27 de ani
de presa libera
Luni, Septembrie 25, 2017 00:08 AM
toamna buzoiana

Economic

Interes scăzut al antreprenorilor buzoieni pentru finanţarea de 44.000 de euro din Start - Up Nation

de Vali MARINESCU
Economic  |
11.07.2017, 00:00
247

   Start-Up Nation România este unul dintre cele mai controversate şi mai importante proiecte asumate de Partidul Social Democrat înainte de a-şi începe guvernarea. După ce a suferit numeroase modificări, Start-Up Nation a fost aprobat şi pus în practică. În acest moment, programul se află aproape de perioada de încheiere a procedurii de înscriere.

   Din Buzău, 43 de firme au fost înscrise, până acum, în program, numărul fiind destul de redus comparativ cu alte judeţe din ţară.

   La nivelul ţării, nu mai puţin de 4.703 planuri de afaceri au fost înscrise până acum în programul de finanţare România Start-Up Nation. Pe lângă acestea, au mai fost create 12.273 de conturi în aplicaţia online folosită pentru înscriere, iar persoanele care vor să acceseze fondurile guvernamentale şi-au asumat crearea a 11.127 de locuri de muncă. Dintre acestea, 8.741 sunt destinate persoanelor defavorizate şi absolvenţilor care sunt şomeri. 

   O altă informaţie interesantă este proporţia procentuală dintre bărbaţii şi femeile care au aplicat la România Start-Up Nation. Din totalul proiectelor înscrise în programul de finanţare, 45,8% aparţin femeilor şi 54,2% bărbaţilor. În ceea ce priveşte regiunile şi judeţele cele mai active din ţară, primul loc în top este ocupat de Bucureşti (658), Capitala fiind urmată de Cluj (499), Timiş (263) şi Iaşi (235).

   Una dintre problemele cele mai mari ale programului de finanţare Start-Up Nation România a fost lipsa de interes şi implicare din partea băncilor. Se pare că acum nu mai este cazul de aşa ceva, trei instituţii bancare mari alegând să se alăture proiectului guvernamental. Este vorba de Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi CEC Bank.

   Data limită până la care poţi aplica este 14 iulie 2017. Programului de finanţare îi sunt alocate 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maximum 200.000 de lei. Programul Start-Up Nation 2017 a luat startul pe data de 15 iunie, la ora 10,00, iar potenţialii beneficiari au avut la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi înscrie planurile de afaceri.

Start-Up Nation România: Cum te înscrii?

   Cei care doresc să partcipe la programul de finanţare trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. Primul dintre ei este alcătuirea dosarului în scopul depunerii acestuia. Totul se va face online, astfel că va fi nevoie să scanezi fiecare document în parte pentru a-l putea încărca în aplicaţia oficială. Ea este destul de uşor de folosit şi are rolul de a automatiza procesul calculării punctajului pe baza căruia tu vei fi sau nu admis în cadrul programului de finanţare Start-Up Nation.

Ce firme sunt eligibile pentru Start-Up Nation România?

   Dacă ai de gând să aplici dar nu ştii încă dacă eşti sau nu ­eli­gibil, nu este deloc timpul pierdut. Condiţiile de bază sunt destul de simple. Va trebui să asiguri cel puţin un loc de muncă pentru un viitor angajat timp de minimum doi ani şi trebuie să ai firma (SRL-ul) cu care te gândeşti să te înscrii înfiinţată după 30 ianuarie 2017. Chiar dacă finanţarea guvernamentală este în valoare de 100% şi este nerambursabilă, este recomandat să vii şi tu cu o sumă de bani pentru a nu apărea surprize pe parcurs. Finanţarea totală din programul Start-Up Nation România 2017 este în valoare de 44.000 de euro per aplicant.

   De asemenea, firma ta va trebui să aibă un cod CAEN corespunzător şi eligibil programului de finanţare. În plus, vei avea nevoie şi de un plan de afaceri redactat în conformitate cu cerinţele Guvernului României.  Condiţiile de eligibilitate pentru Start-Up Nation România 2017

• Să deţii SRL-D, SRL sau cooperaţie.

• Să creezi minimum un loc de muncă şi îl menţii pe o perioadă de cel puţin doi ani după implementarea proiectului.

• Să ai codul CAEN aferent afacerii tale autorizat la ONRC în momentul depunerii primei cereri de tragere.

Firma ta să fie înfiinţată după data intrării în vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017 (Start-UP Nation)

• Să nu ai datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale

   Trei bănci - Banca Transilvania, CEC Bank şi BCR - au depus oferte pentru a deveni partenere în programul Start-up Nation, prin care statul va acorda fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei unor firme foarte noi.

   În plus, guvernanţii nu exclud posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere a firmelor beneficiare în programul de finanţare.

   Avantajul creditului-punte va fi acela că antreprenorii îşi vor putea acoperi cheltuielile curente în proiect până la efectuarea celor maximum trei tranşe de plată din ajutorul nerambursabil maxim de 200.000 de lei.

