Situaţie penibilă în învăţământul buzoian. În urma modificărilor fiscale, aproape 100 de angajaţi din şcoli sunt puşi în situaţia de a veni cu bani de acasă pentru a reuşi să îşi plătească dările către stat. Situaţia semnalată de liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, vizează personalul auxiliar din învăţământ, adică femeile de serviciu, fochiştii, secretarele etc.

În timp ce reprezentanţii guvernului spun că vor căuta soluţii şi că este doar o ches­tiune de timp până situaţia se va reglementa, sindicaliştii din Educaţie susţin că suntem martorii unei noi dovezi că cei care hotărăsc soarta învăţământului românesc „sunt pe dinafară”.

„O metodă care a creat haos“

„Toată nebunia a început de la modificarea modului de impozitare. Se ţine cont de salariul de bază minim pe economie, indiferent cât câştigă angajatul. În învăţământ această metodă a creat haos. O femeie de serviciu de la o grădiniţă dintr-o zonă izolată sau una de la o şcoală cu învăţământ simultan (n.r., elevii din clase diferite învaţă într-o singură clasă) nu poate fi angajată cu normă întreagă. Ea va lucra cu un sfert de normă şi nu îşi poate completa această normă pentru că nu ai la ce altă şcoală să o trimiţi să mai lucreze restul de ore, pentru că se află în zonă izolată. Această femeie de serviciu va fi impozitată la salariu ca şi când lucrează cu normă întreagă, deci va trebui să aducă bani de acasă”, a declarat pentru OPINIA liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

„Este vorba în cea mai mare parte despre femei de serviciu, secretare şi fochişti“

Potrivit aceleiaşi surse, numărul buzoienilor afectaţi de metoda de impozitare este aproximativ 100.

„La Buzău, avem în această situaţie aproximativ 100 de persoane care ar trebui să vină cu bani de acasă în ziua de salariu pentru a-şi plăti impozitele. Este vorba în cea mai mare parte despre femei de serviciu, secretare şi fochişti”, a declarat Ion Dobre.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Ministerului Muncii nu găsiseră o soluţie concretă. „Se caută soluţii fie că aceste persoane să fie angajate cu normă întreagă sau aceste persoane ar putea fi incluse în categoria persoanelor scutite, întrucât Ordonanţa 79, respectiv Codul fiscal, include şi persoane scutite”, a declarat Cristian Vasil­coiu, consilier la Ministrul Muncii.

Angajarea tuturor persoanelor din sistemul de Educaţie cu normă întreagă este „aberantă”, susţin sindicaliştii din Învăţământ, „atât timp cât suntem obligaţi să facem restrângeri de activitate în şcoli”.

„Sunt convins că este doar o chestiune de timp până se va rezolva această anomalie, dar cum ne-a trezit în această situaţie? Am avut totuşi un ministru al Educaţiei (n.r., Liviu Pop) care venea din sistem, ştia cu ce se mănâncă. Unde Dumnezeu a fost? Altcineva din guvern spune că nu ştia că în învăţământ există angajaţi doar cu un sfert de normă sau doar cu jumătate de normă! Vă daţi seama că oamenii ăştia care ne conduc sunt pe dinafară?!”, a mai spus liderul SÎP Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...