Magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au achitat vineri pe fostul senator PNL de Buzău Doina Tudor şi pe fostul său său soţ, ex-vicepreşedinte al ASF, Daniel Tudor, în dosarul în care au fost judecaţi pentru complicitate la luare de mită, respectiv luare de mită, decizia nefiind definitivă.

„Achită pe inculpatul Tudor Daniel George, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. (…) Achită pe inculpata Tudor Doina Anca, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită. Ridică sechestrul asupra sumelor de bani în lei şi valută, pană la concurenţa sumei de 300.000 euro din conturile deschise pe numele inculpatului Tudor Daniel George. Cu apel”, se arată în minuta instanţei.

În acest dosar întocmit de DNA a fost judecat şi fostul se­nator Ovidiu Marian, însă acesta a fost deja condamnat, anul trecut, la doi ani de închisoare cu executare.

Potrivit DNA, „în perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, inculpatul Ovidiu Marian a pretins de la acţionarul majoritar al firmei respective (denunţător în cauză), pentru inculpatul Daniel George Tudor, suma de 3.000.000 de euro. Totodată, Ovidiu Marian a susţinut că are influenţă asupra preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi că-l va determina pe acesta să nu îndeplinească acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu“.

În acest context, Daniel Tudor ar fi fost cel care trebuia să intervină pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri. Procurorii susţin că din suma cerută, Ovi­diu Marian ar fi primit 500.000 de euro, din care şi-ar fi însuşit 200.000 de euro. Restul banilor „au fost remişi inculpatului Daniel George Tudor în trei tranşe de câte 100.000 euro, o primă tranşă, în mod direct, iar următoarele două tranşe, în mod indirect, prin intermediul soţiei sale Doina Anca Tudor, senator în Parlamentul României, persoană care cunoştea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât provenienţa cât şi scopul pentru care erau remise aceste sume de bani“, precizează DNA într-un comunicat de presă transmis la acea vreme.

Ulteriori remiterii sumelor de bani, Daniel Tudor a emis o decizie prin care „s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii“, mai arată DNA.

Şi fostul deputat PNL de Buzău, George Scutaru, fost consilier prezidenţial, îşi aşteaptă prima sentinţă de la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este judecat pentru spălare de bani. Instanţa a rămas săptămâna trecută în pronunţare pentru date de 22 iunie. În septembrie 2015, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru şi pe fostul ­de­putat PNL Dan Motreanu, pentru spălare de bani. Pentru aceeaşi faptă este judecată şi Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, Cristinel Bîgiu, fost preşedinte al Consi­liului Judeţean Buzău, denunţător în acest dosar, a pretins de la o persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, pentru a-l pune în posesia unor terenuri aflate în municipiul Buzău.

Din suma pretinsă, Bîgiu a primit 700.000 de euro, din care le-a dat lui George Scutaru şi Dan Motreanu sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei înţelegeri anterioare, pentru finanţarea campaniilor electorale din 2008 a candidaţilor PNL la alegerile locale şi parlamentare din acel an, susţin procurorii.

Pentru a ascunde provenienţa acestor sume, Scutaru, Motreanu şi Ana Maria Schaer „au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrate de către aceasta din urmă către o firma care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală“, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Anul trecut, doi martori din dosarul fostului consilier prezidenţial George Scutaru au recunoscut, în faţa instanţei supreme, că au plătit 50.000 de lei unei firme „de partid” pentru finanţarea campaniei electorale a PNL din 2008. Aceştia le-au spus judecătorilor că au făcut denunţ după ce au primit o adresă de la DNA prin care li se cerea să spună ce contracte au încheiat cu o societate de monitorizare media.

Unul dintre martori este omul de afaceri Lucian Lazea, denunţător în dosar. Dorin Mihai Lazea, fiul omului de afaceri, care le-a spus judecătorilor că tatăl său a plătit 50.000 de lei fără să primească produsele trecute pe factură. „Era în 2008, în zona Olteniţa, ştiu de la tatăl meu că Nicolae Mărăcine (fost director ANIF la vremea respectivă, acum consilier judeţean PNL, n.r.) i-a solicitat un ajutor de campanie. Nu s-au primit de către firma noastră materialele promo­ţionale trecute în factură. Denunţul l-am făcut în 2015. Atunci am aflat de respectiva factură emisă către SC Argos. Am plătit pentru că societatea noastră avea contracte cu ANIF (…) Am mai depus denunţuri faţă de  Apele Române, dar şi alţii. În 2015, am primit o adresă de la DNA în care ni se cereau relaţiile comerciale cu Monitoring Media şi am căutat factura primită de la o sucursală ANIF. Apoi, am mers imediat şi am făcut denunţ”, a arătat martorul.

Martor în dosar este şi Gica Holban, soţia fostului deputat li­beral de Buzău Titi Holban.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Dar de zecile de parlamentari sau fost parlamentari PSD care au scapat nepedepsiti nu se zice nimic? Sau pot intelege ca e doar un articol subiectiv si nu obiectiv cum ar fi normal sa fie?

  2. „STATUL PARALEL ” care ii face scapati pe toti !!Banii s-au furat dar toti sunt fete mari iar in final banii raman tot nerecuperati !Senator Doina Tudor-fosta dansatoare la barul Atlantic !!Ar trebui sa aiba o pensie speciala !!

Comments are closed.