   Statul impune viitoarei bănci partenere o serie de condiţii  pentru creditele-punte pe care aceasta le va acorda beneficiarilor care vor avea nevoie să-şi asigure astfel cheltuielile până la eliberera tranşelor de ajutor nerambursabil:

• dobânda la credit: pachet dobândă fixă de maxim 5%/an;

• comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;

• comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;

• alte comisioane: max 1% din valoarea creditului - se încasează la efectuarea primei trageri din credit;

• garanţii: 80% din valoarea creditului garantat  de Fondul Naţional de Garantare a ­Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi în completare garantare cu  bunurile achizi­ţionate în cadrul programului si diferenţa garantată cu bunurile achiziţionate prin Program;

• perioada de analiză şi soluţionare a creditului punte maxim 20 zile de la solicitarea creditului. 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Judo: Trei medalii de aur pentru români, la Openul European de la Belgrad
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:56 PM

Sportivii români Alexandra Pop (cat. 48 kg), Marcel Cercea (cat. 73 kg) și Vlăduț Simionescu (cat. +100 kg) au cucerit medaliile de aur la Openul European de judo de la Belgrad, desfășurat în acest weekend.

Dragnea, întrebat dacă Shhaideh ar trebui să demisioneze: Situația va fi discutată în BPN al PSD, o să spun mâine
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:31 PM

Președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților, a declarat că situația vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării, va fi discutată în cadrul Biroului Permanent Național al social-democraților de luni, refuzând să spună dacă aceasta ar trebui, sau nu, să-și dea demisia din Guvern.

Kurzii din Irak ignoră amenințările Bagdadului și vor organiza luni referendumul de independență
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:19 PM

Kurzii irakieni vor organiza luni referendumul de independență "oricare ar fi riscul și prețul" și în ciuda amenințărilor cu represalii din partea guvernului irakian și a țărilor vecine, transmite AFP.

Box: România încheie Europenele de juniori cu trei medalii de bronz
Duminica, Septembrie 24, 2017 23:01 PM

România a încheiat Campionatele Europene de box pentru juniori de la Albena (Bulgaria) cu un bilanț de trei medalii de bronz, după ce pugiliștii care au urcat duminică în ring au pierdut meciurile susținute în semifinale.

Dragnea: Acțiunea DNA în dosarul "Belina" este un atac violent la adresa Guvernului și are ca miză distrugerea PSD
Duminica, Septembrie 24, 2017 22:48 PM

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, duminică seara, că acțiunea procurorilor DNA în dosarul "Belina" i se pare "un atac violent la Guvern", care are ca miză "distrugerea PSD".

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 Sep, 18:28 Ce bine ar fi
Calicul a comentat pentru articolul Investiţie de 60.000 lei pentru cei 125 de elevi de la clasele de step-by-step din Şcoala „Vasile Cristoforeanu”:
Ce bine ar fi dacă în loc să ne luăm la mișto sau să subestimăm o realizare, am încerca să găsim soluții pentru experiențe asemănătoare. Conflictele politice ne-a dezumnizat. În patru țări din occident-unde am intrat masiv, ca timp și calcule, în școli(Franța, Germania, Finlanda, Marea Britanie)-este o preocupare incomparabilă față de noi pentru viața cotidiană a elevilor și profesorilor. Nici elevii și nici profesorii nu duc grija mâncării și a zilei de mâine. De regulă toate școliel încep programul DIMINEAȚA, au pauză de masă, și-și termină ziua de școală după ora 15 sau 16. La fel și profesorii. TOȚI ÎNVAȚĂ, STUDIAZĂ, LUCREAZĂ, ETC. LA ȘCOALĂ . După program fiecare își vede de grijile lui. Nu se dau teme pentru acasă, nu se cară ghizdanele cu cărți, la clasele mici, de exemplu în M. Britanie, se face evaluare zilnică și se trimite părinților acasă. În școlile în care selecția copiilor se face printr-o evaluare inițială științifică, cam la vârsta de 3 ani, în primii ani de la vârsta de 5 ani împliniți, pentru 9(nouă) copii e un învățător. Clasa are 18 elevi doi învățători activi cu grupe de 9 elevi și un învățător evaluator.Sunt așa numitele școli de elită. Elevii intră la trei ani și ies la terminarea liceului. Evaluarea școlii se face în funcție de admiterea la primele trei universități din top 500.NU EXISTĂ NOTE CA LA NOI ȘI NICI CORIGENȚI SAU REPETENȚI AICI. Noi când vom acea complexe școlare de elită și școli în care nici elevii, profesorii și nici părinții să nu ducă grija hranei.
24 Sep, 18:04 În Cardiff
ionescu o. a comentat pentru articolul Primarul Toma, conferință de presă în autobuz:
În Cardiff șoferul face încasările, la Buzău nu se poate?Ca în exemplul pixelului comunitar/... Doar ai noștii sunt mai deștepți. Nu-mi convine că am cumpărat de la olandezi căci ei se opun ca să intrăm în Spațiul Schengen, dar nu ezită să ne ia banii.
24 Sep, 16:15 Educatie
Maria a comentat pentru articolul O bibliotecă de lucrări de medicină, donată de profesorul Ovidiu Ionescu buzoiencei care a intrat, anul acesta, prima la Medicină:
Felicitari domnule profesor Ionescu! Nu ne surprinde gestul dumneavoastra! Intotdeauna ati promovat principii ale unui invatamant de calitate,v- ati remarcat in invatamantul buzoian ca un dascal si inspector scolar de la care unii dintre noi trebuie sa primeasca lectii. Sunt surprinsa ca pentru acest articol nu exista comentarii! Avem in fata doua generatii care fac cinste invatamantului buzoian! Felicitari! Ne mandrim si sper ca pe viitor colegii nostri sa promoveze astfel de modele si sa evite comentariile denigratoare la adresa invatamantului buzoian!
Google PageRank Checker