Start-Up Nation România este unul dintre cele mai controversate şi mai importante proiecte asumate de Partidul Social Democrat înainte de a-şi începe guvernarea. După ce a suferit numeroase modificări, Start-Up Nation a fost aprobat şi pus în practică. În acest moment, programul se află aproape de perioada de încheiere a procedurii de înscriere.

   Din Buzău, 43 de firme au fost înscrise, până acum, în program, numărul fiind destul de redus comparativ cu alte judeţe din ţară.

   La nivelul ţării, nu mai puţin de 4.703 planuri de afaceri au fost înscrise până acum în programul de finanţare România Start-Up Nation. Pe lângă acestea, au mai fost create 12.273 de conturi în aplicaţia online folosită pentru înscriere, iar persoanele care vor să acceseze fondurile guvernamentale şi-au asumat crearea a 11.127 de locuri de muncă. Dintre acestea, 8.741 sunt destinate persoanelor defavorizate şi absolvenţilor care sunt şomeri. 

   O altă informaţie interesantă este proporţia procentuală dintre bărbaţii şi femeile care au aplicat la România Start-Up Nation. Din totalul proiectelor înscrise în programul de finanţare, 45,8% aparţin femeilor şi 54,2% bărbaţilor. În ceea ce priveşte regiunile şi judeţele cele mai active din ţară, primul loc în top este ocupat de Bucureşti (658), Capitala fiind urmată de Cluj (499), Timiş (263) şi Iaşi (235).

   Una dintre problemele cele mai mari ale programului de finanţare Start-Up Nation România a fost lipsa de interes şi implicare din partea băncilor. Se pare că acum nu mai este cazul de aşa ceva, trei instituţii bancare mari alegând să se alăture proiectului guvernamental. Este vorba de Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi CEC Bank.

   Data limită până la care poţi aplica este 14 iulie 2017. Programului de finanţare îi sunt alocate 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maximum 200.000 de lei. Programul Start-Up Nation 2017 a luat startul pe data de 15 iunie, la ora 10,00, iar potenţialii beneficiari au avut la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi înscrie planurile de afaceri.

Start-Up Nation România: Cum te înscrii?

   Cei care doresc să partcipe la programul de finanţare trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. Primul dintre ei este alcătuirea dosarului în scopul depunerii acestuia. Totul se va face online, astfel că va fi nevoie să scanezi fiecare document în parte pentru a-l putea încărca în aplicaţia oficială. Ea este destul de uşor de folosit şi are rolul de a automatiza procesul calculării punctajului pe baza căruia tu vei fi sau nu admis în cadrul programului de finanţare Start-Up Nation.

Ce firme sunt eligibile pentru Start-Up Nation România?

   Dacă ai de gând să aplici dar nu ştii încă dacă eşti sau nu ­eli­gibil, nu este deloc timpul pierdut. Condiţiile de bază sunt destul de simple. Va trebui să asiguri cel puţin un loc de muncă pentru un viitor angajat timp de minimum doi ani şi trebuie să ai firma (SRL-ul) cu care te gândeşti să te înscrii înfiinţată după 30 ianuarie 2017. Chiar dacă finanţarea guvernamentală este în valoare de 100% şi este nerambursabilă, este recomandat să vii şi tu cu o sumă de bani pentru a nu apărea surprize pe parcurs. Finanţarea totală din programul Start-Up Nation România 2017 este în valoare de 44.000 de euro per aplicant.

   De asemenea, firma ta va trebui să aibă un cod CAEN corespunzător şi eligibil programului de finanţare. În plus, vei avea nevoie şi de un plan de afaceri redactat în conformitate cu cerinţele Guvernului României.  Condiţiile de eligibilitate pentru Start-Up Nation România 2017

• Să deţii SRL-D, SRL sau cooperaţie.

• Să creezi minimum un loc de muncă şi îl menţii pe o perioadă de cel puţin doi ani după implementarea proiectului.

• Să ai codul CAEN aferent afacerii tale autorizat la ONRC în momentul depunerii primei cereri de tragere.

Firma ta să fie înfiinţată după data intrării în vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017 (Start-UP Nation)

• Să nu ai datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale

   Trei bănci – Banca Transilvania, CEC Bank şi BCR – au depus oferte pentru a deveni partenere în programul Start-up Nation, prin care statul va acorda fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei unor firme foarte noi.

   În plus, guvernanţii nu exclud posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere a firmelor beneficiare în programul de finanţare.

   Avantajul creditului-punte va fi acela că antreprenorii îşi vor putea acoperi cheltuielile curente în proiect până la efectuarea celor maximum trei tranşe de plată din ajutorul nerambursabil maxim de 200.000 de lei.

   Statul impune viitoarei bănci partenere o serie de condiţii  pentru creditele-punte pe care aceasta le va acorda beneficiarilor care vor avea nevoie să-şi asigure astfel cheltuielile până la eliberera tranşelor de ajutor nerambursabil:

• dobânda la credit: pachet dobândă fixă de maxim 5%/an;

• comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;

• comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;

• alte comisioane: max 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;

• garanţii: 80% din valoarea creditului garantat  de Fondul Naţional de Garantare a ­Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi în completare garantare cu  bunurile achizi­ţionate în cadrul programului si diferenţa garantată cu bunurile achiziţionate prin Program;

• perioada de analiză şi soluţionare a creditului punte maxim 20 zile de la solicitarea creditului. 

DISTRIBUIȚI