În primăvara acestui an va începe reabilitarea termică a mai multor blocuri din municipiu, printr-un program cu finanţare europeană, dar şi cu contribuţia autorităţii locale şi a proprietarilor apartamentelor. Primăria a semnat, anul trecut, contracte pentru cinci blocuri, ale căror lucrări de reabilitare energetică vor fi scoase în curând la licitaţie, iar pentru alte şapte blocuri a fost aprobată, joi, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, în­tocmirea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a indicatorilor tehnico–economici aferenţi obiectivului de investiţii.

Conform hotărârii deliberativului local adoptată joi, vor fi reabilitate energetic patru blocuri de pe strada Unirii-Nord (19 A, 19 B, 19 F şi 19 G), două de pe strada Bistriţei (3 A Hasdeu şi 3 B Hasdeu) şi un bloc de pe Aleea Industriilor (Integral 1). Programul presupune reabilitarea termică a anvelopei clădirii, a acoperişului, a subsolurilor, a conductelor, precum şi înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare cu unele performante, de tip termopan. Finanţarea lucrărilor se va face din fonduri europene şi bugetul de stat (60 la sută), precum şi din bugetul local şi de la asociaţiile de proprietari (40 la sută).

“Sunt peste 4 milioane de euro; sperăm să mai prindem în acest proiect cât mai multe blocuri, pentru că, din păcate, pe bani europeni la Buzău nu s-a întâmplat nimic în acest proiect de eficientizare energetică, în condiţiile în care în alte oraşe, de exemplu în Sectorul 3, au fost peste 1.000 de blocuri, au luat 80 la sută din banii alocaţi de Uniunea Europeană în perioada 2007-2014. Noi suntem acum în proiectul 2014-2020, condiţiile sunt mai dure, în sensul în care participarea este de 40 la sută din partea noastră, urmând să recuperăm de la oameni circa 25 la sută pe o perioadă de cinci ani; aici, la Direcţia Economică, alături de taxele locale, beneficiarii vor plăti suma respectivă. Ne-am angajat la acest proiect, va fi o treabă bună, înlocuire de tâmplărie, refacere de hidroizolaţii, intrat la subsol, deci o treabă foarte-foarte serioasă”, a precizat, la finalul şedinţei de joi, primarul Constantin Toma.

El a explicat că motivele pentru care asemenea proiecte nu au foarte mare priză printre buzoieni sunt acordul unanim al locatarilor dintr-un bloc şi preţul prohibitiv pentru locatarii blocurilor înalte: “Din păcate, din cauza legii, nu se pot califica foarte mulţi oameni care locuiesc la bloc, pentru că dacă un singur cetăţean nu este de acord cu un astfel de proiect, proiectul pică. Şi s-a plecat iniţial de la o sută de blocuri, au rămas 50, şi acum, încet-încet, umblăm să rugăm oamenii să fie de acord, în folosul lor. Bineînţeles că la blocurile foarte înalte suma este mai mare, deoarece condiţiile de securitate impuse de pompieri, pe bună dreptate, cer termopan pe bază de aluminiu; acest aluminiu costă mai mult şi, din această cauză, şi suma plătibilă pentru un asemenea apartament duce undeva în jurul a o sută de milioane lei vechi, zece mii lei noi, ceea ce oamenii spun că este mult, cu toate că le-ar ridica valoarea apartamentului, şi sunt convins că o parte s-ar amortiza prin factura redusă la căldură, căci dacă se izolează foarte bine blocul, scade valoarea acestei facturi”, a mai spus Toma, care a precizat că cele şapte blocuri reprezintă etapa a doua a proiectului de reabilitare energetică a blocurilor din municipiu pe acest program: “Noi luni trebuie să depunem acest proiect; acestea sunt, după cum ştiţi, alte blocuri, pentru că noi mai avem deja semnate contracte pentru cinci blocuri – contracte care aşteptăm să vină de la Bucureşti şi pentru care am prins bani în bugetul local care s-a aprobat – la care vom da drumul la licitaţie şi să începem deja lucrul pe primele blocuri din Buzău; asta este a doua etapă şi să sperăm că vor mai fi şi alţi doritori”.

 

 

DISTRIBUIȚI
loading...