O elevă a Colegiului „B. P. Hasdeu” are ocazia de a învăţa un an într-un liceu din America pe banii guvernului Statelor Unite ale Americii. Este vorba despre Tania Constantin, absolventă a clasei a X-a, care a beneficiat de o bursă de studii în cadrului programului Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2018-2019. Buzoianca va urma cursurile clasei a XI-a în America, urmând ca, la final, să se întoarcă pentru a absolvi clasa a XII-a la Colegiul Hasdeu.
Tania Constantin va primi din partea guvernului Americii o bursă lunară, cazare şi masă pe toată perioada şederii în SUA.
Programul de schimb de experienţă FLEX este finanţat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane şi de a studia într-un liceu american pe parcursul unui an şcolar. Participarea la Programul FLEX se află la al treilea an de existenţă în România, oferind până acum burse unui număr de 49 de liceeni români din diferite judeţe ale ţării, care au locuit şi învăţat în Statele Unite ale Americii, în state precum Washington, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Maine.

 

Reporter: Cum ai ajuns să beneficiezi această bursă?

Tania Constantin: Am aflat despre o astfel de bursă de la ştiri. Aşa m-am hotărât să aplic cu ajutorul unui formular online, în luna septembrie. Sincer, nu mă aşteptam să ajung aşa departe.

Rep.: Ce a presupus acest formular?

T.C.: Mi s-a cerut să completez câteva date personale, de cât timp studiez engleza şi, la final, să redactez trei eseuri într-un termen limită. Aceste eseuri urmăreau să îmi testeze flexibilitatea, modul de a mă adapta şi capacitatea de a lucra în echipă. Eu sunt clasa a X-a la Hasdeu, la profilul Filologie-Bilingv-Engleză şi pot spune că aceste teste au fost sub nivelul de dificultate a celor pe care le facem noi la clasă.

Din 1.400 de elevi au primit bursa doar 35

Rep.: Ce a urmat după aceste teste online?

T.C.: După o lună am primit un mail prin care mă anunţau că m-am calificat în semifinală. În ianuarie am susţinut alte trei teste la Bucureşti; unul de reading, altul de listening şi unul de writing. A fost un interviu de grup, alături de alţi patru candidaţi şi un interviu individual. Interviul de grup a urmărit să vadă cum mă descurc într-o conversaţie liberă, iar cel individual să mă pună în diferite situaţii sociale. După interviu eram sceptică în ceea ce priveşte reuşita mea. Am considerat că nu m-am descurcat prea bine.

Rep.: Totuşi ai fost acceptată.

T.C.: Da, după câteva luni, în aprilie, am fost anunţată că am obţinut bursa. În total au participat 1.400 de elevi din ţară, au ajuns în semifinală 250, şi au primit bursă doar 35.

Rep.: Ce te-a făcut să aplici pentru această bursă?

T.C.: Am vrut mereu să am oportunitatea de a-mi dezvolta calităţile de lider şi să mă integrez într-o comunitate nouă. Vreau să mă dezvolt din punct de vedere personal şi să mă pregătesc pentru viitor.

„Voi primi lunar o bursă de 125 de dolari“

Rep.: Ce urmează să faci în America?

T.C.: Voi sta zece luni în America, adică voi face clasa a XI-a într-un liceu dintr-un stat american şi apoi mă întorc la Hasdeu, unde mi se va echivala perioada în care am învăţat în SUA.

Rep.: Unde vei fi cazată?

T.C.: Voi locui la o familie gazdă şi îmi vor asigurate gratuit cazarea şi masa. În plus, primesc lunar o bursă de 125 de dolari pentru nevoile personale de zi cu zi.

Rep.: Te-ai gândit ce vrei să faci după absolvirea liceului?

T.C.: Nu sunt încă hotărâtă ce voi face în viitor. Abia am absolvit clasa a X-a. Nu vreau să îmi fac prea multe vise; prefer să mă concentrez ca prin tot ceea ce fac să fiu fericită. Este adevărat că m-am gândit că această bursă va putea fi şi o oportunitate de a descoperi date despre admiterea la universităţile din străinătate, şi cred că dacă mi se vor deschide anumite porţi, voi lua în calcul să studiez afară.

DISTRIBUIȚI
loading...