şi probleme pe care le abordăm în România. În ţara noastră, un examen dificil presupune de obicei multe aspecte teoretice greu de învăţat sau de înţeles, pe când tipurile de întrebări din această olimpiadă abordează noţiuni teoretice simple, de bază, dar aplicate lumii înconjurătoare. S-a pus accentul pe modul în care foloseam informaţia pe care ei ne-o ofereau şi nu cea pe care o memoram de acasă, ceea ce, după părerea mea, reflectă mult mai bine realitatea de acum, în care accesul la informaţie este atât de simplu!

Rep.: Proba practică cum a fost?

E.P.: Proba practică a fost pe cât de interesantă, pe atât de grea. Am făcut tot ce am putut, dar timpul nu a fost suficient pentru mine, întrucât a durat ceva până să mă obişnuiesc cu instrumentele care ni s-au oferit. Şcolile româneşti nu sunt nici pe departe suficient de dotate, de aceea a trebuit să mă acomodez pe loc cu un echipament complicat şi modern.

„M-am bucurat că am reuşit să fac cinste ţării“

Rep.: Cum te-ai simţit pe scenă când ai primit medalia de argint? Am văzut că ai urcat cu tricolorul României.

E.P.: În ziua premierii am avut o mulţime de emoţii care se amplificau din ce în ce mai mult pe măsură ce se strigau medaliile de bronz; medaliile au fost împărţite în ordinea următoare: bronz-argint-aur. Am purtat cu mândrie tricolorul pe scenă, şi m-am bucurat foarte mult, pentru că am reuşit să fac cinste ţării, atât cât am putut.

Rep.: Ce îţi propui în viitorul mai îndepărtat, după facultate?

E.P.: Nu îmi propun prea multe în ceea ce priveşte viitorul îndepărtat, însă cel mai mult mă gândesc să urmez Facultatea de Medicină.