Hoţi, tâlhari, ţepari, traficanţi de droguri ori chiar violatori sau criminali au ieşit din închisoare în ultimul an, iar alţii au intrat în analiza comisiilor de eliberare condiţionată, după ce a intrat în vigoare legea care îi pune în libertate mai repede pe deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare. Peste 100 de deţinuţi proveniţi din judeţul Buzău sunt liberi ca pasărea cerului după ce instanţa ori conducerea penitenciarului unde au fost închişi a dispus punerea în libertate a condamnaţilor în baza prevederilor Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu. Riscul pentru cetăţeni este destul de mare pentru că tâlharii şi hoţii pot recidiva. Ei pot oricând să dea în cap, pentru a fura, iar de la o tâlhărie se poate ajunge uşor la o crimă.

Aticolul 55 (1) din  Legea nr. 169/2017 precizează că ,,La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”. Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează excluzând suprafaţe grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă; existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Încă din data de 19 octombrie 2017, la penitenciarele din ţară a început nebunia liberărilor. Fiecare deţinut în parte este evaluat şi i se scad din pedeapsa totală 6 zile la fiecare 30 de zile în care a trăit în condiţii improprii după gratii.

În total, din data de 19 octombrie şi până în aprilie 2018, au fost eliberaţi 118 buzoieni deţinuţi în diverse centre de detenţie, în majoritate pentru furturi, iar acum sunt sub supravegherea poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi nu vor mai fi monitorizaţi de consilieri de probaţiune. Din fericire, gradul de recidivă este foarte redus.

Din cauza recursului compensatoriu au ieşit din puşcării cei mai periculoşi infractori din România. În top se află criminali, hoţi, tâlhari şi violatori. Deţinuţii puşi în libertate trebuie să urmeze un program de reintegrare socială sau să desfăşoare muncă în folosul comunităţii. Sunt mulţi însă care după ce ies pe porţile închisorii se apucă din nou de comiterea unor infracţiuni.

 

DISTRIBUIȚI
loading...