Reprezentanţii buzoieni ai Uniunii Salvaţi România şi ai Mişcării România Împreună au lansat, duminică dimineaţă, în Piaţa Dacia, iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică”, o iniţiativă de reformă a legilor electorale, al cărei start pe plan naţional a fost dat în urmă cu o săptămână.

Pe 11 septembrie, 26 de organizaţii civice şi patru partide politice au dat startul unei noi campanii de strângere de semnături pentru iniţiativa cetăţenească de reformă a legilor electorale “Oameni noi în politică”. Pentru a ajunge la votul Parlamentului, iniţiativa cetăţe­nească de reformă a legislaţiei electorale „Oameni noi în politică” are nevoie de cel puţin 100.000 de semnături din cel puţin 11 judeţe ale României şi din Bucureşti, strânse în următoarele şase luni.

De aceea, iniţiatorii şi susţinătorii acestei iniţiative cer ajutorul românilor care doresc să sprijine proiectul de reformă electorală, care doresc politicieni mai res­ponsabili şi care doresc să fie mai bine reprezentaţi de către politicienii aleşi să semneze sau să devină voluntari în campania „Oameni noi în politică”.

Ce modificări se propun pentru legile electorale    

Principala modificare propusă se referă la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În momentul actual, este desemnat ales candidatul pentru poziţia de primar care obţine cele mai multe voturi, într-un singur tur. Pentru a câştiga funcţia ţintită, unui candidat îi este suficient să obţină susţinerea a 10% sau 15% din numărul total de votanţi, atât timp cât toţi ceilalţi candidaţi au obţinut chiar mai puţine voturi. Un astfel de sistem favorizează exclusiv partidele foarte mari. Mai mult, se ajunge la situaţia în care, în cele mai multe localităţi, primarul ales nu a obţinut susţinerea măcar a unei jumătăţi dintre votanţi, principiu de bază în orice democraţie.

O altă propunere se referă la votul preferenţial pe liste de partid, respectiv liste des­chise. În momentul actual, votăm pe liste închise pentru toate alegerile care presupun competiţie între partide. Astfel, conducerile centrale au cuvântul hotărâtor privind componenţa listelor, pe criterii care nu sunt transpa­rente pentru electorat. Iniţiativa legislativă cetăţenească propune introducerea votului preferenţial pe liste de partid, astfel încât cetăţenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid.

Autorii iniţiativei pro­pun şi dublarea numărului de parlamentari aleşi în Diaspora. La momentul actual, într-un mod total artificial, numărul parlamentarilor aleşi de către românii cu domiciliul oficial în străinătate a fost plafonat la patru deputaţi şi doi senatori, jumătate din numărul stabilit legal. Iniţiativa legislativă cetăţenească propune eliminarea plafonării artificiale a numărului de parlamentari aleşi de cetăţenii români şi întoarcerea la un număr de parlamentari direct proporţional cu numărul de locuitori care au domiciliul oficial în Diaspora.

Iniţiativa „Oameni noi în politică” propune şi recâşti­garea dreptului constituţional de vot în cazul cetăţenilor români care trăiesc şi muncesc în afara ţării, dar care au domiciliul în România: ei vor putea vota oriunde în lume pentru candidaţii din judeţul din ţară în care îşi au domiciliul.

De asemenea, se cere şi reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare. Acum, numărul de semnături este stabilit la 1% din numărul total de alegători dintr-o circumscripţie, ajungându-se astfel la necesitatea de a strânge mii de semnături pentru a candida pentru o funcţie de consilier local în oraşe. Modificarea propusă urmăreşte coborârea semnificativă a numărului de semnături necesare, la 0,1% din numărul persoanelor care au votat la ultimele alegeri, complementar cu un prag minimal şi unul maximal: nu mai puţin de 20 semnături, pentru localităţile foarte mici, respectiv nu mai mult de 500 de semnături. Aceste valori se aplică în cazul alegerilor locale şi parlamentare.

Eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare pentru o mai bună reprezen­tare politică a comunităţilor este o altă modificare vizată de această iniţiativă. La momentul actual, un partid poate avea reprezentanţi în consiliile locale, consiliile judeţene sau în Parlamentul European doar dacă depă­şeşte atât pragul electoral de cinci la sută, cât şi coeficientul electoral, care înseamnă numărul de voturi corespunzătoare unui mandat, determinat prin împărţirea numărului total de voturi exprimate la numărul de mandate disponibile. Se ajunge astfel la situaţii în care, deşi un partid atinge coeficientul electoral, el nu atinge şi pragul electoral, neputând astfel să aibă reprezentanţi.  Modificarea propusă înlătură pragul electoral, astfel încât accesul unor persoane noi în politică va deveni mai uşor, asigurând o diversitate a vocilor de pe scena politică şi încurajând pluralismul.

Iniţiatorii campaniei consideră necesară şi implementarea unor măsuri de si­guranţă a votului, respectiv impunerea la nivel legislativ a două dintre cele mai importante măsuri luate de guvernul tehnocrat în 2016 pentru asigurarea corectitudinii alegerilor: implementarea unui sistem informatic de centralizare în timp real a detaliilor persoanelor care votează, astfel încât să fie împiedicat votul multiplu; procesul de numărare a voturilor va fi integral filmat, de la deschiderea urnelor şi până la părăsirea localului secţiei de vot, descurajând orice membru al biroului electoral care intenţionează să eludeze normele pentru desfăşurarea corectă a alegerilor şi permiţând o investigare mai eficientă, pe baza filmărilor, a oricărei nereguli identificate ulterior.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Aiureli securiste,adica useriste.Initiativa cetateneasca nu presupune participarea partidelor politice,acestea pot avea propuneri legislative.

Comments are closed.