27 de ani
de presa libera
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:50 PM

Economic

Interes scăzut al antreprenorilor buzoieni pentru finanţarea de 44.000 de euro din Start - Up Nation

de Vali MARINESCU
Economic  |
11.07.2017, 00:00
338

   Start-Up Nation România este unul dintre cele mai controversate şi mai importante proiecte asumate de Partidul Social Democrat înainte de a-şi începe guvernarea. După ce a suferit numeroase modificări, Start-Up Nation a fost aprobat şi pus în practică. În acest moment, programul se află aproape de perioada de încheiere a procedurii de înscriere.

   Din Buzău, 43 de firme au fost înscrise, până acum, în program, numărul fiind destul de redus comparativ cu alte judeţe din ţară.

   La nivelul ţării, nu mai puţin de 4.703 planuri de afaceri au fost înscrise până acum în programul de finanţare România Start-Up Nation. Pe lângă acestea, au mai fost create 12.273 de conturi în aplicaţia online folosită pentru înscriere, iar persoanele care vor să acceseze fondurile guvernamentale şi-au asumat crearea a 11.127 de locuri de muncă. Dintre acestea, 8.741 sunt destinate persoanelor defavorizate şi absolvenţilor care sunt şomeri. 

   O altă informaţie interesantă este proporţia procentuală dintre bărbaţii şi femeile care au aplicat la România Start-Up Nation. Din totalul proiectelor înscrise în programul de finanţare, 45,8% aparţin femeilor şi 54,2% bărbaţilor. În ceea ce priveşte regiunile şi judeţele cele mai active din ţară, primul loc în top este ocupat de Bucureşti (658), Capitala fiind urmată de Cluj (499), Timiş (263) şi Iaşi (235).

   Una dintre problemele cele mai mari ale programului de finanţare Start-Up Nation România a fost lipsa de interes şi implicare din partea băncilor. Se pare că acum nu mai este cazul de aşa ceva, trei instituţii bancare mari alegând să se alăture proiectului guvernamental. Este vorba de Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi CEC Bank.

   Data limită până la care poţi aplica este 14 iulie 2017. Programului de finanţare îi sunt alocate 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maximum 200.000 de lei. Programul Start-Up Nation 2017 a luat startul pe data de 15 iunie, la ora 10,00, iar potenţialii beneficiari au avut la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi înscrie planurile de afaceri.

Start-Up Nation România: Cum te înscrii?

   Cei care doresc să partcipe la programul de finanţare trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. Primul dintre ei este alcătuirea dosarului în scopul depunerii acestuia. Totul se va face online, astfel că va fi nevoie să scanezi fiecare document în parte pentru a-l putea încărca în aplicaţia oficială. Ea este destul de uşor de folosit şi are rolul de a automatiza procesul calculării punctajului pe baza căruia tu vei fi sau nu admis în cadrul programului de finanţare Start-Up Nation.

Ce firme sunt eligibile pentru Start-Up Nation România?

   Dacă ai de gând să aplici dar nu ştii încă dacă eşti sau nu ­eli­gibil, nu este deloc timpul pierdut. Condiţiile de bază sunt destul de simple. Va trebui să asiguri cel puţin un loc de muncă pentru un viitor angajat timp de minimum doi ani şi trebuie să ai firma (SRL-ul) cu care te gândeşti să te înscrii înfiinţată după 30 ianuarie 2017. Chiar dacă finanţarea guvernamentală este în valoare de 100% şi este nerambursabilă, este recomandat să vii şi tu cu o sumă de bani pentru a nu apărea surprize pe parcurs. Finanţarea totală din programul Start-Up Nation România 2017 este în valoare de 44.000 de euro per aplicant.

   De asemenea, firma ta va trebui să aibă un cod CAEN corespunzător şi eligibil programului de finanţare. În plus, vei avea nevoie şi de un plan de afaceri redactat în conformitate cu cerinţele Guvernului României.  Condiţiile de eligibilitate pentru Start-Up Nation România 2017

• Să deţii SRL-D, SRL sau cooperaţie.

• Să creezi minimum un loc de muncă şi îl menţii pe o perioadă de cel puţin doi ani după implementarea proiectului.

• Să ai codul CAEN aferent afacerii tale autorizat la ONRC în momentul depunerii primei cereri de tragere.

