Un al doilea social-democrat cu origini buzoiene a ales să treacă în tabăra lui Victor Ponta; este vorba despre Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Mi­nisterul Educației, care îl urmează pe fostul consilier al ex-premierului Mihai Tudose Felix Rache în formațiunea politică fondată și condusă de Victor Ponta.

,,La un moment dat, îți pui întrebarea dacă politicile pe care partidul din care faci parte și ale guvernului pe care îl susții mai au vreo legătură cu cetățenii. Când vezi că promovarea în funcții publice este o glumă ­si­nistră, că în locul valorii se promovează impostura, incultura și dependența totală de șef, îți dai seama că lucrurile merg într-o direcție greșită”, a declarat Gabriel Ispas pentru Edupedu.ro.

Gabriel Liviu Ispas, buzoian originar din comuna Cochirleanca, a ocupat în ultimii ani diverse posturi în Ministerul Educației Naționale: consilier al ministrului (2012-2013), secretar gene­ral adjunct (2013-2015), membru în ARACIS (2015) și secretar de stat (2015-2016).

Numele lui Gabriel Liviu Ispas a apărut în dosarul instrumentat de către Direcția Națio­nală Anticorupție Iași ce privește înmatricularea suspectă a mai multor studenți străini la Universitatea de Medicină și Farmacie din municipiul moldovean. Locuința, mașina și biroul lui Ispas din Ministerul Educației au fost percheziționate la începutul anului trecut. Surse judiciare susțineau, la vremea respectivă, că pe o parte din laptopurile și stickurile ridicate de anchetatori de la biroul și locuința lui Gabriel Liviu Ispas s-ar fi aflat și o corespondență purtată cu Universitatea de Medicină și Farmacie Iași cu privire la studenții admiși cu taxă în valută. Secretarul de stat Liviu Gabriel Ispas a susținut, însă, că el nu are nicio implicare în acest caz: „Eu nu am nicio calitate în acest dosar. Eu am fost delegat de ministrul Educației să particip la o ședință la Iași, în 2015, și, probabil, pentru că ulterior ambii miniștri și cel care a fost până în 17 noiembrie și domnul ministru Curaj m-au rugat ca, împreună cu secretarul de stat Paraschiv, să coordonăm discuțiile, de aici a fost ideea că eu aș avea niște documente care ar fi interesante pentru mersul anchetei, dar sub nicio formă nu am nicio implicare”, a precizat Ispas pentru 7EST.

Implicat în scandalul “Toți la grădiniță, toți în clasa I”?

După nicio lună de la demisia, din 21 octombrie 2015, cu surle și trâmbițe, a fostului secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Vasile Șalaru – care a dat dovadă de un sexism care a șocat opini publică prin declarațiile făcute la un eveniment din Deva, unde a declarat, la conferință de presă susținută la sediul ALDE Hunedoara că vrea să introducă în școli cursuri pentru eleve, care ar trebui să “meargă frumos și să fie gazde bune”, adăugând că acestea ar trebui să se ghideze după enunțul “pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții” – locul acestuia a fost ocupat în tăcere de Gabriel Ispas, considerat a fi „protejatul” Ecaterinei Andronescu, care se afla deja în centrul unui scandal, declanșat în octombrie 2014, privind descinderile Direcției Naționale Anticorupție de la Ministerul Educației pentru investigarea unor posibile abuzuri comise într-un proiect POSDRU.

Gabriel Ispas, la acea oră secretarul general adjunct al Ministerului Educației, ar fi fost implicat, conform unor surse judiciare citate de “Mediafax”, în proiectul POSDRU în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ridicat documente de la MEN, potrivit unor surse judiciare. Sursele respective au declarat, pentru sursa citată, că din echipa de management a proiectului POSDRU “Toți la grădiniță, toți în clasa I. Programe integrate pentru creșterea accesului la educație și a nivelului educațional al copiilor din comunități defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008 – 2009”, derulat de Ministerul Educației, au făcut parte 11 persoane, existând și indicii cu privire la “implicarea secretarului general Gabriel Ispas”.

De la PSD, la UDMR

Despre Gabriel Ispas, “România Curată” afirma că, în momentul numirii sale în funcția de secretar de stat, acesta nu era nou pe scena deciziilor politice din Educație, schimbând în timp corăbiile politice în funcție de interesul propriu – după ce a intrat în dizgrația lui Adrian Năstase, a obținut diverse demnități inclusiv cu sprijinul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România -, fiind, pe rând, șef al Agenției Sociale a Studenților în Guvernul Năstase, șeful Corpului de Control al Ministrului Cristian Adomniței și secretar general adjunct în mandatul lui Remus Pricopie și cel al lui Sorin Câmpeanu.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Ce mi-e Dragnea ce mi-e Ponta, sunt facuti din acelasi „aluat”. Ba cred eu ca Ponta este si mai periculos. I se pusese „pata” pe Basescu si nu debita ceva fara sa-l pomeneasca de cel putin o data la fiecare fraza. Acum l-a luat pe Dragnea si atat il pomeneste , mai ceva ca pe fostul presedinte. Maidanezul are acum partid, are ptr. ca sunt multi lingai pe acolo si multi ce ii seamana. De fapt cam asta-i doctrina pe la ei, minciuna, promisiunile si multi cad in plasa, cum a facut-o si „ala micu”, Daniel Constantin. La pacalit o data Tariceanu si nu s-a invatat minte. O va pati si cu Ponta mai mult ca sigur. Gaseste tugurlani asa cum l-a gasit si pe Antonescu, ca tara este plina de prefacuti , de lasi de traseisti etc. Aici la noi nu conteaza doctrina ci scaunul si cine da mai mult. Asa se face ca un Codrin Stefanesc sau Olguta Vasilescu ajung de la un partid ce era dusman al PSD -ului (PRM) , chiar la acest partid . Pana atunci il hulea de moarte si cum Vadim a murit , hop a si tradat.. Acum se bat cu pumnii in piept ca ei sunt PSD-isti de cand lumea, au uitat de unde vin, le convine scaunul si desigur de ar primi si alceva ar face ca UDMR-ul, ar trada la fiecare mandat.

Comments are closed.