În timp ce, la nivel local, conducerea Spitalului Judeţean poartă discuţii cu personalul din sistemul sanitar pentru identificarea, de comun acord, a unor soluţii pentru remedierea situaţiei diminuarea salariilor, la nivelul central, liderii sindicali pun la cale o grevă generală. În data de 19 aprilie  membrii Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS din România au  avut o întâlnire în cadrul căreia au decis programul de proteste pentru perioada următoare. Pentru data de 26 aprilie au stabilit  un  miting în Bucureşti. Pentru acesta, din 20 aprilie,  sindicaliştii s-au ocupat cu definitivarea şi centralizarea listelelor de semnături pentru declanşarea grevei generale; Tot în Consiliului Naţional al Federaţiei SANITAS  s-a decis ca în data de 7 mai să se declanşeze  o grevă de avertisment, în intervalul orar 9,00 – 11,00, urmând ca pe 11 mai să fie organizată o grevă generală în sistemul de sănătate şi asistenţă socială.

Conform datelor salariale transmise de reprezentanţii organizaţiilor judeţene, există două categorii de angajaţi (medici şi asistenţi medicali) al căror salariu a crescut, în proporţii diferite, însă există cel puţin şapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1.300 lei.

Îngrijitoarele de la Pneumofiziologie au pierdut 900 de lei la salariu 4

La Buzău, cele mai mari scăderi salariale le-a suferit personalul auxiliar. Spre exemplu, îngrijitoarele de la Pneumofiziologie, prin scăderea sporurilor, care erau de 100%, au o diminuare a salariului de până la 900 de lei. În schimb, medicii şi asistenţii, pentru că li s-a mărit salariul de încadrare, nu au avut de suferit prin diminuarea sporurilor.

Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale – promisiuni făcute şi neonorate – au condus la decizia Sanitas de a radicaliza formele de protest.

Principalele revendicări ale Federaţiei Sanitas sunt: modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

DISTRIBUIȚI
loading...