Firma ta să fie înfiinţată după data intrării în vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017 (Start-UP Nation)

• Să nu ai datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale

   Trei bănci - Banca Transilvania, CEC Bank şi BCR - au depus oferte pentru a deveni partenere în programul Start-up Nation, prin care statul va acorda fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei unor firme foarte noi.

   În plus, guvernanţii nu exclud posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere a firmelor beneficiare în programul de finanţare.

   Avantajul creditului-punte va fi acela că antreprenorii îşi vor putea acoperi cheltuielile curente în proiect până la efectuarea celor maximum trei tranşe de plată din ajutorul nerambursabil maxim de 200.000 de lei.

   Statul impune viitoarei bănci partenere o serie de condiţii  pentru creditele-punte pe care aceasta le va acorda beneficiarilor care vor avea nevoie să-şi asigure astfel cheltuielile până la eliberera tranşelor de ajutor nerambursabil:

• dobânda la credit: pachet dobândă fixă de maxim 5%/an;

• comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;

• comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;

• alte comisioane: max 1% din valoarea creditului - se încasează la efectuarea primei trageri din credit;

• garanţii: 80% din valoarea creditului garantat  de Fondul Naţional de Garantare a ­Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi în completare garantare cu  bunurile achizi­ţionate în cadrul programului si diferenţa garantată cu bunurile achiziţionate prin Program;

• perioada de analiză şi soluţionare a creditului punte maxim 20 zile de la solicitarea creditului. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

CCR - Belina: Sunt acte administrative individuale; pot face obiectul cercetării privind fapte ce au precedat adoptarea
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:43 PM

Curtea Constituțională a României a constatat că Hotărârile Guvernului din dosarul Belina sunt acte administrative individuale, care pot face obiectul cercetării în legătură cu stabilirea existenței unor fapte penale care au precedat sau însoțit adoptarea/emiterea lor.

Țiriac critică proiectul "România în mișcare" și spune că Guvernul ar trebui să aloce sume mai mari sportului
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Fostul tenisman Ion Țiriac, în prezent om de afaceri, a criticat, joi, proiectul "România în mișcare", anunțat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în cadrul Conferinței Naționale "Trecut, prezent și viitor în sportul românesc", precizând că suma alocată, 9 milioane de lei, este insuficientă și ar trebui mărită de Guvern.

Muzeul Național Cotroceni deschis publicului de Ziua Națională a României
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:37 PM

Muzeul Național Cotroceni sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României printr-o incursiune fascinantă în istoria locului unde Regele Ferdinand a semnat "Proclamația către țară" (15 august 1916), prin care se afirma idealul național - unirea Transilvaniei și Bucovinei cu România, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Actrița Stela Popescu a murit (fișă biografică)
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:35 PM

Actrița Stela Popescu a murit, la 23 noiembrie 2017, la vârsta de 81 de ani. Artista a fost găsită decedată la domiciliul său.

Hunedoara: Un nou telescaun a intrat în probe în stațiunea Straja
Joi, Noiembrie 23, 2017 16:28 PM

Un nou telescaun a intrat joi în probe în stațiunea Straja, din Valea Jiului, instalația de transport pe cablu urmând să asigure legătura între cabana veche și Vârful Mutu (1.737 m), ceea ce va permite schiorilor să poată folosi trei dintre cele mai bune pârtii din zonă: Lupului, Canal și Mutu.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 11:46 si-a vazut sacii-ncaruta
Muzgoci fripturistul a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Se vorbeste despre o euglena care s-a tarat toata viata sa-i fie cald lui si numai lui.A plecat sa distruga si Patarlagele precum a facut cu Nehoiu.Apropo;a inceput sa functioneze central din Nehoiu?
23 Nov, 11:28 De ce?
sorin a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
StimATA REDACTIE A ZIARULUI de ce nu mai postati comentariile la articolul de mai sus? A telefonat MUZGOCI sau dl.Ciolacu sa nu mai postati.Chiar daca nu mai postati,lumea stie cine este domnul Muzgoci.Dl Muzgoci=superficial,impostor .
23 Nov, 10:24 IMPOSTOR
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Da paraseste functia de consilier judetean,deoarece vrea sa ajunga dir.la ITM-BUZAU.Sa angajat la primarie la PATARLAGELE sa poata primi calitatea de functionar public.Referitor la spagile care le lua la PDL NEHOIU este perfect adevarat.
Google PageRank Checker