Un proiect de lege depus la Parlament de către deputatul social-democrat de Buzău Ionela Dobrică, adoptat de Legislativ, a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis şi îşi aşteaptă rândul la publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Este vorba despre actul normativ care majorează termenul în care contravenienţii pot achita jumătate din valoarea unei amenzi, de la 48 de ore din momentul primirii procesului-verbal, la 15 zile.

Astfel, persoanele amendate sunt încurajate să-şi plătească amenzile prin majorarea termenului în care este permisă achitarea a doar jumătate din minimul amenzii primite. „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesu­l-verbal”, prevede noul act normativ.

„Există foarte multe bene­ficii ale unei astfel de modificări legislative. Cele mai importante dintre acestea vizează creşterea încasărilor la buget şi degrevarea instanţelor de judecată de cauzele care au ca obiect contestaţia împotriva sancţiunilor contravenţionale”, spunea Dobrică în momentul depunerii acestei iniţiative le­gislative. Mai mult, susţinea aceasta, în cazul amenzilor rutiere, de exemplu, se va înre­gistra o creştere a încasărilor la bugetele locale în paralel cu degrevarea direcţiilor de taxe şi impozite locale în sarcina cărora se află recuperearea banilor din amenzi în caz de neplată.

„Cred că acest termen rezonabil de 15 zile va produce încă două efecte benefice pentru că, pe de o parte, mărirea termenului de plată a contravenţiilor de la 48 de ore la 15 zile va stimula persoanele care primesc amenzi să le achite, iar, pe de altă parte, vor fi evitate numeroase confuzii care se fac în acest moment în calcularea şi aplicarea amenzilor. Este o măsură prin care venim atât în sprijinul autorităţilor publice, cât şi în sprijinul oamenilor de bună credinţă care doresc să plătească amenda redusă, însă se pot confrunta cu dificultăţi materiale”, preciza deputatul PSD de Buzău Ionela Dobrică.

DISTRIBUIȚI
loading...