Actualitate

Început de an cu „avalanşă” de ordine de protecţie împotriva agresorilor

Din data de 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordine de protecţie provizorii faţă de agresori, fie el soţ, concubin, fiu sau alt membru al unei familii, şi chiar să îl evacueze din locuinţă.

În baza prevederilor legale care au intrat în vigoare de la sfârşitul anului trecut, înainte de sărbătorile de iarnă, po­liţiştii au dreptul să emită imediat un ordin de protecţie provizoriu faţă de un agresor şi să îi evacueze din locuinţă, chiar dacă este proprietarul. Ordinul de protecţie provizoriu se emite imediat de către poliţişti atunci când se constată că există un risc iminent într-o familie.

Poliţiştii buzoieni au avut de muncă în cele zece zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale. Din data de 28 decembrie, când s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 146/2578/2018 privind mo­dalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti, au fost emise şapte ordine de protecţie provizorii – patru în mediul urban şi trei în mediul rural. Multe dintre altercaţiile din familii s-au produs pe fondul consumului de alcool, iar victimele au fost în special femei care au sesizat că sunt agresate de soţi.

{ase dintre cei puşi sub interdicţie sunt bărbaţi, dar şi o femeie a simţit rigorile legii. Este vorba despre o buzoiancă de 49 din  Ţinteşti care, zilele trecute, pe fondul consumului de alcool,  şi-a agresat mama de 81 de ani. În urma incidentului, agresoarea a fost internată la Spitalul de Psihiatrie Săpoca.

Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de cinci zile, una ori mai multe măsuri de protecţie. Se poate dispune evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă agresorul este titularul dreptului de proprietate. Se poate cere reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună. Agresorul va fi obligat la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate.

Agresorul mai poate fi obligat să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere, însă un astfel de sistem nu există deocamdată în dotarea IPJ Buzău.

În situaţia în care a fost dispusă măsura obligării agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate, şi agresorul este prezent la faţa locului alături de victimă, poliţistul procedează la conducerea acestuia la distanţa mini­mă prevăzută în ordinul de protecţie provizoriu. Încălcarea oricărei măsuri dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an. Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obli­ga­torii imediat după emi­terea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii. Ordinul de protecţie provizoriu poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker